Kolumni: Teini sisälläni

Nuorempana, varsinkin teininä, olin varsin ujo ja epävarma itsestäni. Varsinkin lähestymisyritykset tyttöjen kanssa olivat tuskaisia, mutta myös monet muut sosiaaliset tilanteet. Myöhemmin opin, että teininä aika monet muutkin olivat epävarmoja itsestään, mutta piilottivat sen paremmin kuin minä. Oma epävarmuuteni johti minut monenlaisiin tilanteisiin, joissa koin, että minussa on jotain vikaa.

Sittemmin minusta kasvoi suhteellisen normaalilla itseluottamuksella varustettu aikuinen. Kaikesta päätellen teinipoika voi sisälläni kuitenkin hyvin.

Eräänä lauantaina ei kauan sitten olin Prisman parkkipaikalla odottamassa palvelulinjan bussia. Epäsuomalaiseen tapaan päätin istua penkillä odottavan naisen viereen. Meni noin minuutti hiljaisuudessa. Sitten hän könysi vähän vaivalloisesti ylös, otti tavaransa ja meni seisomaan toiselle puolelle tietä. Ei siis vain metrin päähän kauemmas vaan toiselle puolelle tietä.

Leuassani oli ajamaton sänki, jalassani harmaaksi kuluneet vanhat farkut ja ryhtini angiinan korvennuksesta lysähtänyt. Teini sisälläni ihmetteli, että kylläpä minä nyt poikkeuksellisen laitapuoliselta näytän, kun piti kymmenen metrin päähän toisen karata.

Pari minuuttia myöhemmin toiseen suuntaan menevä palvelulinja ajoi naisen puolelle tietä ja huonojalkainen nainen nousi isojen kauppakassien kanssa kyytiin pysäkiltä, jolla ei ollut penkkiä.

Joku toinen olisi naisen vaihtaessa kadunpuolta voinut miettiä, mikä naisessa on vikana, kun ei uskalla olla samalla penkillä tuntemattoman kanssa. Itse mietin, pienen hetken, mikä minussa on vikana. Mikä minussa on vikana, on ajatus, joka ei ole kovin usein enää nykyään vieraani, mutta yllättää silloin tällöin ja varsin oudoissa paikoissa.

Vaikka penkilläkin ajattelin järjellä nopeasti, että naisella oli tekemisiinsä hyvä syy (niin kuin olikin), silti ensimmäinen reaktio oli pohtia omaa viallisuuttani.

Nuoruudessa opitut toimintamallit häviävät hitaasti, jos ollenkaan.

Ilkka Lappi

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.