Kolumni: Miksi ei kannata miettiä liikaa

Lastenohjelmat ovat olleet viime aikoina tapetilla. En kuitenkaan ota kantaa Heinämäkigateen. Sen sijaan alla pari esimerkkiä lastenohjelmien maailmasta, jotka alkavat ahdistaa, jos alkaa yhtään enemmän miettiä.

Yksi Pikku Kakkosen vakio-ohjelmista on viime vuosina ollut Tiketi Tok, jossa seikkailevat Tommi ja Talvikki. He asuvat käkikellossa ja kerran tunnissa he ponnahtavat kellosta soittamaan pienen sävelmän. Muun ajan he saavat leikkiä vapaasti. Tosin käytännössä heidän pitää olla jatkuvasti lähellä työpaikkaansa, jotta eivät myöhästy seuraavan kellonsoinnin koittaessa.

Aavistuksen ahdistava ajatushan se on, että olisi työ, jossa pitäisi olla ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden valmiustilassa, koska on vasta päässyt töistä ja ihan kohta tarvitsee taas mennä töihin. Edes aktiivimalli ei ole ihan vielä sillä tasolla. Tommin ja Talvikin henkistä taakkaa ei myöskään varmaan helpota esimiesmaisesti käyttäytyvä Ammu-rouva, jonka suosikkilause tuntuu olevan ”kello lyö kohta”.

Eikä Tommin ja Talvikin pesti ole mikään parin kuukauden määräaikaisuus. Eräässä jaksossa juhlittiin sitä, että kello löi miljoonannen kerran. Jos oletamme, että kello lyö tosiaan kerran tunnissa, kello lyö vuodessa 8760 kertaa. Tommi ja Talvikki ovat siis tehneet työtään koko ajan ilman lomia runsaat 114 vuotta.

Ryhmä Hau on monen lapsen suursuosikki. Meidänkin perheen neljävuotiaiden keskuudessa Rikun ja pentujen seikkailut ovat kuumaa kamaa.

Tosin hieman Jännälahden kaupungin toiminta pistää mietityttämään. Vaikuttaa siltä, että kaupunki on yksityistänyt kaiken pelastustoimen Rikun johtamalle firmalle. Sanomattakin on selvää, että tässä on monia riskitekijöitä. Rikun toiminta herättää monia kysymyksiä.

Kuinka hyvin hän huolehtii henkilöstönsä hyvinvoinnista? Entä maksaako hän asianmukaista korvausta työntekijöilleen? Muutaman tuotantokauden perusteella koirat tekevät työtä ruokapalkalla. Mikään ei ainakaan viittaa muuhun. Toisinaan koirat matkustavat viettämään virkistyspäivää esimerkiksi viidakkoon ja aika usein virkistyspäivä muuttuu työksi aika nopeasti.

Ilkka Lappi

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.