Kolumni: Testikuvamies iski teesit pöytään

Sanomalehtien liiton kevätseminaarissa pohdittiin, miten tavoittaa nuoret. Syytä oli pohtia myös sen takia, ettei salissa ollut yhtään alle 35-vuotiasta.

Lounaalla bongasin joukosta miehen, jolla oli merkillinen asu. Hän näytti sairaalaklovnilta valkoisessa nuhjuisessa puvussaan, joka oli täynnä television testikuvia. Meitähän on moneen junaan. Jotain muuta ryhmää varmaan.

Eipäs ollut. Lounaan jälkeen kävi ilmi, että juuri hän oli yksi alustajista eli tanskalainen Aslak Gottlieb. Gottlieb täräytti näytölle aluksi saman testikuvan, joka hänellä oli asussaankin. Hän muistutti, että se symbolosoi meidän eli salissa istuvan sukupolven tapaa kuluttaa mediaa. Tulimme koulusta, istuimme telkun äärelle ja katsoimme 20 minuuttia testikuvaa ennen kuin ohjelma alkoi. Jonkun muun valitsema ohjelma, jota me katsoimme, eikä muuta vaihtoehtoa ollut.

Seuraavaksi Gottlieb vyörytti näytölle piirroskuvan karkkikaupasta, sellaisen vanhanaikaisen Peppi Pitkätossusta tutun palvelukaupan, jossa namut ovat turvallisesti tiskin takana hyllyillä, joista täti niitä pyydettäessä antaa. Ja heti perään kuvan nykyaikaisesta marketista, jonka itsepalvelulaareista nykyteini ammentaa mitä haluaa vuorokauden jokaisena tuntina ympäri viikon.

Siinä se, tiivistetysti sukupolvien välinen kuilu median käytössä. Kaupan myyjä ei välttämättä edes suostunut antamaan karamelliä, jonka halusi (”et sinä siitä tykkää”). Kuten ei perinteinen mediakaan.

Nykynuori ammentaa itseään kiinnostavaa materiaalia sosiaalisen median alustoilta, eikä juurikaan välitä kuka sen on tuottanut. Hän haluaa osallistua itse prosessiin, eikä vain vastaanottaa passiivisesti jonkun muun tarjoamaa tavaraa. Nuori haluaa jotain, joka herättää tunteita, viettelee, on omasta itsestä, hämmentää ja koukuttaa.

Portinvartijan aika on ohi, eläköön portinvartija. Mitähän portinvartija voisi jatkossa tehdä? Journalismin pitäisi uudistua, mutta minkälaiseksi se voi uudistua? Mitä jää jäljelle, jos objektiivisuuden ruoto fileerataan kokonaan pois? Subjektiivista mössöä?

Eipä seminaarista juuri muuta sitten jäänytkään mieleen. Oppia ikä kaikki. Opin ainakin, miten jätetään muistijälki, ellei muuta.

Lasse Virtanen

Älä someta lomasuunnitelmia

Toukotalkoot muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä. Irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta.

Mökkiluonto tutuksi kännykällä

Mökillä ei tarvitse yrittää eroon kännykästä – päinvastoin sen voi ottaa käyttöön luontokokemuksia syventämään.

Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas

Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys.

Moni koiranomistaja suuntaa helteillä koirineen rannalle viilentymään. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Nautelankosken museossa harrastetraktoripäivä

Harrastetraktoripäivä-idean takana on Wanhat Masinat Lieto -kerho.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 21. heinäkuuta kello 12–15 kolmen tunnin ajan harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Mukana ovat eri merkeistä ainakin Ferguson, Valmet, Fordson, Zetor ja Ford.

Näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman puhelinta, tablettia tai riitaa

Kesä ja pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

Katedralskolanin liikuntasalin pop up -museossa vieraili lähes 4 500 kävijää

Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksilla vieraili lähes 4 500 kiinnostunutta.

Kesäkuussa avattu Katedralskolanin liikuntasalin arkeologisia kaivauksia esittelevä pop up -museo Turku goes Underground saavutti suuren suosion. Viimeiset yleisöryhmät vierailivat tutustumassa kaivauksiin sunnuntaina 15. heinäkuuta. Historiallinen Turku kiinnosti yli odotusten ja kierrosten määrää lisättiin suuren suosion vuoksi.

Valtioneuvosto käsitteli komission lakialoitetta kertakäyttömuoveista

Valtioneuvosto lähetti eduskunnan käsiteltäväksi Euroopan komission kertakäyttömuoveja koskevan lainsäädäntöaloitteen. Valtioneuvoston alustavan kannan mukaan merten roskaantumiseen on tärkeää puuttua. Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että direktiivin soveltamisalaan ei sisällytettäisi kuitu- ja sellupohjaisia tuotteita, joissa on vähäinen määrä tuotteen toiminnallisuuden kannalta olennaisia muovipinnoitteita.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.