Kolumni: Miksi ei kannata miettiä liikaa

Lastenohjelmat ovat olleet viime aikoina tapetilla. En kuitenkaan ota kantaa Heinämäkigateen. Sen sijaan alla pari esimerkkiä lastenohjelmien maailmasta, jotka alkavat ahdistaa, jos alkaa yhtään enemmän miettiä.

Yksi Pikku Kakkosen vakio-ohjelmista on viime vuosina ollut Tiketi Tok, jossa seikkailevat Tommi ja Talvikki. He asuvat käkikellossa ja kerran tunnissa he ponnahtavat kellosta soittamaan pienen sävelmän. Muun ajan he saavat leikkiä vapaasti. Tosin käytännössä heidän pitää olla jatkuvasti lähellä työpaikkaansa, jotta eivät myöhästy seuraavan kellonsoinnin koittaessa.

Aavistuksen ahdistava ajatushan se on, että olisi työ, jossa pitäisi olla ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden valmiustilassa, koska on vasta päässyt töistä ja ihan kohta tarvitsee taas mennä töihin. Edes aktiivimalli ei ole ihan vielä sillä tasolla. Tommin ja Talvikin henkistä taakkaa ei myöskään varmaan helpota esimiesmaisesti käyttäytyvä Ammu-rouva, jonka suosikkilause tuntuu olevan ”kello lyö kohta”.

Eikä Tommin ja Talvikin pesti ole mikään parin kuukauden määräaikaisuus. Eräässä jaksossa juhlittiin sitä, että kello löi miljoonannen kerran. Jos oletamme, että kello lyö tosiaan kerran tunnissa, kello lyö vuodessa 8760 kertaa. Tommi ja Talvikki ovat siis tehneet työtään koko ajan ilman lomia runsaat 114 vuotta.

Ryhmä Hau on monen lapsen suursuosikki. Meidänkin perheen neljävuotiaiden keskuudessa Rikun ja pentujen seikkailut ovat kuumaa kamaa.

Tosin hieman Jännälahden kaupungin toiminta pistää mietityttämään. Vaikuttaa siltä, että kaupunki on yksityistänyt kaiken pelastustoimen Rikun johtamalle firmalle. Sanomattakin on selvää, että tässä on monia riskitekijöitä. Rikun toiminta herättää monia kysymyksiä.

Kuinka hyvin hän huolehtii henkilöstönsä hyvinvoinnista? Entä maksaako hän asianmukaista korvausta työntekijöilleen? Muutaman tuotantokauden perusteella koirat tekevät työtä ruokapalkalla. Mikään ei ainakaan viittaa muuhun. Toisinaan koirat matkustavat viettämään virkistyspäivää esimerkiksi viidakkoon ja aika usein virkistyspäivä muuttuu työksi aika nopeasti.

Ilkka Lappi

Työilmapiiri ja työn stressitekijät yhteydessä hoitajien kokemaan potilaan aggressiiviseen käyttäytymiseen

Virve Pekurinen.

TtM Virve Pekurisen Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja osoittaa, että työilmapiiri ja työn stressitekijät ovat yhteydessä hoitajien terveydenhuollossa kokemaan potilaan aggressiiviseen käyttäytymiseen. Pekurinen tutki väitöskirjassaan hoitajien ominaisuuksia, työpaikan ihmissuhteita ja työympäristöön liittyviä ongelmia. Näitä tarkasteltiin hoitajien näkökulmasta erilaisissa terveydenhuollon ympäristöissä.

Seurue ei suostunut maksamaan taksilaskua, maksupääte kiskaistiin irti

Taksilla oli keskiviikkona kello 3.10 Tyksin pysäköintipaikalla kyydissä hankala seurue, kolme miestä ja yksi nainen, jotka käyttäytyivät aggressiivisesti, eivätkä suostuneet maksamaan taksikyytiä.

