Mielipide: Heikoimmista pidettävä huolta

Julkista ja yksityistä sektoria kuormittaneiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvatusalan säästötoimien keskellä on unohdettu katsoa tulevaisuuteen. On unohdettu ihminen. Hyvinvointiyhteiskunnan tehtävä on huolehtia kaikista, erityisesti heikoimmassa asemassa olevista: lapsista, vanhuksista ja sairaista. Mittavilla säästötoimilla heikennetään kansalaisten hyvinvointia, työssäjaksamista ja Suomen kilpailukykyä. Toimiva varhaiskasvatus, terveydenhuolto, vammais- ja vanhuspalvelut ja muu sosiaalihuolto ovat edellytys sille, että myös talouden rattaat pyörivät.

Hoitajat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla tekevät erittäin arvokasta ja merkityksellistä yhteiskunnallista työtä paitsi apua tarvitsevien eteen, myös meidän kaikkien vuoksi. Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvatusalan vahvuus on aina ollut, että se on perustunut julkisen sektorin palveluntuotannolle. Julkista sektoria on kehitetty ja sen velvollisuuksiin on kuulunut hoiva- ja hoitotyön lisäksi ennaltaehkäisy, opetus, kriiseihin varautuminen ja niistä huolehtiminen. Työntekijöiden ja työnantajien yhteistoiminnasta on huolehdittu ja sitä on kehitetty. Julkinen sektori on myös tuottanut palvelut tehokkaasti verrattuna muuhun Eurooppaan. Julkisen sektorin arvosteleminen ja alasajo eivät ole perusteltuja.

Sote-uudistus tulee lisäämään yksityisten työnantajien osuutta. Yksityisen sektorin ongelmina ovat heikko palkkakehitys ja tes-shoppailu, jossa työnantaja siirtyy itselleen edullisimpiin työehtosopimuksiin. Nollasopimuksilla ja epätyypillisillä työsuhteilla haetaan säästöjä. Yrityksen voitot haetaan työntekijöiden selkänahasta ja asiakas unohtuu. Voitot valuvat maan rajojen ulkopuolelle. Tämä on aiheuttanut suurta tyytymättömyyttä esimerkiksi Ruotsissa valinnanvapauden kasvun myötä.

Valitettavasti hoitajat julkisella ja yksityisellä sektorilla uupuvat erittäin suuren työtaakan alla. Tunnolliset hoitajat eivät pysty enää kannattelemaan tilannetta, jossa koulutettua hoitohenkilökuntaa on täysin riittämätön määrä. Asiakkaiden turvallisuus on vaarassa ja työturvallisuus heikkoa. Hoitajat joutuvat kohtaamaan työssään väkivaltaa, joka ei saa koskaan kuulua osana työhön. Naisvaltaisen alan pitkään jatkuneet ongelmat ovat viimeinkin herättäneet myös päättäjät.

Suurin ongelma sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä kasvatusalalla eivät ole suuret henkilöstökustannukset. Suurin huolenaihe on, miten hoitajat jaksavat ja haluavatko he jatkossa työskennellä alalla, jonka palkkaus ei vastaa työn vaativuutta ja kuormittavuutta. Myös täysin riittämätön henkilöstömäärä aiheuttaa alalta pakoa. Hoitajat haluavat hoitaa hyvin. Heille on vain annettava siihen edellytykset.

Silja Paavola, puheenjohtaja, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.