Debatti: Demari vs. Porvari

Jarmo Rosenlöf on sosiaalineuvos ja rakennus- ja lupalautakunnan varapuheenjohtaja. Kaija Hartiala on lastenlääkäri ja kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja.

Maakuntahallinto tuo mukanaan maakuntavaltuuston. Sama edustaja voi istua kaupunginvaltuustossa, maakuntavaltuustossa ja eduskunnassa. Onko se hyvä vai huono asia?

Rosenlöf: Ihmisten oikeutta osallistua ei voi rajata. Muuta kuin siinä tapauksessa, että ollaan juridisesti jäävejä.

Hartiala: Ajattelen, että asioihin pitää perehtyä kunnolla. Minulla menee jo nyt siihen merkittävästi aikaa ja maakunta toisi merkittävästi lisää asioita.

JR: Jos kolmella tuolilla istuu, saa käyttää paljon aikaa yhteiskunnallisiin asioihin. Itse käytän paljon aikaa Turun kaupungin asioiden selvittämiseen. Ei pelkästään niiden, joissa olen mukana, vaan muidenkin.

KH: Kolmikerroksista mallia en itselleni ottaisi. Kyllä siinä väistämättä substanssi kärsii.

JR: Minun aikanani ei riittäisi siihen, että maakuntavaltuustossa. Käy helposti niin, että kotimatkallakaan kaikki päättäjät eivät tiedä, mitä tuli päätettyä puhumattakaan siitä, että pääsisi asian sisältöön vaikuttamaan. Se vaatii todella paljon aikaa.

KH: Aika usein päätöksiä tehdään niin, että on toisia puolueen jäseniä, jotka ovat tutustuneet asiaan hyvin, eivätkä muut perehdy niin syvällisesti siihen. Miten saadaan maakuntavaltuuston ihmisiä, jotka oikeasti ymmärtävät, mistä siellä päätetään? Kyllä niitä saa hakea.

JR: Mistä maakuntavaltuutetut todella päättävät? Siitä ei ole vielä tietoa. Painottuuko asioista päättäminen ja asioiden valmistelu entistä enemmän virkamiesjohtoiseksi?

KH: Sote-uudistuksen osalta joukko Helsingin kansanedustajia on kertonut, että he äänestävät kaupunginvaltuutettuna eri tavalla kuin eduskunnassa. Se vaikuttaa vähintäänkin skitsofreeniseltä. Sitä on erittäin vaikea ymmärtää.

JR: Näin se on elävässä elämässä. Mitä enemmän organisaatioita on ja mitä kauempana ne ovat ihmisestä, palvelun saajasta, sitä enemmän päättäminen painottuu rahaan. Ovatko maakuntavaltuustossa käsiteltävät asiat vain talousarvio ja tilinpäätös? Tehdään päätöksiä siitä, mitä viime vuonna tehtiin ja siitä, mitä haaveillaan tehtäväksi.

KH: Pyydetty on ehdolle, mutta en lähde.

JR: Valtuuston kokouksista jotkut kansanedustajat ovat aika usein pois tai he tulevat myöhemmin tai lähtevät aikaisemmin. Onko vain haettu puolueelle ääniä? Olen sanonut ehdokkuudelle ei tässä vaiheessa.

Lasse Virtanen

Seksiseuraa etsitään useimmin baareista ja Tinderistä

Seksiseuraa etsitään usein baareista tai Tinderin kautta.

Kaalimato.com tutki suomalaisten kokemuksia seksiseuran hakemisesta ja löytämisestä. Vajaa 40 prosenttia suomalaisista kertoo löytäneensä petikaverin ravintoloista ja baareista. Myös työpaikalta (17 %) ja laivalta (15 %) on tarttunut monien suomalaisten kainaloon sänkyseuraa.

Kaupunki pitää yleisötilaisuus Parkinkentän asemakaavanmuutoksesta

Turun kaupunki järjestää yleisötilaisuuden Parkinkentän asemakaavanmuutoksesta. Kaavan tavoitteena on mahdollistaa Parkinkentän liikuntapaikkojen uudistaminen vastaamaan nykypäivän vaatimuksia sekä mahdollistaa alueen täydennysrakentaminen.

Pallon huima lumo

Yle kertoi alkuviikosta tehneensä sopimuksen jalkapallon MM-kisojen näyttämisestä vuonna 2022.

Uudella tutkimusmenetelmä tietoa kuluttajien ruoankäyttötavoista

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksikössä on kehitetty uusi haastattelumenetelmä, jolla saadaan entistä tarkempaa tietoa kuluttajien ruoankäyttötavoista. Saaduilla tiedoilla voidaan muun muassa tunnistaa uusia ja odottamattomia elintarvikevälitteisiä riskejä. Saatua tietoa voidaan hyödyntää myös täsmällisemmässä kuluttajavalistuksessa.

Vikingloton potti kipuaa 4,4 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 50/2018 yhtään päävoittoa. Ensi viikolla potissa on 4,4 miljoonaa euroa.

Uuden muotoilun Joulumarket Logomossa sunnuntaina

Logomossa 16. joulukuuta kello 11-16 järjestettävä, jo perinteeksi muodostunut Uuden muotoilun Joulumarket kokoaa yhteen kotimaisen designin huiput ja nousevat tähdet.

VTT Olli Kleemola alustaa elokuvan Synkin hetki Martinsalissa

Gary Oldman on elokuvan Winston Churchill.

Raision kirjaston Martinsalissa näytetään elokuva Synkin hetki (Darkest Hour) maanantaina 17. joulukuuta kello 18. Ennen elokuvan alkua valtiotieteiden tohtori Olli Kleemola pitää esitelmän Operaatio Dynamo ja sen merkitys .

Väitös: Kvanttiluotaamisen avulla voidaan tarkastella fysiikan ilmiöitä uudesta näkökulmasta

Uuden sukupolven kvanttiteknologian perusrakenteita tutkitaan ja rakennetaan eri puolilla maailmaa. Turun yliopistossa väittelevä Francesco Cosco tarkastelee tutkimuksessaan kvanttiluotaamisen mahdollisuuksia.

Kaupan myynti kasvoi lokakuussa 3,8 prosenttia

Liikevaihdon vuosimuutos kaupan eri aloilla, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan myynti kasvoi lokakuussa 3,8 prosenttia vuoden 2017 lokakuusta. Tukkukaupan myynti kasvoi kaupan toimialoista eniten, kaikkiaan 4,8 prosenttia. Autokaupan ja vähittäiskaupan myynti kasvoivat puolestaan molemmat 3,1 prosenttia edellisvuodesta.

Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.