Kolumni: Omin jaloin

Konditoriayrittäjä kertoi Twitterissä yllättyneensä, kun työpaikkaa hakenut nuori nainen saapui työhaastatteluun äitinsä kanssa. Äiti hoiti haastattelussa markkinointipuheetkin lapsensa puolesta, mutta tyttö ei saanut paikkaa. Olin twiittiketjua lukiessani Hietasen tavoin ”ku klavul päähä lyäty”. En siitä, ettei paikkaa herunut, vaan siitä, että jollekin ylipäätään tulee mieleen mennä mukaan aikuisen lapsensa työhaastatteluun.

Ilmiössä on kyse on curlingvanhemmuudesta. Siitä, kun sekä lapsi että vanhempi eivät ymmärrä, että lapsesta on tullut aikuinen. Vanhemmat harjaavat lapsensa tieltä jokaisen mahdollista vastoinkäymistä muistuttavan nyppylän. Lapsen tullessa täysi-ikäiseksi hän on tottunut siihen, että iskä ja äiskä hoitavat hommat, eikä 18 vuoden ikä merkitse muuta kuin sitä, että pääsee vihdoinkin baariin bilettämään. Jos äiti antaa luvan mennä.

Olen isä itsekin ja tietysti toivon lapsilleni vain hyvää ja parasta, mutta eipä ole ikinä käynyt edes mielessä, että lapsi ei saisi kokea epäonnistumista tai häviämistä. Niistä ihminen kaikkein parhaiten oppii. Jokainen suuri keksintö on vaihtelevan pituinen sarja epäonnistumisia. Epäonnistumisen mahdollisuudet torjumalla vaarantaa vakavasti lapsensa kehityksen vastuuntuntoiseksi aikuiseksi.

Curling-vanhemmat tekevät kaikki valinnat lapsensa puolesta, aina ammattiin ja jopa puolisoon saakka. Törmäsin kerran keskustelupalstalla surulliseen naisen kirjoittamaan tarinaan. Hänellä oli ihana mies ja perhe, mutta yksi suuri ongelma. Kun ratkaistavana oli jokin tavallista isompi päätös, mies sivuutti vaimonsa mielipiteet ja kääntyi äitinsä puoleen. Äidin kanta oli myös miehen kanta, eikä siitä tingitty. Suhde päättyi tästä syystä eroon, ja pahaa pelkään, etteivät äiti ja poika ikinä sitä ymmärtäneet.

Ennen vanhan puhuttiin peräkammarin pojista, aikuisista miehistä, jotka menivät joka päivä tasan viideltä kotiin syömään äitinsä laittamaa ruokaa ja uinumaan äitinsä petaamaan sänkyyn. Ei anneta niiden aikojen tulla takaisin. Siitä ei seuraa mitään hyvää.

Teemu P. Peltola

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.