Mielipide: Kaarinan koulukurjuus

Kirjoittajan mukaan kiista on kärjistynyt siihen, puretaanko vai korjataanko Hovirinnan sairas koulu. Kirjoittajan mukaan kiista on kärjistynyt siihen, puretaanko vai korjataanko Hovirinnan sairas koulu. Kuva: Jari Laurikko

Kaarinan kahden koulun sisäilmaongelmista on noussut rytinä. Kiista on kärjistynyt siihen, puretaanko vai korjataanko Hovirinnan sairas koulu.

Hovirinnan koulu on sairastanut pitkään. Kunnon korjauksia on jarruteltu. Vanhemmat syyttävät salailusta – osa päättäjistäkin. Vähättelijät ovat silmät ymmyrkäisinä, kun terveystarkastaja toteaa terveyshaitan. Toiset huokaavat että vihdoinkin oli aika. Ihmeen moni vannoo koulun olevan kunnossa. Sinne vaan lapset. Ne, jotka eivät voi kouluun mennä, menkööt muualle.

Lapset ja aikuiset edelleen oireilevat ja sairastavat. Liian monet jo vakavasti. Yli 400 lasta on altistunut vuosia. Monen lapsen arjessa lääkäri alkaa olla jo yhtä tuttu aikuinen kuin opettaja.

Ääni lähtee. Yskittää. Päätä särkee. Migreeni painaa petin pohjalle. Aivastuttaa. Iho oireilee: kutinaa, ihottumaa. Liian moni ei voi mennä koulun kaikkiin tiloihin. Jotkut eivät koko taloon. Päivät hajoavat oireilujen ja sairastelun kourissa.

Oppiminen häiriintyy. Psyykkiset oireet kasvavat. Kaverisuhteet rakoilevat. Lapsi erakoituu. Vanhemmat, isovanhemmat ahdistuvat. Mikään ei auta. Ei kuunnella. Ei uskota.

Pelottaa mennä kouluun. Täytyykö jälleen lähteä kesken päivän kotiin? Vähitellen lapsen polku saa ikävän suunnan. Sitä viitoittaa rikkonainen elämä sairastelun kourissa. Sama tarina, samat oireet koulutyöntekijällä. Pelko työhön menosta. Merkitseviä katseita. Miten tuo päänuppi?

Valtuusto vihdoin tiukkana. Hankittiin väistötiloja. Surkeat parakit. Osa jätettiin hankkimatta. Altistukoon koko joukko edelleen. Pihalla jyskyttää kaiket päivät ilmansaasteita pieniin keuhkoihin levittävä aggregaatti.

Konsultit ja virkamiehet kihisevät kiukkua. Heihin ei uskota: kaikki on kunnossa. Korjauksetkin ovat epäonnistuneet. Ilmassa leijuvat pilkalliset sanat sädesienten ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden siivittämänä: sisäilmahysteria, herkkähipiäisyys ja turha ruikutus.

Kuntalaisten julkinen paine pakottaa silti tekoihin. Koulua hiukan korjattaisiin. Puhutaan muka kaiken uusimisesta. Käytetään sanoja, joilla johdetaan harhaan. Ei haluta purkaa sairasta ja rakentaa uutta koulua.

Sitten tulee pommi. Talousvaikertamisen keskellä lyödään tiskiin uusi seitsemän miljoonan liikuntahalli. Ohi kaikkien suunnitelmien. Siihen miljoonia riittää. Mariskaa, mitä marisette. Herrat taputtelevat isoja vatsojaan ja hykertelevät. Halli tarvitaan.

Kukaan ei puhu hallin tapauksessa velkaantumisesta, ei veroäyristä, ei käyttökustannuksista. Ihan kuin ei niitä olisikaan. Ei myönnetä, että uusi Hovirinnan koulu kaipaisi vain muutaman miljoonan lisää, jos hallia ei nyt rakennettaisi. Ei sairasta enää yksin koulu – taitaa sairastaa Kaarinakin?

Hannu Rautanen, rehtori emeritus, Kaarina

Älä someta lomasuunnitelmia

Toukotalkoot muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä. Irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta.

Mökkiluonto tutuksi kännykällä

Mökillä ei tarvitse yrittää eroon kännykästä – päinvastoin sen voi ottaa käyttöön luontokokemuksia syventämään.

Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas

Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys.

Moni koiranomistaja suuntaa helteillä koirineen rannalle viilentymään. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Nautelankosken museossa harrastetraktoripäivä

Harrastetraktoripäivä-idean takana on Wanhat Masinat Lieto -kerho.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 21. heinäkuuta kello 12–15 kolmen tunnin ajan harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Mukana ovat eri merkeistä ainakin Ferguson, Valmet, Fordson, Zetor ja Ford.

Näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman puhelinta, tablettia tai riitaa

Kesä ja pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

Katedralskolanin liikuntasalin pop up -museossa vieraili lähes 4 500 kävijää

Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksilla vieraili lähes 4 500 kiinnostunutta.

Kesäkuussa avattu Katedralskolanin liikuntasalin arkeologisia kaivauksia esittelevä pop up -museo Turku goes Underground saavutti suuren suosion. Viimeiset yleisöryhmät vierailivat tutustumassa kaivauksiin sunnuntaina 15. heinäkuuta. Historiallinen Turku kiinnosti yli odotusten ja kierrosten määrää lisättiin suuren suosion vuoksi.

Valtioneuvosto käsitteli komission lakialoitetta kertakäyttömuoveista

Valtioneuvosto lähetti eduskunnan käsiteltäväksi Euroopan komission kertakäyttömuoveja koskevan lainsäädäntöaloitteen. Valtioneuvoston alustavan kannan mukaan merten roskaantumiseen on tärkeää puuttua. Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että direktiivin soveltamisalaan ei sisällytettäisi kuitu- ja sellupohjaisia tuotteita, joissa on vähäinen määrä tuotteen toiminnallisuuden kannalta olennaisia muovipinnoitteita.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.