Kolumni: Viisukiiman aallonharjalla

Eurooppa puhkeaa jälleen musiikkikukkaseen tällä viikolla, kun Euroviisut järjestetään 63. kerran. Tänä vuonna kisataan Portugalissa, noin 20 000 ihmistä sisäänsä mahduttavassa Altice Arenassa.

En usko, että yhdellekään tätä tekstiä lukevalle on jäänyt epäselväksi, että kuka Suomea herran vuonna 2018 edustaa. Jos jostain syystä olet elänyt kiven alla tai vaihtoehtoisesti ollut paremmassa radiohiljaisuudessa kuin Loimaan lottovoittajat, niin briiffaan sinua vähän.

Suomea edustaa Saara Aalto. Saara, joka on tullut kaikille tutuksi vuoden 2007 Talent Suomesta, Suomen vuoden 2011 euroviisukarsinnoista, 2012 the Voice of Finlandista… Vuonna 2016 oli tuplabuukkaus Saaran osallistuessa sekä Uuden Musiikin Kilpailuun, että brittien X Factoriin.

Hitto, jokuhan vois luulla, että kaiken tämän jälkeen Saara Aalto olisi kuumaa kamaa Suomen musamarkkinoilla. Näin ei kuitenkaan ole asian laita.

11 vuotta ja viisi laulukilpailua, tai no, kuusi, jos Kotkan Merilaulukilpailut lasketaan mukaan, on kyllä tuonut Saaran koko kansan tietoisuuteen, mutta rehellisesti sanottuna siihen se jääkin. Aallon myydyin albumi on hänen uusin levynsä, joka nousi albumilistan kakkoseksi huonoin arvosteluin. Euroviisuedustajuuden töytäisy näkyy myyntiluvuissa.

Miksi kaikesta huolimatta Saara ei ole sen isompi juttu. Yksi iso syy on varmasti Aallon ympärille muodostettu hype. Aallosta on koetettu tehdä tähteä siitä saakka, kun oli 20-vuotias, eli 11 vuotta. Kerta toisensa jälkeen Aalto kuitenkin katoaa ihmisten silmistä ja mielistä.

Ihmisten on vaikea samaistua ihmiseen, josta koetetaan tehdä tähteä yli kymmenen vuotta siinä kuitenkaan täysin onnistumatta. Tuttuun tapaan Aallon pisteitä kotosuomessa laskee mediajätin pakotus, tällä kertaa vuorossa on YLE.

Saara on kuitenkin nyt uransa aallonharjalla ja suomalaisilla ei ole siihen sanomista. Suomalaiset eivät voi Aaltoa viisuissa äänestää ja muille viisumaille tuskin on väliä, että tämän vuoden suomalainen edustaja valittiin yhtä demokraattisesti kuin itärajan takana presidentti.

Seitsemäs kerta toden sanoo.

Jere Sanaksenaho

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.