Kolumni: Elämän erottamat

Sain sydäntä särkevää lukijapostia härskisti avioliitossaan petetyksi tulleelta henkilöltä. Hänen kuvaamansa ahdistuksen ja surun tunteet ovat tuttuja kaikille petetyille ja jätetyille. Kun ihminen, jota on rakastanut, johon on luottanut, jonka kanssa elämänsä on rakentanut ja jakanut, toimii täysin odottamattoman julmasti, elämä hajoaa palasiksi.

Maailmasta voivat kadota tyystin värit. Vaikka hylätyksi tullut voi kokea yksinäisyyden pohjattomana kuiluna, kohtalotovereita löytyy. Tuoreiden tilastojen mukaan viime vuonna avioeroon päättyi Suomessa 13 485 avioliittoa. Avoliittojen yleisyyden huomioiden, voidaan arvioida särkyneitä sydämiä kertyneen niidenkin osalta kymmeniä tuhansia.

Mikä meissä mättää? Miksi olemme niin kipeitä ja mikä saa kohtelemaan toista ihmistä kuin koiran kikkaretta? Usein kuulee sanottavan, että rakkaus vain kuoli, eikä suhde enää toiminut. Jätetyllä osapuolella tätä ongelmaa ei yleensä ole. Vaikka raivo löisi yli laidan, rakkaus raatelee kahta kovemmin.

Erotilastoissa loistavat pienten lasten vanhemmat, mutta myös lapsettomat parit. Neljänkympin kriisi näyttäisi olevan yksi osatekijä, sillä viime vuonna avioeroon päättyneissä liitoissa naiset olivat keski-iältään 40,6 vuoden ikäisiä ja miehet 42,9 vuotta.

Ihmiset ovat sairastuneet tosielämän Temptation Island -syndroomaan ja Tinder on täynnä varattujen salaisia seuranhakuilmoituksia. Paraneeko vaihtamalla? Aina löytyy se jokin ja jokaiseen meihin sisäänkirjoitettu virhe. Toisissa virheitä saattaa olla enemmänkin. Moni mokaa homman ryntäämällä suinpäin vanhasta suhteesta uuteen.

Jokainen ero ansaitsisi suruajan. Ehkä myös ammattiapua. Aloita potkunyrkkeily. Kun jokaisen tunnin alussa piirrät mieleen kuvan eksästä ja hänen uudesta rakkaastaan, voi olla varma, että läpäisee kurssin priimuksena.

Erotuskasta toipumiseen ei ole yhtä oikeaa reseptiä. Mutta yksi neuvo on hyvä muistaa. Kun palaat yksin pitkän illan päätteeksi kesäterassilta helteen ja muutaman siiderin sekoittamalla päällä, katkeruuden kyyneleitä nieleskellen, älä kaiva esiin puhelintasi.

Hannele Sivonen

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.