Pakina: Vuonna 1984

Oli marraskuun pikkupakkaset vuonna 1984. Paikkana Saturnuksenkatu, Peltosaaressa ja Riihimäellä. Asuintalona Paloheimon tehtaalta, pikkurötöksistä ja pontikanmyynnistään elantonsa saavien Puolimatka Oy:n elementtitalo ja rakennus, josta George Orwell omassa tulevaisuuden dystopiassaan olisi pitänyt ehdottomasti varoittaa.

Elementtikerrostaloa, jossa perheeni eli vanhempani ja nuorempi veljeni, yhdessä asuimme, kutsuttiin Neuvostoliiton aikana Hruštšovkaksi. Nimi tulee 1950-luvun kommunistisen puolueen pääsihteerin Nikita Sergejevitš Hruštšovin mukaan. Betonielementtistandardilla taloja tehtiin Sergio Leonea löysästi mukaillen halvalla, huonosti ja rumasti.

Näitä betonielementeistä rakennettuja 3–5-kerroksisia hissittömiä kerrostaloja oli koko Peltosaari täynnä. Milloin vuoti lattia alakerran asukkien ihmeteltäväksi ja seinän lävitsekin kuului kummia.

Iltaisin minun ja veljeni huoneeni seinän lävitse kuului toisesta asunnosta noin 35-vuotiaan ja 195-senttisen laihan miehen kaatumatautikohtaus. Kohtaus vaikutti ikäänkuin tapahtuvan muutaman kymmen sentin etäisyydellä poskestani. Karmaisevat kouristukset saivat nuoren 14-vuotiaan langanlaihan pojan ihokarvat sojottamaan – ja nyt ei puhuta siis hormonien vaikutuksesta, kun puhutaan pystyyn nousemisesta.

Päivisin alakerran kovis pisti Kissin Heaven’s on Firen raikaamaan nauhurissaan niin, että varmasti tiesi mikä oli sen hetken listahitti. Musiikki kuului aivan kuin jätkä olisi asunut viereisessä huoneessa.

Peittääkseni kommuuniasumisen tahattomat kakofoniat, laitoin desibelit kaakkoon ja soitin isäni antamalla nauhurilla postimyynnistä tilaamiani C-kasetteja. Peitin huoneeni seinät myös julisteilla, joissa oli meikattuja riiviöitä. Veljeni oli 7-vuotias, häneltä ei tarvinnut kysyä mielipidettä.

Musiikin kuunteluun sain siis vanhan nauhurin. Se oli harmaa länsisaksalainen Grundig, ja sen kaltaisia Saksan tiedustelupalvelu BND on varmasti käyttänyt Stasi-myyrien kuulusteluissaan. Se oli läntisen markkinatalouden mukaisesti ajastettu kestämään kaksi vuotta, jonka jälkeen kuluttaja oli pakotettu ostamaan taas uusi.

Vuonna 1984 pelattiin Moskovassa jääkiekon Izvestija-turnausta, jota Yleisradiossa selosti Raimo Häyrinen. Guinnessin ennätysten kirjaankin maailman nopeimmaksi selostajaksi tituuleerattu. Hänen selostustapansa oli lässyttää kaikkea muutakin kuin otteluun liittyvää. Nauhoitin jatkokuuntelua varten hänen selostuksiaan, sillä halusin tarkistaa myös sutkautukset ja nauraa vielä kerran.

Kurt Hedborg

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.