Kolumni: 30 vuoden liitto rakoilee

Jokainen muistaa ensimmäisen kertansa. Oma ensimmäinen kertani koitti 25. kesäkuuta 1988, kun Marco Van Basten siirsi huikealla volleyllaan Hollannin 2-0-johtoon jalkapallon EM-kisojen finaalissa.

Sillä hetkellä tiesin, ettei television edessä vietetty pariviikkoinen ollut turhaa. Sillä hetkellä tiesin, että jalkapallon arvokisat ovat minun juttuni.

Siitä lähtien olen seurannut miesten jalkapallon EM- ja MM-kisat intohimolla. 30 vuoden aikana vain kourallinen arvokisaotteluita on jäänyt katsomatta. Mutta ne nekin on tullut katsottua jälkilähetyksenä.

Vuodesta 1990 alkaen olen joutunut elämään Brasilia-vammani kanssa. Onneksi Brasilia on joskus voittanutkin, mutta keltapaitaisen suosikkijoukkueen menestyksestä riippumatta arvokisat ovat tarjonneet hienoja hetkiä, joista vanhemmiten olen jopa osannut iloita. Nykyään voin jopa myöntää, että Zinedine Zidane oli vuoden 1998 MM-loppuottelussa ylivertainen pelaaja, vaikka tuolloin Zidane henkilökohtaisesti kiduttikin mieltäni.

Tänä kesänä pelkään tosissaan. Sopuisa yhteiselo on viime vuosina ollut vaikeaa ja nyt se on vaikeampaa kuin koskaan. Viime vuosina potentiaalisia uhkia on putkahtanut esiin ja niiden seurauksena 30-vuotinen liittomme rakoilee pahemmin kuin koskaan. Jo neljä vuotta sitten oli vaikeaa. Enää en ole aivan varma, osaanko sulkea mielestäni kaikki jalkapallon MM-kisoihin liittyvät lieveilmiöt.

Lapsena oli helpompaa. Ei tarvinnut miettiä João Havalangen toimia Fifan puheenjohtajana tai Fifan ympärillä pyörivää korruptiota. Pystyi vain ihastelemaan Romarion suorituksia kentällä.

Ensi viikosta alkaen edessä on ihmiskoe. Kun Venäjän ja Saudi-Arabian välinen MM-kisojen avausottelu alkaa, kuinka hyvin pystyn unohtamaan jalkapallon ulkopuoliset tapahtumat ja keskittymään itse peliin.

Vai pyöriikö mielessä Venäjän ihmisoikeustilanne, kisojen takana pyörivä korruptiopeli tai Pietarin stadionin hintalappu?

Ilkka Lappi

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.