Kolumni: Minulla on muuttokuumesyndrooma

Minä muutan usein. Osittain se johtuu siitä, että asuttamillani asunnoilla on tapana tulvia tai painua putkiremonttiin, mutta yhtä lailla vika on minussa. Poden kroonista muuttokuumesyndroomaa.

Kaikki kotini ovat olleet ihan kivoja. Tämä nykyinenkin on sijainniltaan sopiva, kunnoltaan kelpo ja vuokraltaan validi. Neliöissä ehkä vähän nuuka, mutta kyllä me tänne miehen ja koiran kanssa mahdumme.

Siinä missä muut pariskunnat juovat yhteiset iltapäiväkahvit, me katselemme Turun seudun asuntotarjontaa. Se on ihan hauska harrastus.

Viihdyn nykyisessä kodissamme, mutta saatan epähuomiossa kutsua sitä myös ’asunnoksi’ tai ’kämpäksi’. Näillä sanoilla on keskenään suuri sävyero; koti viittaa mielestäni lämpöön ja pysyvyyteen ja kiintymiseen, kun taas sen rennommat synonyymit saavat asumisen kuulostamaan väliaikaiselta.

Kotimme on sisustettu nätiksi ja toimivaksi, mutta pienistä asioista näkee, että tänne ei olla jäämässä liian pitkäksi toviksi. (Emme esimerkiksi kuuna päivänä jaksa soittaa sähkömiestä kytkemään kristallikruunua toimivaksi, joten roikotamme sitä kattokoristeena ja elelemme valmiina olleiden valaisimien voimin.) Muuttolaatikoita ei näy mailla halmeilla, mutta jos kävisi niin, että pitäisi pistää pakaten, olisimme kimpsuinemme ja kampsuinemme ulkona päivässä.

En kiinny taloihin. Lapsuudenkoti on asia erikseen, koska siellä eli miltei kaksi vuosikymmentä, mutta eihän vuokrakotoihin ikinä ehdi muodostua samanlaista tunnesidettä. Jokaisessa asunnossa on jotakin erinomaista ja jotakin epäsuotuista. Eräässä yksiössä oli ihanat vanhat lattialankut, joita rakastin, kunnes löysin niiden raoista jauhomatoja. Yhdessä kaksiossa oli valoisa ja valkoinen keittiö, jota ihannoin, kunnes 60-luvun puupinnat alkoivat näyttää lähinnä kellertäviltä.

Uskon, että jonain päivänä muutamme kotiin, josta emme halua lähteä pois. Tämä unelmatalo on kuitenkin lukemattomien työvuosien päässä – ja se on ihan okei. Siihen asti voimme kotoilla vuokralla ja vaihtaa sijaintia silloin, kun lystäämme. Koti on siellä, missä on perhe.

Linnea Lahtinen

Etunimiä voi olla jatkossa kolmen sijasta neljä

Etu- ja sukunimeä koskeva lainsäädäntö uudistuu vuoden 2019 alusta. Uudella lailla nimiin liittyvää valinnanvapautta lisätään ja kotimaiseen nimikäytäntöön pohjautuvia säännöksiä väljennetään muun muassa mahdollistamalla sukunimiyhdistelmät.

Ikiroudan sulaminen uhkaa arktisia kaupunkeja ja teollisuutta

Ilmaston lämmetessä jopa 70 prosenttia pohjoisten ikirouta-alueiden infrastruktuurista sijaitsee riskialueilla, selviää suomalaisten maantieteilijöiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Ikiroudan sulaminen ja siitä johtuva maaperän vettyminen ja painuminen voivat tutkijoiden mukaan uhata arktisten alueiden kestävää kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä tulevina vuosikymmeninä.

Työilmapiiri ja työn stressitekijät yhteydessä hoitajien kokemaan potilaan aggressiiviseen käyttäytymiseen

Virve Pekurinen.

TtM Virve Pekurisen Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja osoittaa, että työilmapiiri ja työn stressitekijät ovat yhteydessä hoitajien terveydenhuollossa kokemaan potilaan aggressiiviseen käyttäytymiseen. Pekurinen tutki väitöskirjassaan hoitajien ominaisuuksia, työpaikan ihmissuhteita ja työympäristöön liittyviä ongelmia. Näitä tarkasteltiin hoitajien näkökulmasta erilaisissa terveydenhuollon ympäristöissä.

Seurue ei suostunut maksamaan taksilaskua, maksupääte kiskaistiin irti

Taksilla oli keskiviikkona kello 3.10 Tyksin pysäköintipaikalla kyydissä hankala seurue, kolme miestä ja yksi nainen, jotka käyttäytyivät aggressiivisesti, eivätkä suostuneet maksamaan taksikyytiä.

Risteyksessä rysähti Paattistentiellä – pakettiauton kuljettaja ei huomannut saapuneensa risteykseen

Turussa Paattistentien ja Levauksentien risteyksessä tapahtui eilen tiistaina kello 8 kolari, jossa pakettiauto tuli Levauksentieltä stop-merkin takaa pysähtymättä törmäten Paattistentietä kulkeneen henkilöauton kylkeen. Henkilöautonkuljettaja vietiin ambulanssilla Tyksiin tarkastettavaksi, mutta alustavan arvion mukaan hänelle ei tullut vakavia vammoja. Autot vaurioituivat.

Varas kiinni verekseltään, hallussa neljä pyöränrengasta

Poliisipartio otti keskiviikkona kello 00.10 Konsankujalla kello 00.10 kiinni miehen, jolla oli hallussa neljä polkupyöränrengasta, jotka hänen epäillään hetkeä aiemmin irrottaneen polkupyöristä Ketarantien kerrostalon pihalta ja pyörähäkistä.

Ruisrock julkisti ensimmäiset esiintyjänsä – Ruissalossa nähdään muiden muassa Travis Scott, MØ ja Future

Travis Scott saapuu Ruissaloon.

Ruisrockissa juhlitaan ensi kesänä paljon toivottujen kansainvälisten ja kotimaisten artistien keikoilla. Moninkertaisesti platinaa myynyt artisti-tuottaja Travis Scott saapuu Ruissaloon kolmannen studioalbuminsa Astroworldin suosion saattelemana. Ensimmäisen viikon aikana lähes 350 miljoonaa kuuntelua maailmanlaajuisesti kerännyt albumi nousi suoraan Billboardin Top 200 -listalla ykköseksi.

Oikeusprosessien keventämistä koskevat lainmuutokset voimaan ensi vuoden alusta

Oikeudenkäyntimenettelyjä yleisissä tuomioistuimissa kevennetään. Vuoden 2019 alusta alkaen tuomioistuinten käsittelyaikoja lyhennetään muun muassa joustavoittamalla ratkaisukokoonpanoja koskevia säännöksiä. Videoyhteyden käyttöä lisätään, mikä tehostaa tuomioistuinten työtä sekä vähentää oikeudenkäyntien osapuolten matkustusta ja siten myös oikeudenkäyntien kustannuksia.

Lounais-Suomessa normaalia kuivempaa jo useamman vuoden

Maarian pohjavesivaikutteisessa uimalammessa alhainen pohjaveden korkeus näkyy selvästi. Kuva on otettu 27. marraskuuta.

Kuluva vuosi on ollut monin paikoin Lounais-Suomessa ennätyksellisen kuiva. Vuoden alun jälkeen on satanut toistaiseksi mm. Pohjois-Satakunnassa ja Vakka-Suomessa vain reilut 400 mm, mikä on pienin lukema vuodesta 1962 alkaneen seurantahistorian aikana.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.