Kolumni: Sano se sana

Varma kevään merkki ovat keskustan kaupunkikuvaan ilmestyvät yhteiskunnan ja sosiaalisten turvaverkostojen ulkopuolella elävät nautintoaineiden väärinkäyttäjät. Ennen heitä saatettiin kutsua ryhmänimittäjillä juopot, narkkarit, hanttapulit, puliveivarit tai laitapuolen kulkijat. Korrektissa nykymaailmassa tällaisten nimitysten käyttäminen olisi ihmisarvoa loukkaavaa.

Vielä hetki sitten heitä olisi voinut kutsua neutraalisti syrjäytyneiksi, mutta sekin on hiljattain julistettu epäkorrektiksi ilmaisuksi. Ei voi kuin hiljaa mielessään miettiä, missä nämä omiin jengeihinsä ryhmittäytyvät ihmiskohtalot ovat piileskelleet yli kylmän talven. Oletuksia tästä ei kannata ääneen lausua, sillä sekin saatettaisiin ymmärtää väärin ja tulkita ihmisten tuomitsemiseksi.

Viime viikolla kuuntelin korvansyrjällä päiväkodin portilla, miten lapsiryhmä ohjaajineen leikkiä nimeltä Kuka pelkää biisonia? Mieleen tulvi omat esikouluajat, jolloin kysymyksenasettelu koski mustaa miestä. Samojen vuosilukemien tienoilla altistuimme sokerin vaaroille pilaamalla hampaamme Laku Pekka -lakritsipötköillä ja Mustafa-jäätelöpuikoilla. Pieniin lapsen päihimme ei silloin juolahtanut, miten rasistista tai loukkaavaa leikkimme tai herkkuhetkiemme mainosgrafiikka oli. Hetkinen, pitäisiköhän painaa deleteä, ettei ilmaisua pienistä lasten päistä pidetä lasten älykkyyden vähättelynä?

Elämme supersensitiivisyyden aikaa ja usein tuntuu, että jokaisen sanansa asettelussa tulee harjoittaa äärimmäistä varovaisuutta. Keskittyä kieli keskellä suuta, ettei tule jollain tavalla loukanneeksi jotakuta. Ja silti tuntuu, että sanoi mitä tahansa, myrsky vesilasissa on mahdollinen. Etenkin musta huumori on vaarallinen laji.

Rasistisuus ja poliittinen epäkorrektius eivät tietenkään ole missään muodossa hyväksyttyä, mutta sillä ettei mitään voi tai uskalla sanoa, on kääntöpuolensa. Kaikki ne sanomatta jääneet sanat syövät ihmistä ja ihmissuhteita, sekä rajoittavat vapautta olla oma itsensä. Joskus vaikenemista parempi vaihtoehto on vain sanoa se sana, vääräkin sellainen.

Hannele Sivonen

Kymmenen syytä saunoa

Sauna- ja spa-alan toimija Harvia listasi kymmenen hyvää syytä saunoa. Saunan kehutaan muun muassa kosteuttavan ihoa, rentouttavan lihaksia ja auttavan uniongelmiin. Saunan lämpö laittaa sydämen pumppaamaan enemmän verta ja pintaverisuonten laajentuessa sydämen työ helpottuu.

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.