Kolumni: Ei kaikelle väkivallalle

Naisiin kohdistuva väkivalta on vieläkin yllättävän yleistä. Väkivaltaa on kuitenkin niin monenlaista ja sitä esiintyy paljon myös ilman, että se liittyisi jotenkin sukupuolikysymykseen. On työpaikkakiusaamista, koulukiusaamista ja niin edelleen.

Henkinen väkivalta on yleistä kummankin sukupuolen välillä. Esimerkiksi mykkäkoulun on todettu olevan henkistä väkivaltaa pahimmillaan ja sen vaikutukset voivat jättää lyöntiäkin pahemmat henkiset arvet.. se on toisen mitätöintiä ja kiduttamista henkisellä tavalla.

Jokaisen pitäisi silti opetella tekemään rajansa ja sanoa ei väkivallalle, koska se on paras tapa pysäyttää väkivallan kierre. Heti ensimmäisen merkin ilmaantuessa on parasta perääntyä ja näyttää rajojen paikka. Kenenkään ei tulisi antaa toisen satuttaa fyysisesti eikä antaa toisen syödä omaa itsetuntoaan henkisellä mitätöimisellä.

Henkisen sekä fyysisen väkivallan uhri on mitä luultavimmin väsynyt ja ahdistunut kuin nurkkaan ajettu eläin. Toisaalta uhrien syyllistäminen ja aliarvioiminen ajaa heidät entistä enemmän nurkkaan ja jumittaa heidät tilanteeseen. Uhri ajautuu helposti mahdolliseen umpikujaan ja jää ulkoisten paineiden sekä kiusaajansa väliseen henkiseen vankilaan, josta ei ehkä löydä ulospääsyä.

On totta, että väkivallan uhrin tulisi laittaa itse ensimmäisenä stoppi kaikelle mahdolliselle väkivallalle, mutta ehkä se ei aina ole helppoa. Voimat ovat varmasti nollissa ja mieli musertunut kiusaajansa kynsissä. Ja jos pelissä on mukana uhkailua, todella mielipuolinen stalkkeri ja ehkä lapsetkin siinä välissä, niin ei aina riitä pelkkä ei. Tilanteista ei pääse aina niin vain pakoon ja uhri voi olla ”aivopesty” jo niin pahasti, että hän alkaa nähdä tilanteensa normaalina ja oikeutettuna.

Me too -kampanja on tuonut tärkeän aiheen esille, se miten naisen asema ei vieläkään ole millainen sen pitäisi. Väkivallan kokeminen ei ole silti pelkästään naisten ongelma. Olen kuullut tarinoita, miten miespuoliset henkilöt ovat joutuneet yhtälailla henkisen ja fyysisen väkivallan kohteeksi. Naiset joutuvat lisäksi toisten naisten henkisen ja fyysisenkin väkivallan kohteeksi.

Osaa miehistäkin voi harmittaa takamuksia hipelöivät naiset baarissa tai ainainen nalkutus kotona kun mikään ei kelpaa. Tie tasa-arvoon käy mahdollisesti parhaiten ihmisen kautta. Jos jatkuvasti erotellaan mies ja nainen toisilleen vastakkaisiksi yksiköikseen, näin on myös helpompi tehdä toisesta sukupuolesta alempiarvoinen. Väkivallan kohteeksi ei tulisi ajautua kenenkään ihmisen tässä maailmassa.

Marianne Rovio

Voimakas raekuuro iski Paimiossa – kolme autoa suistui tieltä

Kolme autoilijaa suistui tieltä Paimiossa Pitkäportaan kohdalla eilen maanantaina kello 13.55 voimakkaan raekuuron aikana. Ensimmäistä auto kuljetti vuonna 1982 syntynyt mies, jonka auto suistui tieltä ja kääntyi katolleen. Toista autoa kuljetti vuonna 1975 syntynyt mies, jonka auto suistui nurmialueelle. Kolmas autoilija, vuonna 1992 syntynyt mies, oli matkalla vastakkaiseen suuntaan, jolloin hänen autonsa suistui tieltä, osuen kaiteeseen.

Kokoomusopiskelijoiden Takatalo: YTHS laajennettava, pakkojäsenyys poistettava

Janika Takatalo.

Opiskelijaliikkeen pitkäaikainen tavoite Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) laajentumisesta on toteutumassa. Eduskunta käsittelee lakiesitystä, jonka myötä YTHS:n palvelujen piiriin pääsevät jatkossa myös ammattikorkeakouluopiskelijat. Samalla korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy Kelalle ja ylioppilaskuntien pakkojäsenyydeltä poistuvat viimeisetkin perusteet.

Kaupunginteatterissa alkaa uusi yleisötilaisuuksien sarja

Ensimmäinen Teosavaus järjestetään 6. lokakuuta ennen Varissuo-musikaalin iltapäiväesitystä.

Turun kaupunginteatteri aloittaa kaikille teatterinystäville suunnatun ilmaisen Teosavausten sarjan, jossa pureudutaan yhteen näytelmään kerrallaan. Ensimmäinen Teosavaus järjestetään 6. lokakuuta ennen Varissuo -musikaalin iltapäiväesitystä.

Yle: Parkkirahakavalluksen päätekijöille ehdottomat vankeustuomiot

Suurta huomiota herättäneessa parkkirahakavalluksessa jaettiin tänään tuomioita Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, kertoo Yle Turku . Päätekijöinä olleet 55- ja 51-vuotiaat miehet saivat törkeästä kavalluksesta kahden vuoden ehdottoman tuomion. Syyttäjä oli vaatinut miehille kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta.

Nälkäpäivän lipaskeräys tuotti 1 170 000 euroa

Lipaskeräys järjestettiin ympäri Suomen 20.–22. syyskuuta.

Nälkäpäivän lipaskeräys tuotti noin 1 170 000 euroa. Lipaskeräys järjestettiin ympäri Suomen 20.–22. syyskuuta. Keräyksen lopullinen yhteenlaskettu tulos selviää marraskuussa. Lopulliseen tulokseen lasketaan mukaan muut lahjoitustavat, kuten tekstiviesti-, verkko- ja MobilePay- sekä Pivo-mobiilisovelluslahjoitukset.

Seurakuntavaaleissa mukana yli 16 000 ehdokasta

Marraskuun seurakuntavaaleissa ehdokkaita on mukana kaikkiaan 16 200. Edelliseen vaaliin nähden vähennystä on lähes 20 prosenttia. Jaossa olevien luottamushenkilöpaikkojen määrä on 8 300. Paikkamäärän vähennys vuoteen 2014 nähden on 11,5 prosenttia. Ehdokkaiden väheneminen kohdistuu ennen kaikkea kirkkovaltuustoihin, joiden vaalissa ehdokkaita on 22 prosenttia vähemmän kuin viime kerralla.

Urheilu

Koripalloon vapaaehtoinen Suomen cup

Koripallon Suomen cup tekee paluun vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen. Cupin taustalla on 1. divisioona A:n joukkueiden halu saada lisää kilpialullisia pelejä. Kaudella 2018–19 cupiin osallistuminen on vapaaehtoista. Cup on avoin kaikille, jotka osallistuvat Koripalloliiton sarjatoimintaan tällä kaudella.

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.