Pääkirjoitus: Ummehtunutta ilmaa

Tarkastuslautakunta kiinnitti arviointiraportissaan erityistä huomiota sisäilmaongelmiin. Syytä onkin.

Tilanne on kriisiytynyt Turussa. Monissa julkisissa tiloissa, erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa, on todettu sisäilmaongelmia ja ongelmien käsittely on jättänyt paljon toivomisen varaa. On syntynyt luottamuspula kaupungin ja tilojen käyttäjien, erityisesti opettajien ja oppilaiden vanhempien, välille.

Opettajat ovat kokeneet, ettei heidän kokemuksiaan oteta todesta. Vanhemmat eivät luota kaupungin haluun ja kykyyn puuttua ongelmiin. Viimeksi tilanne kärjistyi Sepänkatu 2:ssa, johon Puolalankoulu on siirtymässä remontin ajaksi. On vaikea uskoa, että korjaustenkaan jälkeenkään tilasta saataisiin enää sellaista, että se kelpaisi kaikille. Epäluottamus on kasvanut liian suureksi.

Miten välttyä vastaavalta tilanteelta jatkossa? Sisäilmaongelmat ovat vaikeita käsiteltäväksi. On selviö, että joissakin tiloissa on suuria ongelmia. On selviö, että kaikissa tiloissa ei ole, edes niissä, joissa niitä väitetään olevan. On selviö, että siitä huolimatta tiloissa työskentelevien ja opiskelevien kokemukset on otettava todesta ja ongelmien syyt on tutkittava perin pohjin.

Sen sijaan on kummallista, että juuri Suomi on se maa, jossa ongelmat tuntuvat olevan kaikkein suurimmat. Miten se on mahdollista?

Prosesseissa on paljon kehittämisenvaraa Turussa. Miten ongelmia tutkitaan? Kuka vastaa tutkimuksista? Miten tiedotetaan ja kenelle? Missä vaiheessa?

Turkuun on päätetty perustaa sisäilmapäällikön virka, joka on tarkoitus täyttää pikapuoliin. Virka tarvitaan. Prosessit on pantava kuntoon. On hyvä, että on vastuutaho, joka hoitaa nimenomaan tätä ongelmaa. Se lisää uskottavuutta ja toivottavasti myös asiantuntemusta.

Kaupungille kyse on uskottavuuden lisäksi myös rahasta, miljoonista euroista, kymmenistä miljoonista. Rakennuskantaa piisaa ja korjausvelka kasvaa.

Lapsille, nuorille, opettajille ja muille työntekijöille kyse on terveydestä.

Lasse Virtanen

Turun ammatti-instituutin Alex Laine EuroSkills 2018 -kilpailuun

Euroopan taitavimmat nuoret ammattilaiset kilpailevat 26.–28. syyskuuta Budapestissä EuroSkills 2018 -tapahtumassa. Turun ammatti-instituutin hotellipalvelun opiskelija Alex Laine edustaa Suomea Hotel Receptioning -lajin kilpailussa.

Julkisyhteisöjen rahoitusasema heikkeni miljardilla

Julkisyhteisöjen nettoluotonanto (+) / nettoluotonotto (-), trendi.

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot pienenivät 0,3 miljardia vuoden toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot kasvoivat edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,6 miljardia euroa.

Huono johtajuus voi johtaa työpaikalla jopa kuolemaan

Puutteellinen vuorovaikutus on yksi syy yhteisillä työpaikoilla tapahtuviin vaaratilanteisiin, tapaturmiin ja kuolemantapauksiin. Tämä selviää Työterveyslaitoksen ja Turun yliopiston yhteisestä tutkimuksesta, jonka aineistona olivat yhteisösakkoon johtaneiden työturvallisuusrikostapausten tuomioasiakirjat.

Puutarhat avautuvat ensi kesänä 7. heinäkuuta

Avoimet puutarhat houkuttelevat myös ensi kesänä.

Suomen suosituin puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat järjestetään ensi vuonna sunnuntaina 7. heinäkuuta. Odotettavissa on sekä uusia että tuttuja puutarhakohteita, joihin pääsee tutustumaan keskikesän vihreydessä ja loistossa.

Yrityssektorin voitot kasvussa vuoden toisella neljänneksellä

Kotitalouksien ja yritysten keskeiset indikaattorit kausitasoitettuna.

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni hieman huhti–kesäkuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste oli hieman negatiivinen, koska kulutusmenot kasvoivat enemmän kuin käytettävissä olevat tulot. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste puolestaan pysyi edellisen neljänneksen tasolla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Kirkonkellot soivat rauhanpäivänä muistutuksena rauhan ja kulttuuriperinnön merkityksestä

Kellot soivat yli sadassa kirkossa rauhalle perjantaina illalla.

Yhteinen kirkonkellojen soitto on Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden tapahtuma. Siinä idean takana olevat saksalaisten kaupunkien liitto, Saksan evankelisen kirkon kulttuuritoimisto, Saksan katolisten Boniface-seura ja Saksan kulttuuriperintökomitea kutsuvat kaikkia kellojen omistajia soittamaan kellojaan Kansainvälisenä rauhanpäivänä perjantaina 21. syyskuuta Suomen aikaa kello 19.

Lukemisen sujuvuutta voi harjaannuttaa

Lukemisen vaikeus näyttäytyy suomen kielessä tyypillisesti hitaana ja kangertelevana lukemisena. Jo ensimmäisen luokan aikana suomalaislapset oppivat lukemaan kohtuullisen tarkasti, mutta heikoimmat lukijat tarvitsevat lukemiseen moninkertaisesti aikaa. Vaikka yläkoululaiset heikot lukijat selviävät sanojen lukemisen tarkkuudessa kohtuullisesti, heidän lukusujuvuutensa vastaa 2.–3.-luokkalaisen keskimääräistä tasoa, mikä on valtava ero omaan ikäryhmään nähden.

Ruissalojuoksuista liikennejärjestelyjä Ruissalossa lauantaina

Ruissalojuoksut aiheuttavat liikennejärjestelyjä Ruissalossa lauantaina.

Ruissalojuoksut -tapahtuma aiheuttaa liikennejärjestelyjä Ruissalossa lauantaina kello 7–20. Juoksureitit kulkevat Saaronniemen leirintäalueelta Ruissalon Telakan, Kansanpuiston ja Kuuvantien kautta takaisin leirintäalueelle.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.