Kolumni: Hei hei, mitä kuuluu?

Harmiton kysymys, joka joskus voi suistaa ihmisen täysin raiteiltaan. Kun elämä potkii päähän ja supermarketin hyllyjen välissä törmäät vanhaan lukiokaveriin. Siihen, jolla on täydellinen elämä sisustuslehdestä repäistyine omakotitaloineen, uusimman mallin Audi sekä viimeisen päälle huoliteltu ulkonäkö.

Vihkisormuksen ja korvakorujen timanttien säihke sokaisee. Ostoskärryissä tietysti pelkkää luomua ja kasviksia. Itse olet kävelymatkalla kauppaan kompastunut kuralä-täkköön ja tuulen tuiverruksessa vuotaneet silmät valuttaneet silmämeikit pitkin pärstää. Häpeillen koetat piilotella ostoskorisi sipsipussia ja suklaalevyä. Ja heti kärkeen kohtalokas kysymys, johon et haluaisi vastata. Et ainakaan totuutta. Unelmatilanteessa kertoisit jotakin ultimaattisen hienoa lähestyvästä New Yorkin matkasta tai uudesta haasteellisesta ja huippupalkatusta työpaikasta.

Läpeensä rehelliselle suomalaiselle small talk -tilanteet ovat vaikeita. Mitä vastata valehtelematta, mutta olematta säälittävä? Syvällä suossa unohtuu helposti, että koko kysymyshän on kuin pienen puheen olemus. Harmitonta höpinää, pelkkä kohtelias ele. Kysyjää ei välttämättä kiinnosta kuulumisesi nakkikeiton reseptiä enempää.

Silti elämän myrskyn silmässä voi tapahtua kohtalokas virhe. Se, että antaa ihan kaiken tulla. Tilittää kyynelsilmin kertaheitolla kaikki kurjuuden aakkoset avioerosta ödeemaan. Lopputuloksena puolitutun hämmennys ja jaettu kiusaantuneisuus. Vaikka vastauksen kuuluisi olla jotain kevyttä, seuraavassa sekunnissa unohdettavaa.

Periaatteessa kuulumisten päivittäminen on elämän tärkeimpiä kysymyksiä. Silloin kun sen rakkaudella ja sydämestään kysyy tasaisin väliajoin itseltään, puolisoltaan tai ystäviltään ja keskittyy kuuntelemaan vastausta. Aina ei mene hyvin ja aina löytyy joku jolla menee paremmin. Niinä synkkinä hetkinä, kun pelkkä kysymys hajottaa, kannattaa kauppareissuja varten opetella muutama fraasi.

Totuuden voi kiertää kohteliaasti tai tiivistää mustaan huumoriin. Mitä kuuluu? Ei kurjuutta kummempaa, mutta suodatinkahvi oli tarjouksessa.

Hannele Sivonen

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.