Kolumni: Tuuli puhaltaa lännestä

Oli Suomen kansainvälisestä asemasta mitä mieltä tahansa, niin fakta on, että suurin osa kansalaisyhteiskunnan mielialoihin ja poliittiseen keskusteluun vaikuttavista virtauksista tulee yhä lännestä. Meillä puhaltaa pysyvä länsituuli, vaikka idän puhuri yrittää hönkiä yhä vahvemmin.

Tämän sain todeta melko konkreettisesti, kun käväisin elokuun lopulla Ahvenanmaalla Ålandsbankenin vieraana. Seminaaripäivään mahtui kolme yritysvierailua: isäntäpankissa, pelifirma Pafissa ja Viking Linellä.

Pääpuheenaihe oli joka paikassa suomalaisittain yllättävä: kiertotalous ja ”vastuullisuus”, joka tarkoittaa tulkattuna toiminnan yleistä eettistä kestävyyttä. Ahvenanmaalla haistellaan tuulia Ruotsin suunnasta, koska se on kiinnostava bisnesalusta. Kannattaa haistella, koska se on kannattavaa.

Ålandsbanken on tuonut markkinoille Itämerikortin, jonka avulla asiakas saa tietoa ostostensa ympäristövaikutuksista. Paf on uusinut pääkonttorinsa ja tehnyt siitä osia kierrätystavarasta. Talo on vuorattu aurinkopaneeleilla. Viking Line korostaa LNG-polttoaineen ympäristöystävällisyyttä.

Ahvenanmaalaiset asuvat keskellä Itämerta, joten he kokevat ja näkevät meren kunnon joka päivä. Kyse on muustakin: Ennakoivasta maineenhallinnasta, jota ei ole suunnattu vain asiakkaille. Estetään omilla toimenpiteillä negatiivisia uutisia ja tarinoita. Ne kun elävät someaikana omaa elämäänsä ja ovat vaikeita oikaista. Paras ja uskottavin tarina on toki sellainen, johon itsekin uskoo. Ellei vielä usko, on syytä aloittaa uskomisen harjoittelu. Ja mielellään heti.

Ruotsin puolella on kuulemma vaikeaa tehdä edes yritysyhteistyötä, ellei valintojaan pysty perustelemaan. Kukaan ei halua kontolleen maineriskiä. Tämä on jo päävirtaus, eikä mikään hörhöjen haihatteleva sivupolku.

Suomessa ei olla vielä näin pitkällä, mutta kannattaa varautua siihen, että tämä on trendi. Aivan riippumatta siitä, mitä itse ajattelee ympäristöasioista. Tulevaisuus on nähtävissä Ruotsissa, kuten aina ennenkin. Hyvässä ja pahassa.

Lasse Virtanen

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.