Pääkirjoitus: Ydinkeskusta joutuu myllerrykseen

Nyt se alkaa. Pitipä toriparkista tai ei, niin ollaan jo lähellä sitä hetkeä, että lapio lyödään maahan. Turun hallinto-oikeus hylkäsi hakemuksen, joka koski rakennusluvan täytäntöönpanoa. Hallinto-oikeuden mukaan ei ole estettä sille, että Turun kauppatorin rakennustyöt aloitetaan rakennusluvan mukaisesti, vaikka asia ei olekaan vielä lainvoimainen.

Rakennusluvasta tehtyä valitusta ei ole vielä käsitelty. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa on myös yhä vireillä maankäyttösopimusta koskeva valitus, käytännössä toriparkkiyhtiön ja Turun kaupungin välinen vuokrasopimus. Työt voivat silti alkaa ja ne ovat alkamassa arkeologisilla kaivauksilla torin pintakerroksissa.

Ydinkeskusta on seuraavat vuodet myllerryksessä, sillä myös Hamburger Börs muuttuu työmaaksi. Jos aikataulut pitävät, toriparkki on valmis joulukuussa 2020. Viimeisten töiden joukossa valmistuu sisäänajoluiska Yliopistonkadulta. Katujärjestelyt viimeistellään vuoden 2021 aikana.

Torikauppaa varten tehdään väliaikaisjärjestelyjä, jotka mahdollistavat myynnin myös työmaan aikana. Torikauppiaiden elämänlanka täytyy säilyttää. Jos kaupankäynti loppuisi edes väliaikaisesti, asiakkaat eivät välttämättä tulisi enää takaisin. Torikauppa on osa elävää kaupunkikeskustaa.

Joukkoliikenne häädetään hetkeksi muualle torilta. Järjestelyistä ei ole vielä päätöstä. Päätöksen tekee rakennuttajapäällikkö Jukka Mäenpää, mutta on mahdollista ja todennäköistäkin, että kaupunkiympäristölautakunta ottaa näin merkittävän viranhaltijapäätöksen käsittelyynsä. Sen on tapahduttava maaliskuun aikana. Eerikinkadusta suunnitellaan tulevaisuuden joukkoliikennekatua.

Mitä vielä odotellaan? No vaikkapa tietoja rahoittajista. Toriparkkiyhtiön omistusta on järjestelty uudelleen, mutta kaupunkia ja suurta yleisöä kiinnostaa, miten toriparkki lopulta rahoitetaan. Toriparkkia ei tietenkään voida edes suunnitella ilman rahoitusta, mutta uskottavuuden takia rahoituksesta on kerrottava myös julkisesti.

Lasse Virtanen

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.