Kolumni: Minulla on muuttokuumesyndrooma

Minä muutan usein. Osittain se johtuu siitä, että asuttamillani asunnoilla on tapana tulvia tai painua putkiremonttiin, mutta yhtä lailla vika on minussa. Poden kroonista muuttokuumesyndroomaa.

Kaikki kotini ovat olleet ihan kivoja. Tämä nykyinenkin on sijainniltaan sopiva, kunnoltaan kelpo ja vuokraltaan validi. Neliöissä ehkä vähän nuuka, mutta kyllä me tänne miehen ja koiran kanssa mahdumme.

Siinä missä muut pariskunnat juovat yhteiset iltapäiväkahvit, me katselemme Turun seudun asuntotarjontaa. Se on ihan hauska harrastus.

Viihdyn nykyisessä kodissamme, mutta saatan epähuomiossa kutsua sitä myös ’asunnoksi’ tai ’kämpäksi’. Näillä sanoilla on keskenään suuri sävyero; koti viittaa mielestäni lämpöön ja pysyvyyteen ja kiintymiseen, kun taas sen rennommat synonyymit saavat asumisen kuulostamaan väliaikaiselta.

Kotimme on sisustettu nätiksi ja toimivaksi, mutta pienistä asioista näkee, että tänne ei olla jäämässä liian pitkäksi toviksi. (Emme esimerkiksi kuuna päivänä jaksa soittaa sähkömiestä kytkemään kristallikruunua toimivaksi, joten roikotamme sitä kattokoristeena ja elelemme valmiina olleiden valaisimien voimin.) Muuttolaatikoita ei näy mailla halmeilla, mutta jos kävisi niin, että pitäisi pistää pakaten, olisimme kimpsuinemme ja kampsuinemme ulkona päivässä.

En kiinny taloihin. Lapsuudenkoti on asia erikseen, koska siellä eli miltei kaksi vuosikymmentä, mutta eihän vuokrakotoihin ikinä ehdi muodostua samanlaista tunnesidettä. Jokaisessa asunnossa on jotakin erinomaista ja jotakin epäsuotuista. Eräässä yksiössä oli ihanat vanhat lattialankut, joita rakastin, kunnes löysin niiden raoista jauhomatoja. Yhdessä kaksiossa oli valoisa ja valkoinen keittiö, jota ihannoin, kunnes 60-luvun puupinnat alkoivat näyttää lähinnä kellertäviltä.

Uskon, että jonain päivänä muutamme kotiin, josta emme halua lähteä pois. Tämä unelmatalo on kuitenkin lukemattomien työvuosien päässä – ja se on ihan okei. Siihen asti voimme kotoilla vuokralla ja vaihtaa sijaintia silloin, kun lystäämme. Koti on siellä, missä on perhe.

Linnea Lahtinen

Turku Energia: Sähkövika korjattu

Turku Energian mukaan kello 8.30 alkanut sähkönjakeluhäiriö Friskalassa, Haarlassa, Kakskerrassa ja Satavassa on päättynyt kello 8.49.

Sähköt poikki saarilla

Turku Energian mukaan sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen Friskalassa, Haarlassa, Kakskerrassa ja Satavassa.

Teollisuuden työntekijämäärä kovassa kasvussa

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat toukokuussa 5,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu oli voimakasta erityisesti teollisuudessa, jossa työntekijämäärä kasvoi 6,1 prosenttia.

Saarekkeessa tehdään ekologisia ryijyjä

Petri Saarikon ja Eveliina Hämäläisen muodostama Aukea-kollektiivi soveltaa teoksissaan luonnon raaka-aineita sekä synteettisiä, biohajoavia ja orgaanisia materiaaleja. Saarekkeessa järjestettävässä BioBoa-työpajassa 4.–5. elokuuta toteutetaan kaupunki- ja luonnonmaisemaa sekä biohajoavaa materiaalia yhdistämällä yhteisöllisiä, veistosmaisia tilateoksia. Ryhmätyönä syntyvät BioBoa-ryijyt ripustetaan Mynämäen keskustaan ja niiden löytämiseksi koostetaan erityinen vierailukartta.

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.