Kolumni: Persoonat puuttuivat

Presidentinvaalien lopputulos oli juuri niin arvattavissa kuin YLE:n kyselyt olivat antaneet odottaa. Toista kierrosta ei vaadittu ja jo pelkät ennakkoäänet takasivat voiton suurella varmuudella istuvalle presidentille, Sauli Niinistölle.

Vaikka vaalit kansaa kiinnostivatkin ja tenttejä seurasivat miljoonat suomalaiset, niin päällimmäiseksi tunteeksi ainakin itselleni jäi vähän halju ja ehkä jopa tylsäkin maku.

Istuvaa presidenttiä on todella vaikea päihittää. Silti kokonaisuudesta tuntui puuttuvan jotain. Tentit olivat aluksi uhkaavan puuduttavia. Paavo Väyrysen mukaan tulo oli pienimuotoinen katalyytti keskustelulle, mutta kunnon vauhtiin ei oikein koskaan päästy.

Niinistö onnistui olemaan juuri niin tyhjä kangas kuin hänen pitikin. Äänestäjien oli helppo heijastaa omat arvonsa Niinistöön. Suuri syy tähän oli se, että Niinistö ei ottanut kantaa moniin kiperiin kysymyksiin. Twitterissä kyseltiin vitsikkäästi Niinistön Nato-kantaa nyt kun voitto oli hänelle jo ratkennut.

Pahat kielet ovat kritisoineet Niinistön vastustajien kampanjointia. Ei ole täysin väärin sanottu, että Niinistön, Väyrysen ja Laura Huhtasaaren lisäksi presidenttikisassa oli viisi Matti Vanhasta. Osaavia tyyppejä kukin omalta osaltaan, mutta sellainen tietynlainen särmä, joka vetää puoleensa valtavia ihmismassoja puuttuu.

Kuten monessa muussakin asiassa, niin totuus saattaa taas tulla lapsen suusta. Ipanadebatteja tehdessäni olen saanut kuulla korvat punaisena päiväkoti-ikäisten lasten näkemyksiä. Tiistaina eräs lapsi läpsäisi minua vatsaan ja sanoi, että minulla on ”tuollainen hauska kumpu”.

En sano, että ehdokkaiden tulisi alkaa kommentoimaan toistensa ulkomuotoa, mutta lasten puheissa on totuuden siemen. Lapsilta puuttuu tietynlainen suodatin, mikä saa heidät sanomaan mitä he ajattelevat.

Niinistön vastaehdokkaista Huhtasaaren ja Väyrysen lisäksi mieleeni jäivät parhaiten Nils Torvaldsin Nato-kanta ja Tuula Haataisen näkemys asevelvollisuudesta, näin esimerkkeinä. Minulle jäi epäselväksi monen ehdokkaan persoona näkemyksien sijaan.

Kun istuva presidentti saa vastaansa persoonia, jotka vetoavat ihmisiin, niin ehkä saamme silloin selville myös hänen Nato-kantansa.

Jere Sanaksenaho

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Puolustusvoimat 100 -taistelunäytös ja konsertti Turussa lauantaina

Pete Poskiparta.

Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuoden kiertueet saavuttavat Turun lauantaina 25. elokuuta. Yleisölle avoimet ja maksuttomat taistelunäytös ja konsertti tarjoavat katsojilleen läpivalaisun puolustusvoimien toimintaan sekä viihdyttäviä musiikkielämyksiä iltapäivästä iltaan asti. Merivoimien aluksia on jokirannassa avoinna yleisölle.

Kuutamouintia ja hyväntekeväisyyttä Samppalinnassa

Kuutamouinnit kutsuvat jälleen Samppalinnaan.

Samppalinnan maauimalassa järjestetään Kuutamouinnit 24. elokuuta. Kello 21–02 järjestettävä Kuutamouinti ovat elokuussa osa ÅSK:n 24 tunnin hyväntekeväisyysuintitapahtumaa.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.