Kolumni: Olympialaisten traditio

Televisiovastaanotin on vajaat kuusikymmentä vuotta vanha laite, väline mikä mullisti katsojakokemukset suurista urheilutapahtumista. Ennen TV:n aikakautta oli tietenkin yksistään radio suorien lähetysten tunnelman luojana. Olympiakisojen katseluun on erityisesti aikaisempina vuosikymmeninä liittynyt suurta yhteisöllisyyden tuntua, kotona ja koulussa.

On kesä 1980 ja Moskovan kesäolympiakisat ja Luzhniki-stadionilla kuhisee. Äänijänteet ovat nyt koetuksella samaisessa kajaanilaisessa olohuoneessa kuin neljä vuotta aikaisemmin. Minä 10-vuotiaana kiljun 10 000 metrin loppukilpailun tapahtumien nostattamana kun Kaarlo Maaninka, Martti Vainio ja Lasse Virén taistelevat rinta rinnan etiopialaisten kanssa olympiavoitosta. Rinnallani huutaa 68-vuotias eläkkeelle jäänyt konstaapeli, isoisäni, jo edesmennyt.

Muistoni talviolympiakisoista Lake Placidistä vuodelta 1980 ovat hämärät. Asuin silloin vanhempieni kanssa Raahessa. Muistan katsoneeni kisoja ja muistan ehkä nähneeni Juha Miedon kisan, jossa tämä kärsi sadasosatappion Thomas Wassbergille. Amerikkalaisten yliopistopoikien Miracle on Ice on sekin myöhemmin värittynyttä, on vaikea tehdä selkoa omista muistikuvista, myöhemmin luetusta ja nähdystä.

Sarajevon Olympiakisojen aikaan olin seitsemännellä luokalla Harjunrinteen yläasteella Riihimäellä ja koska aika-ero oli mitätön Jugoslavian ja Suomen välillä, lähetyksiä seurattiin myös kouluissa. Tuohon aikaan kouluissa kokoonnuttiin koulujen jumppasalien ja kirjastojen televisiovastaanottimien ääreen, talvisin, aina suurten urheilutapahtumien aikaan, erityisesti jos tuli maastohiihtoa.

Miten on nykyisin? Vanhempi 10-vuotias poikani, on kertonut, mitä tulee viime vuosien talvikisoihin, että mitään puhetta mistään kisoista ei ole ollut. Se kuva mikä minulla välittyy on, että nykyisiä opettajia, lapsuutensa talvikisoja itsekin koulujen jumppasaleissa katsoneita, ei kuitenkaan innosta keskeyttää oppituntia minkään murtomaahiihdon tai muun urheilun takia. Miksi näin on?

Sitä miettiessä, aion ainakin itse virittäytyä Pyeongchangin kisatunnelmaan ja katsoa kisoja yhdessä tai yksin.

Kurt Hedborg

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.