Debatti: Viherfillaristi vs. Piraatti

Janina Andersson on MLL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja ja jalkapalloäiti. Tapani Karvinen on Piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja pioneerihenkinen ihminen.

Oletko huomannut talven vaikuttavan vireystilaasi? Miten taistelet kaamosväsymystä vastaan?

Karvinen: Kaikki nisäkkääthän säästävät energiaa talvella. Väitän, että kaamosväsymys on oire siitä, että pakotamme itsemme juoksemaan talvella samassa rytmissä kuin kesäisinkin. Talvisin paras lääke on nukkua riittävästi.

Andersson: Nukkuminen on ehdottoman tärkeää. Itselleni toinen tärkeä selviytymiskeino on marjat. Minulla on pakkanen täynnä marjoja, joita pakotan muunkin perheen syömään. Uusin juttu minulle on pihlajanmarjat.

TK: Perustempuilla pystyy aika paljon taistelemaan väsymystä vastaan. C-vitamiinipitoisia hedelmiä kannattaa syödä. Jos kotona on huonekasveja, kasvivaloa kannattaa pitää jonkin verran päivisin päällä. Se on fakta, että kesäisin meillä on enemmän energiaa hillua työpäivän jälkeen, kun valoa on enemmän.

JA: Myönnän itsekin kaipaavani valoa talvella. Jos joskus teemme ulkomaanmatkoja perheen kanssa, ne ajoitetaan yleensä talveen.

TK: Se on totta, että viikon tai kahden aurinkoruiske jossain lähempänä päiväntasaajaa antaa huomattavasti lisää energiaa lopputalven jaksamiseen.

JA: Se tosin on ikävää, että tuntuu, että kaikkialla muualla tapahtuu ikäviä luonnonkatastrofeja. On myrskyjä tai tulivuorenpurkauksia. On sellainen olo, että Suomi on tumma ja pimeää maa, mutta myös turvallinen lintukoto, jossa kannattaa mennä peiton alle ja laittaa kynttilät palamaan.

TK: Ja talvikin menee ohi joskus.

JA: Sen olen huomannut omassa työnteossani, että en raaski kesäisin tehdä niin paljon töitä, koska Suomen kesä on niin ihana. Sitten taas loka-marraskuussa saan todella paljon töitä tehtyä, koska minulla ei ole mitään intoa mennä ulos.

TK: On töiden tekeminen itsellänikin hiukan kausittaista. Tosin niin päin, että talvella tulee kausia, jolloin tekee vähemmän, mutta sen kuroo sitten jossain vaiheessa kiinni. Kesällä tekemisen luonne muuttuu. Työn ja vapaa-ajan raja ei ole niin selvä vaan töitä voi tehdä liukuvammin. Tosin vähän työn luonteesta riippuen.

Ilkka Lappi

Turun Sotaveteraaneilla 60-vuotisjuhla sunnuntaina

Vuonna 1958 perustettu Turun Sotaveteraanit ry (alkuperäiseltä nimeltään Turun Rintamamiesten Asuntoyhdistys) juhlii 60-vuotista toimintaansa sunnuntaina 26. elokuuta. Juhlapäivään sisältyy messu Turun tuomiokirkossa kello 10, seppeleenlaskut Turun Sankariristille ja Veteraanikivelle, tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu Sigyn-salin kahviossa kello 11.45–12.45 sekä juhla Sigyn-salissa kello 13 alkaen.

Kesäkauden päättäjäiset Paimion parantolassa

Magni Mundi juhlistaa Paimion parantolan kesäkauden päättymistä elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. elokuuta. Luvassa ylimääräisiä yleisöopastuskierroksia ja pop up -kahvila.

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.