Pääkirjoitus: Ummehtunutta ilmaa

Tarkastuslautakunta kiinnitti arviointiraportissaan erityistä huomiota sisäilmaongelmiin. Syytä onkin.

Tilanne on kriisiytynyt Turussa. Monissa julkisissa tiloissa, erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa, on todettu sisäilmaongelmia ja ongelmien käsittely on jättänyt paljon toivomisen varaa. On syntynyt luottamuspula kaupungin ja tilojen käyttäjien, erityisesti opettajien ja oppilaiden vanhempien, välille.

Opettajat ovat kokeneet, ettei heidän kokemuksiaan oteta todesta. Vanhemmat eivät luota kaupungin haluun ja kykyyn puuttua ongelmiin. Viimeksi tilanne kärjistyi Sepänkatu 2:ssa, johon Puolalankoulu on siirtymässä remontin ajaksi. On vaikea uskoa, että korjaustenkaan jälkeenkään tilasta saataisiin enää sellaista, että se kelpaisi kaikille. Epäluottamus on kasvanut liian suureksi.

Miten välttyä vastaavalta tilanteelta jatkossa? Sisäilmaongelmat ovat vaikeita käsiteltäväksi. On selviö, että joissakin tiloissa on suuria ongelmia. On selviö, että kaikissa tiloissa ei ole, edes niissä, joissa niitä väitetään olevan. On selviö, että siitä huolimatta tiloissa työskentelevien ja opiskelevien kokemukset on otettava todesta ja ongelmien syyt on tutkittava perin pohjin.

Sen sijaan on kummallista, että juuri Suomi on se maa, jossa ongelmat tuntuvat olevan kaikkein suurimmat. Miten se on mahdollista?

Prosesseissa on paljon kehittämisenvaraa Turussa. Miten ongelmia tutkitaan? Kuka vastaa tutkimuksista? Miten tiedotetaan ja kenelle? Missä vaiheessa?

Turkuun on päätetty perustaa sisäilmapäällikön virka, joka on tarkoitus täyttää pikapuoliin. Virka tarvitaan. Prosessit on pantava kuntoon. On hyvä, että on vastuutaho, joka hoitaa nimenomaan tätä ongelmaa. Se lisää uskottavuutta ja toivottavasti myös asiantuntemusta.

Kaupungille kyse on uskottavuuden lisäksi myös rahasta, miljoonista euroista, kymmenistä miljoonista. Rakennuskantaa piisaa ja korjausvelka kasvaa.

Lapsille, nuorille, opettajille ja muille työntekijöille kyse on terveydestä.

Lasse Virtanen

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.