Debatti: Demari vs. Porvari

Jarmo Rosenlöf on sosiaalineuvos ja rakennus- ja lupalautakunnan varapuheenjohtaja. Kaija Hartiala on lastenlääkäri ja kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja.

Maakuntahallinto tuo mukanaan maakuntavaltuuston. Sama edustaja voi istua kaupunginvaltuustossa, maakuntavaltuustossa ja eduskunnassa. Onko se hyvä vai huono asia?

Rosenlöf: Ihmisten oikeutta osallistua ei voi rajata. Muuta kuin siinä tapauksessa, että ollaan juridisesti jäävejä.

Hartiala: Ajattelen, että asioihin pitää perehtyä kunnolla. Minulla menee jo nyt siihen merkittävästi aikaa ja maakunta toisi merkittävästi lisää asioita.

JR: Jos kolmella tuolilla istuu, saa käyttää paljon aikaa yhteiskunnallisiin asioihin. Itse käytän paljon aikaa Turun kaupungin asioiden selvittämiseen. Ei pelkästään niiden, joissa olen mukana, vaan muidenkin.

KH: Kolmikerroksista mallia en itselleni ottaisi. Kyllä siinä väistämättä substanssi kärsii.

JR: Minun aikanani ei riittäisi siihen, että maakuntavaltuustossa. Käy helposti niin, että kotimatkallakaan kaikki päättäjät eivät tiedä, mitä tuli päätettyä puhumattakaan siitä, että pääsisi asian sisältöön vaikuttamaan. Se vaatii todella paljon aikaa.

KH: Aika usein päätöksiä tehdään niin, että on toisia puolueen jäseniä, jotka ovat tutustuneet asiaan hyvin, eivätkä muut perehdy niin syvällisesti siihen. Miten saadaan maakuntavaltuuston ihmisiä, jotka oikeasti ymmärtävät, mistä siellä päätetään? Kyllä niitä saa hakea.

JR: Mistä maakuntavaltuutetut todella päättävät? Siitä ei ole vielä tietoa. Painottuuko asioista päättäminen ja asioiden valmistelu entistä enemmän virkamiesjohtoiseksi?

KH: Sote-uudistuksen osalta joukko Helsingin kansanedustajia on kertonut, että he äänestävät kaupunginvaltuutettuna eri tavalla kuin eduskunnassa. Se vaikuttaa vähintäänkin skitsofreeniseltä. Sitä on erittäin vaikea ymmärtää.

JR: Näin se on elävässä elämässä. Mitä enemmän organisaatioita on ja mitä kauempana ne ovat ihmisestä, palvelun saajasta, sitä enemmän päättäminen painottuu rahaan. Ovatko maakuntavaltuustossa käsiteltävät asiat vain talousarvio ja tilinpäätös? Tehdään päätöksiä siitä, mitä viime vuonna tehtiin ja siitä, mitä haaveillaan tehtäväksi.

KH: Pyydetty on ehdolle, mutta en lähde.

JR: Valtuuston kokouksista jotkut kansanedustajat ovat aika usein pois tai he tulevat myöhemmin tai lähtevät aikaisemmin. Onko vain haettu puolueelle ääniä? Olen sanonut ehdokkuudelle ei tässä vaiheessa.

Lasse Virtanen

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.