Kolumni: Onnistunut kesäloma

Kesäloma on suomalaisille pyhä asia. Olemme tottuneet laskemaan kesän aurinkoiset ja lämpimät viikot yhden käden sormilla. Lomaan on useimmilla mahdollisuus vain muutaman viikon ajan. Jos syysloma kuluu neljän seinän sisällä sateen ropinaa kuunnellen ja lasten jatkuvia riitoja selvitellen, ei sitä yleensä kauaa jakseta harmitella.

Se nyt vain on elämää ja iso suklaalevy pelastaa jo melkein kaiken. Mutta jos kesäloma ei onnistu mielestämme täydellisesti, se jää hiertämään terävänä kivenä mielemme sopukoihin. Lataamme kesälomaan valtavasti odotuksia. Petymme pahasti, jos ne eivät täyty.

Kesällä suomalaiset lähtevät sankoin joukoin tien päälle. Matkoilta haetaan kokemuksia ja elämyksiä, joiden ääreen voi palata nojatuolimatkailemaan loskaisina syyspäivinä. Osa suomalaisista kuuluu edelleen mökkikansaan, jolle oma kesämökki, grilli, rantasauna ja vene tuovat ainoan oikean kesän. Molemmat kesänviettotavat ovat aivan yhtä hyviä. Empiiristen tutkimusteni ja tuttavapiirin kokemusten innoittamana jaan tässä muutaman vinkin, joiden avulla kesälomasta voi tehdä vielä vähän onnistuneemman.

Valitse matkaseurasi tarkasti. Matkustaessa joutuu aina sietämään hieman epämukavuutta ja tunteet nousevat herkästi pintaan. Matkasta pystyy kuitenkin nauttimaan enemmän, jos kaverina on ihminen, joka jakaa samat mielenkiinnonkohteet ja vuorokausirytmin.

Muista, ettet voi saada kaikkea. Yksi kesäloma ei riitä koko maailman koluamiseen. Saat lomasta irti enemmän, kun keskityt muutamaan kohteeseen ja tutustut niihin.

Muista etukäteissuunnittelu. Se on tehokasta ja hauskaa. Turhalta haahuilulta säästyy aikaa, kun kartalle on merkitty valmiiksi nähtävyydet ja ravintolat. Muista silti olla myös spontaani. Parhaimmat löydöt olen yleensä tehnyt pieniltä sivukujilta. Hyödynnä myös paikallisten ihmisten asiantuntemus. Voit saada vinkkejä tuntemattomista helmistä, joita ei löydy matkaoppaiden sivuilta.

Vinkkejä teille mökkeilijöille. Tehkää välillä asioita eri tavalla. Rutiineissa ei ole mitään pahaa, mutta niitä on hyvä joskus ravistella. Voisitko joskus kokeilla soutamisen sijaan melomista? Älä myöskään koe velvollisuudeksi pitää avoimen oven päiviä suvulle läpi kesän. Seura tekee hyvää sopivina annoksina, mutta sinulla on myös oikeus yksityisyyteesi.

Ja entä sitten tämä tuttavaperheen kahdeksanvuotiaan pojan toteamus kesälomatoiveita kyseltäessä: ”Mitä jos kerrankin vaan oltais? ”

Tiina Pitkänen

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kääntyminen Aurakadulta Yliopistonkadulle jatkossa kiellettyä

Kauppatorin kaivutyöt muuttavat liikennejärjestelyjä Aurakadulla ja Yliopistonkadulla 25. kesäkuuta alkaen. Kääntyminen Aurakadulta Yliopistonkadulle on kielletty. Ajoneuvolla ajo, myös polkupyörällä, on kielletty Aurakadulta Yliopistonkadulle ja päinvastoin noin Ortodoksisen kirkon kohdalta saakka.

Lähes puolet Venäjältä tuoduista koirista ilman raivotautirokotesuojaa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on vuoden aikana tutkinut Venäjältä maahan tuoduista koirista raivotaudin vasta-ainetasoja. Koiran elimistö muodostaa vasta-aineita, kun se on onnistuneesti rokotettu raivotautia vastaan. Tutkitusta 36 koirasta 15 koiralla (42 prosentilla) ei ollut vasta-aineita rabiekselle eli eläimen raivotaudille. Lähes kaikki tutkitut koirat ovat olleet katukoiria. Rabies tarttuu myös ihmiseen eikä siihen ei ole parannuskeinoa. Oireinen raivotauti johtaa aina kuolemaan.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.