Kolumni: Äitienpäivä saisi olla joka päivä

Metsäreittien varrella kukkivista valkovuokoista tulee mieleen oma lapsuus ja lähestyvä äitienpäivä. Valkovuokot kielivät saapuvasta kesästä. Niistä oli mukava kerätä kimppu omalle äidille, ja ojentaa ne sitten itsekyhätyn tikku-ukoilla komistelevan kortin kera tänä tärkeänä äitien muistopäivänä.

Lapsena sana äiti merkitsi turvaa, rakkautta ja luottamusta. Myöhemmin teini-iässä äitiys muuttui jonkinlaiseksi viha-rakkaussuhteeksi. Äidin turvaa ei enää niinkään kaivannut ja tietynlaista auktoriteettia vastaan saattoi hieman kapinoidakin. Tervettä on myös katkaista jossain vaiheessa se napanuora ja elää itsenäistä elämää, mutta äideistä tulisi silti aina välittää ja pitää heihin yhteyttä. Ja muistaa niitäkin äitejä, jotka asuvat palvelutaloissa tai yksin kotona kotihoidon tukemana.

Vaikka äitejä yhdistää äiteys, on jokainen äiti ainutlaatuinen yksilö. Tämän päivän äidin rooli on aika moninainen ja osittain ristiriitainen. On ääripää-äitejäkin, jotka syyllistävät toisiaan. Sormella on osoiteltu niin uraäitejä kuin yksinhuoltajaäitejä tai toisaalta niitä, jotka jäävät kotiäideiksi. Syyttävä sormi on saattanut heilahtaa aika pienestäkin, kuten viinilasillisen nauttimisesta oman lapsen edessä.

Äideille kasataan paineita täydellisestä äitimallista, mutta jos sellaista lähtee tavoittelemaan, unohtuu ehkä se oma hyvinvointi, mikä tuskin on hyväksi muullekaan perheelle. Äidin tulisi voida olla ihan oma itsensäkin, ilman että tuntee siitä syyllisyyttä. Ja ehkä lapsellekin itsestään huolta pitävä, elämästä nauttiva ja itseään riittävästi toteuttava äiti on hyvä roolimalli.

Jotkut haluavat olla tahallisesti lapsettomia, ja sekin on valinta, mikä ei mielestäni ole mitenkään itsekästä. Kaikki eivät pysty edes luomaan puitteita äitiydelle tai jos heillä on muita prioriteetteja, niin eiköhän maailmassa ole kuitenkin ihan tarpeeksi myös niitä äidittömiä lapsia. Eli hassua ajatella lapsettomuuden tahallaan valitsevia itsekkäiksi tässä maailman tilassa missä se parhaillaan on.

Rakkaudella kaikkia äitejä kohtaan. Olette lahjoittaneet parhaan ja muokattavimman lahjan, elämän.

Marianne Rovio

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.