Kolumni: Tyhjät tynnyrit kolisevat

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt Yle, NRK ja SVT löivät viisaat päänsä yhteen ja saivat aikaiseksi yhteispohjoismaisen katsauksen miesten ja naisten välisiin palkkaeroihin urheilussa. Tulos ei ollut yllättävä. Naiset ansaitsevat murto-osan miesten potista. Vai onko joku yllättynyt?

Yle teki palkkaerosta tasa-arvokysymyksen kertomalla, että naisen euro on urheilussa kolme senttiä. Onko urheilun palkkakuilu tasa-arvokysymys?

On, mutta hyvin pitkän mutkan kautta. Kuka maksaa urheilijoiden palkat? Viime kädessä suuri yleisö. Pottiin, josta palkkaa maksetaan, tuovat kortensa ne, jotka käyvät kisoja ja matseja katsomassa, sponsorit sekä televisioyhtiöt, jotka hankkivat tapahtumien ja otteluiden tv-oikeuksia. Osuudellaan on mukana myös valtiovalta, joka tukee urheilujärjestöjä ja myös suoraan huippu-urheilijoita.

Sponsorit hakevat näkyvyyttä tuotteilleen ja palveluilleen ja uskovat, että se onnistuu urheilun välityksellä. He ostavat pääsyn katsojan silmiin. Tv-yhtiöt hankkivat oikeuksia, koska ne uskovat tai tietävät, että kisatapahtuma tai ottelu kiinnostaa yleisöä.

On kyse katsojien ja yleisön kiinnostuksesta tai sen puutteesta. Siinä vallitsee suurin epätasa-arvo. Naisten urheilua ei, vielä, arvosteta tarpeeksi, eikä sitä kohtaan tunneta riittävää kiinnostusta. Siksi siitä ei makseta ja toiminta on enemmän harrastamista kuin ammattilaisurheilua. Ainakin palkanmaksun osalta, ellei enää muuten.

Jos maksajana on yhteiskunta, voidaan vaatia, että naisille ja miehille maksetaan samaa palkkaa, oli kyse apurahoista tai muusta tuesta. Suuren yleisön kiinnostuksesta tai kiinnostuksen puutteesta ei voi valittaa mihinkään.

Muutos on jo alkanut. Monissa yksilölajeissa, kuten hiihdossa tai ampumahiihdossa, suomalaisnaiset ovat jo valovoimaisempia ja kiinnostavampia kuin mieskollegansa. Se näkyy varmasti sponsorituloissa. Prosessi on kuitenkin hidas. Jokainen voi aloittaa katsomalla peiliin. Miten itse suhtaudut naisten urheiluun? Miksi?

Ylen nollauutinen ei ole täysin vailla ansioita, jos se avaa keskustelun siitä, mikä on oikein. Viime kädessä päättäjänä on kuitenkin lipunostaja ja katsoja. Ei kukaan muu.

Lasse Virtanen

Raision Burger King avutuu elokuussa, auki ympäri vuorokauden

Raisiossa kauppakeskus Myllyä vastapäätä viereen avautuu elokuussa itsenäinen Burger King -ravintola. Liiketoiminnan kulmakiviä ovat ympärivuorokautinen palvelu ja autokaista. Raision ohi kulkevan E18-tien varressa rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa.

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.