Mielipide: Turku edistää syrjäytymistä

Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Kirjoittajan mukaan se pakottaa liikuntalautakunnan säästämään muualta. Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Kirjoittajan mukaan se pakottaa liikuntalautakunnan säästämään muualta. Kuva: Mikael Rydenfelt

Turku on hieno paikka elää. Tulevaisuus näyttää talouskasvun myötä vielä paremmalta. Kaiken hyvän keskellä lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksia ollaan rokottamassa täysin tuomittavalla tavalla. Liikuntaa pakotetaan säästökohteeksi ja lisäämään tulojaan tavalla, joka vähentää nykyisten harrastajien määrää ja lisää syrjäytymistä.

Turussa on lähes 300 aktiivista liikunta- ja urheiluseuraa ja näissä jäseniä yli 60 000. Jäsenistä yli 70 prosenttia on alle 20-vuotiaita, joiden harrastuksille kaupungin johto pakottaa eurojen keruuta. Liikuntapalvelukeskus ja lautakunta ovat tiukasti puun ja kuoren välissä toteuttaessaan toimintaa jatkuvassa säästökuurissa. Osin avustuksista on luovuttu. Jäähallien aukioloaikoja on lyhennetty.

Liikuntapaikkojen varustelutasoa on heikennetty sadoilla tuhansilla euroilla. Tuloja on hankittu lisää seniorikortin hinnan korotuksella (230 000 euroa) ja maksullisen alaikärajan laskemisella uimalaitoksissa viidestä neljään vuoteen. Lista säästötoimenpiteistä on pitkä. Kaikki kohteet on revitty pienimpiä vaikutuksia myöten käyttöön. Sorttamäen rannasta ja hoidosta on luovuttu (5 000 euroa) ja Kupittaan luistelumaton jäädytyskautta lyhennetty (3 500 euroa). Tämä tie on kuljettu loppuun. Lautakunnan budjettiin jo 2018 on saatava euroja lisää, vaikka samassa suhteessa kuin Turun kaupunginteatteriin lisättiin kaupungin tukea.

Teatteriremontin kuluja ei vyörytetä lippujen hintoihin, vaan Turku kaksinkertaistaa tukensa teatteriyhtiölle. 45 miljoonan euron remontin seurauksena teatterin vuokra nousee 3,85 miljoonaan euroon vuodessa. Samppalinnan maauimalan remontin ja uuden palloiluhallin nousevat vuokrakustannukset eivät ole saamassa samanlaisia tukia.

Yhden teatterissakäynnin tuki turkulaisten verorahoista on ennakoidulla katsojamäärällä 49,20 euroa ja valtion tuki huomioiden yhteensä 66,15 euroa. Uuden palloiluhallin vuokra on vuositasolla 1,26 miljoonaa euroa. Teatteri ymmärretään korkeakulttuuriksi, liikuntaa ei sisäistetä lainkaan kulttuuriksi. Liikuntalautakunta on esittänyt ensi vuoden talousarvioon todella minimaalista 300 000 euron lisäystä. Edes tätä ei olla esittämässä kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

Yhdessä liikkuminen ja harrastaminen on henkisen ja fyysisen terveyden kannalta tunnustettu tosiasia. Seuratoiminnan vaikutuspiirissä on harrastavien lasten ja nuorten lisäksi runsaasti vanhempia ja läheisiä. Uskoisi tällaisen massan, yli 100 000 henkilön, huomioon ottamisen päätöksenteossa olevan realistista.

On ollut murheellista lukea, kuinka päivittäin Tyksissä kohdataan vuorokaudessa kolme itsemurhaa yrittänyttä. Edistävätkö Turun päättäjät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä?

Henry Toivari, Seuraparlamentin puheenjohtaja

Myyräkato koko maan ilmiö

Luonnonvarakeskuksen (Luken) seurantojen mukaan myyräkannat olivat keväällä alhaalla miltei kaikkialla Suomessa. Talven jäljiltä taimituhojen todennäköisyys on pieni. Viime vuosikymmenen voimakkaat ja säännölliset kannanvaihtelut Suomen eteläpuoliskossa ovat muuttuneet tällä vuosikymmenellä epämääräisemmiksi ja vaikeammin ennustettavaksi.

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.