Kolumni: Setämiestä ärsyttää

Kuulun Kupittaan jalkapallostadionin vakiokalustoon. Olen kuulunut jo vuosikymmeniä. Paikalla on nykyisin toinenkin nimi, mutta en vielä pysty käyttämään sitä luontevasti. Asiat ottavat aikansa. Veikkausliigasta taivuin puhumaan vasta vuosien vastarinnan jälkeen.

Vuodet ovat tuoneet nähtäville paljon uutta. Fanikulttuuri on muuttunut totaalisesti vuosien varrella. Moni asia on muuttunut hyvään suuntaan. Pitkälle on tultu niistä ajoista, jolloin suurin kannatuksen muoto oli väsynyt taputus kulmapotkuissa. Miksi juuri kulmapotkuissa? Tietääköhän kukaan.

Katsomon pääasiallinen ääni oli murina, jonka aiheuttivat entiset pelaajat, huru-ukot. He kertoivat toisilleen kovaan ääneen kuinka huonoa peli oli.

Se oli sitä suomalaista positiivisuutta. Haukkua saa aina, kehua ei koskaan. Kehustahan ihminen voi mennä pilalle. Vai voiko?

Jalkapalloihmistä lämmittää se, miten intohimoisesti uudet katsomosukupolvet suhtautuvat peliin ja omaan seuraan. Urheilulla ja myös penkkiurheilulla on sosiaalinen tehtävä. Se voi yhdistää ihmisiä, tosin yhtä lailla myös erottaa.

Koska mitään tasapainotilaa ei ole, kaikki uusi ei ole hyvästä. Intohimo lyö helposti yli. Setämiestä ärsyttävät faniryhmien tyylittömyys, lapsellisuus ja mauttomuus. Onko kaikkea huutelua oikeasti pakko kuunnella? Olen kierrellyt paljon stadioneita muualla Euroopassa ja sitä samaa on tietysti tarjolla myös siellä, vielä kovemmalla volyymillä ja vielä törkeämmin sanankääntein.

Saksankieliseltä öykkäröinniltä on vain paljon helpompi sulkea korvansa tai pikemminkin ymmärrys. Suomenkielinen ala-arvoisuus tunkee tajuntaa puoliväkisin, halusi sitä tai ei.

Huutelu, jota myös kannattamiseksi kutsutaan, on vaivoista vähäisimmästä päästä. Klassinen tapa vahvistaa oman porukan yhteenkuuluvuutta on etsiä ja tunnistaa yhteinen vihollinen. Sellaista henkeä alkaa olla myös Turussa.

Jalkapallokin kelpaa tätä nykyä rähinöinnin aiheeksi. Paikallismatsin jälkeen leimahti Olavin Krouvin terassilla, jossa TPS-kannattajien seurue joutui maalitauluksi. Ilman poliisien väliintuloa ei selvitty.

Jos jalkapallokulttuurimme on ohutta, kuten väitetään, onko sitä aivan pakko tukevoittaa sillä, mikä vahvemman futiskulttuurin maissa on kaikkein huonointa antia.

Lasse Virtanen

Kuutamouintia ja hyväntekeväisyyttä Samppalinnassa

Kuutamouinnit kutsuvat jälleen Samppalinnaan.

Samppalinnan maauimalassa järjestetään Kuutamouinnit 24. elokuuta. Kello 21–02 järjestettävä Kuutamouinti ovat elokuussa osa ÅSK:n 24 tunnin hyväntekeväisyysuintitapahtumaa.

Äänioikeuden ulkopuolelle jäi monia ikäihmisiä

Suomen yleinen ja yhtäläinen äänioikeus jätti alkuvuosinaan ulkopuolelleen suuren joukon iäkkäitä, erityisesti naisia. Vakinaisen köyhäinavun saaminen poisti äänioikeuden, mikä Helsingin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan rajoitti erityisesti yli 65-vuotiaiden mahdollisuutta äänestää.

Luonnon päivää vietetään Ruissalossa

Mikki Kauste ja Egotrippi esiintyvät Ruissalossa.

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Suomen luonnonsuojeluliitto kutsuu suomalaiset Ruissaloon juhlimaan liiton pyöreitä vuosia ja viihtymään luonnon keskellä. Liitto juhlistaa 80-vuotista taivaltaan järjestämällä Ruissalossa kaikille avoimen ja maksuttoman Suomen Luonnon juhlan lauantaina 25. elokuuta. Kansanpuiston päivätapahtumassa pääsee tutustumaan eri luontoharrastuksiia ja kuulemaan luontotietoa sekä elämäntapavinkkejä luonnonsuojeluliiton asiantuntijoilta. Päivätapahtuma Kansanpuistossa kestää kello 11–16 ja sopii kaikenikäisille lapsiperheistä alkaen.

Poliisi havaitsi runsaasti rikkeitä koulujen alun liikennevalvonnassa

Poliisi valvoi valtakunnallisesti liikennettä koulujen lähistöillä erityisesti koulupäivien alkamisen ja päättymisen aikoihin viime ja sitä edellisellä viikolla, jolloin koulut alkoivat. Valvontaan käytettiin 2 577 työtuntia. Valvonnassa havaittiin runsaasti ylinopeuksia sekä turvavöiden käyttämisen laiminlyöntejä sekä muita rikkeitä.

Työllisten määrä kasvoi heinäkuussa

Työttömyysaste ja työttömyysasteen trendi 2008/07–2018/07, 15–74-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2018 heinäkuussa 75 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 183 000, mikä oli 24 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 7,3 prosenttia ja työllisyysasteen trendi 71,9 prosenttia.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.