Kolumni: Palvelusväen pikku-Turre

Erään brittisivuston mukaan koiranomistaja kävelyttää lemmikkiään yhden vuoden aikana yli 1 600 kilometriä, heittelee palloa 2 080 kertaa ja kutsuu lemmikkiään nimeltä 3 120 kertaa. Yksi lenkki kestää keskimäärin 34 minuuttia. Suomalaisten into ottaa koira lemmikikseen on räjähdysmäisessä kasvussa. Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen mukaan kotitalouksissa on 700 000 koiraa, kun neljä vuotta sitten määrä oli 630 000.

Koirista on tullut päähenkilöitä myös sosiaalisessa mediassa. Monilla nelijalkaisilla on omat ”palvelusväkensä” ylläpitämät Instagram-tilinsä, ja turrejen päivittäistä elämää seuraavat sadat tuhannet ihmiset. ”Dog mom” sekä ”dog dad” eli koiraäiti- ja isi kuuluu jo sosiaalisen median perussanastoon.

Tämän seurauksena koiravanhempia syyllistetään karvavauvansa inhimillistämisestä. Helsingin seudulla koirahotellia ja päiväkötia pyörittävä Raisa Kouhia kertoo Op.median artikkelissa, että koiria pidetään entistä enemmän lapsen korvikkeena ja perheenjäsenenä. Hänen mukaansa koiraa inhimillisestään jopa liikaa. Koira puetaan aamuisin merkkivaatteisiin, sitä työnnetään lastenvaunuissa pitkin keskustaa ja esitellään vastaantulijoille. Jotkut syöttävät lemmikkejään lusikalla ja juottavat niitä tuttipullosta. Karvalapsilla – ihan kuin ihmislapsillakin – liika lelliminen voi aiheuttaa käytöshäiriöitä ja erinäisiä ongelmia.

Arvoisaa palvelusväkeä tuskin haittaa, kun koira on yrittänyt päivän aikana laittaa Lassie-elokuvan päälle Netflixistä ja tuhonnut samalla kaukosäätimen. Tai päättänyt tehdä Teuvo Lomanin tapaan pientä pintaremonttia järsiessään lattialistaa. Turren tylsyyteen on onneksi ratkaisu, sillä rekisteröityjä koiraharrastuksia on Suomessa jo yli 70, ja palveluita tarjolla koirauinnista hierontaan ja osteopatiaan.

Kaikki tämä kuulostaisi täysin naurettavalta, ellen olisi eilen pessyt oman koirani villapaitaa villa- ja silkkipesuaineella, syöttänyt sunnuntaiaamulla sille sängyssä pekonia, tai varannut aikaa trimmaajalle.

Sallittakoon tämä, jos se kävelyttää minua vähintään 1 600 kilometriä vuodessa ja empiiristen tutkimuksieni mukaan tekee ainakin minut hippasen onnellisemmaksi.

Henriikka Fingerborg

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.