Risteyksessä rysähti Paattistentiellä – pakettiauton kuljettaja ei huomannut saapuneensa risteykseen

Turussa Paattistentien ja Levauksentien risteyksessä tapahtui eilen tiistaina kello 8 kolari, jossa pakettiauto tuli Levauksentieltä stop-merkin takaa pysähtymättä törmäten Paattistentietä kulkeneen henkilöauton kylkeen. Henkilöautonkuljettaja vietiin ambulanssilla Tyksiin tarkastettavaksi, mutta alustavan arvion mukaan hänelle ei tullut vakavia vammoja. Autot vaurioituivat.

Varas kiinni verekseltään, hallussa neljä pyöränrengasta

Poliisipartio otti keskiviikkona kello 00.10 Konsankujalla kello 00.10 kiinni miehen, jolla oli hallussa neljä polkupyöränrengasta, jotka hänen epäillään hetkeä aiemmin irrottaneen polkupyöristä Ketarantien kerrostalon pihalta ja pyörähäkistä.

Ruisrock julkisti ensimmäiset esiintyjänsä – Ruissalossa nähdään muiden muassa Travis Scott, MØ ja Future

Travis Scott saapuu Ruissaloon.

Ruisrockissa juhlitaan ensi kesänä paljon toivottujen kansainvälisten ja kotimaisten artistien keikoilla. Moninkertaisesti platinaa myynyt artisti-tuottaja Travis Scott saapuu Ruissaloon kolmannen studioalbuminsa Astroworldin suosion saattelemana. Ensimmäisen viikon aikana lähes 350 miljoonaa kuuntelua maailmanlaajuisesti kerännyt albumi nousi suoraan Billboardin Top 200 -listalla ykköseksi.

Oikeusprosessien keventämistä koskevat lainmuutokset voimaan ensi vuoden alusta

Oikeudenkäyntimenettelyjä yleisissä tuomioistuimissa kevennetään. Vuoden 2019 alusta alkaen tuomioistuinten käsittelyaikoja lyhennetään muun muassa joustavoittamalla ratkaisukokoonpanoja koskevia säännöksiä. Videoyhteyden käyttöä lisätään, mikä tehostaa tuomioistuinten työtä sekä vähentää oikeudenkäyntien osapuolten matkustusta ja siten myös oikeudenkäyntien kustannuksia.

Lounais-Suomessa normaalia kuivempaa jo useamman vuoden

Maarian pohjavesivaikutteisessa uimalammessa alhainen pohjaveden korkeus näkyy selvästi. Kuva on otettu 27. marraskuuta.

Kuluva vuosi on ollut monin paikoin Lounais-Suomessa ennätyksellisen kuiva. Vuoden alun jälkeen on satanut toistaiseksi mm. Pohjois-Satakunnassa ja Vakka-Suomessa vain reilut 400 mm, mikä on pienin lukema vuodesta 1962 alkaneen seurantahistorian aikana.

Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon palvelut kohentuneet, alueellisia eroja edelleen

Äitiys- ja lastenneuvolan sekä kouluterveydenhuollon palvelut ovat valtakunnallisesti tarkasteltuna kehittyneet lainsäädännön suuntaisesti. Kuitenkin ainoastaan neljävuotiaan lapsen ja perheen laaja terveystarkastus järjestettiin kaikissa terveyskeskuksissa säädöksen mukaisesti. Kahdeksasluokkalaisen laajan terveystarkastuksen järjestämisessä oli seuranta-aikana tapahtunut heikkenemistä. Kuntien tehtävänä on ollut järjestää laajat terveystarkastukset vuodesta 2011 lähtien.

Vähintään yhtä vierasta kieltä osaa 93 prosenttia työikäisestä väestöstä

Vähintään yhtä vierasta kieltä osaavat koulutusasteen mukaan vuosina 1995, 2000, 2006, 2012 ja 2017 (18–64-vuotias väestö), %.

Useampi kuin yhdeksän kymmenestä 18–64-vuotiaasta suomalaisesta ilmoitti osaavansa vähintään yhtä vierasta kieltä. Määrä on sama kuin viisi vuotta aiemmin.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.