Kolumni: Ei kaikelle väkivallalle

Naisiin kohdistuva väkivalta on vieläkin yllättävän yleistä. Väkivaltaa on kuitenkin niin monenlaista ja sitä esiintyy paljon myös ilman, että se liittyisi jotenkin sukupuolikysymykseen. On työpaikkakiusaamista, koulukiusaamista ja niin edelleen.

Henkinen väkivalta on yleistä kummankin sukupuolen välillä. Esimerkiksi mykkäkoulun on todettu olevan henkistä väkivaltaa pahimmillaan ja sen vaikutukset voivat jättää lyöntiäkin pahemmat henkiset arvet.. se on toisen mitätöintiä ja kiduttamista henkisellä tavalla.

Jokaisen pitäisi silti opetella tekemään rajansa ja sanoa ei väkivallalle, koska se on paras tapa pysäyttää väkivallan kierre. Heti ensimmäisen merkin ilmaantuessa on parasta perääntyä ja näyttää rajojen paikka. Kenenkään ei tulisi antaa toisen satuttaa fyysisesti eikä antaa toisen syödä omaa itsetuntoaan henkisellä mitätöimisellä.

Henkisen sekä fyysisen väkivallan uhri on mitä luultavimmin väsynyt ja ahdistunut kuin nurkkaan ajettu eläin. Toisaalta uhrien syyllistäminen ja aliarvioiminen ajaa heidät entistä enemmän nurkkaan ja jumittaa heidät tilanteeseen. Uhri ajautuu helposti mahdolliseen umpikujaan ja jää ulkoisten paineiden sekä kiusaajansa väliseen henkiseen vankilaan, josta ei ehkä löydä ulospääsyä.

On totta, että väkivallan uhrin tulisi laittaa itse ensimmäisenä stoppi kaikelle mahdolliselle väkivallalle, mutta ehkä se ei aina ole helppoa. Voimat ovat varmasti nollissa ja mieli musertunut kiusaajansa kynsissä. Ja jos pelissä on mukana uhkailua, todella mielipuolinen stalkkeri ja ehkä lapsetkin siinä välissä, niin ei aina riitä pelkkä ei. Tilanteista ei pääse aina niin vain pakoon ja uhri voi olla ”aivopesty” jo niin pahasti, että hän alkaa nähdä tilanteensa normaalina ja oikeutettuna.

Me too -kampanja on tuonut tärkeän aiheen esille, se miten naisen asema ei vieläkään ole millainen sen pitäisi. Väkivallan kokeminen ei ole silti pelkästään naisten ongelma. Olen kuullut tarinoita, miten miespuoliset henkilöt ovat joutuneet yhtälailla henkisen ja fyysisen väkivallan kohteeksi. Naiset joutuvat lisäksi toisten naisten henkisen ja fyysisenkin väkivallan kohteeksi.

Osaa miehistäkin voi harmittaa takamuksia hipelöivät naiset baarissa tai ainainen nalkutus kotona kun mikään ei kelpaa. Tie tasa-arvoon käy mahdollisesti parhaiten ihmisen kautta. Jos jatkuvasti erotellaan mies ja nainen toisilleen vastakkaisiksi yksiköikseen, näin on myös helpompi tehdä toisesta sukupuolesta alempiarvoinen. Väkivallan kohteeksi ei tulisi ajautua kenenkään ihmisen tässä maailmassa.

Marianne Rovio

Turku Energia: Sähkövika korjattu

Turku Energian mukaan kello 8.30 alkanut sähkönjakeluhäiriö Friskalassa, Haarlassa, Kakskerrassa ja Satavassa on päättynyt kello 8.49.

Sähköt poikki saarilla

Turku Energian mukaan sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen Friskalassa, Haarlassa, Kakskerrassa ja Satavassa.

Teollisuuden työntekijämäärä kovassa kasvussa

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat toukokuussa 5,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu oli voimakasta erityisesti teollisuudessa, jossa työntekijämäärä kasvoi 6,1 prosenttia.

Saarekkeessa tehdään ekologisia ryijyjä

Petri Saarikon ja Eveliina Hämäläisen muodostama Aukea-kollektiivi soveltaa teoksissaan luonnon raaka-aineita sekä synteettisiä, biohajoavia ja orgaanisia materiaaleja. Saarekkeessa järjestettävässä BioBoa-työpajassa 4.–5. elokuuta toteutetaan kaupunki- ja luonnonmaisemaa sekä biohajoavaa materiaalia yhdistämällä yhteisöllisiä, veistosmaisia tilateoksia. Ryhmätyönä syntyvät BioBoa-ryijyt ripustetaan Mynämäen keskustaan ja niiden löytämiseksi koostetaan erityinen vierailukartta.

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.