Kolumni: Vakoilua marketissa

Tarkkailetteko kaupassa vieraita ihmisiä? Minä tarkkailen, ja suosittelen sitä muillekin. Siinä oppii paljon ihmisestä ja elämästä. Lisäksi marketti tarjoaa tähän julkisen ja täysin laillisen tavan.

Ruokakauppa on niin arkinen ympäristö, että monet unohtavat olevansa julkisella paikalla. Puolison äänekäs sättiminen ja silmien mielenosoituksellinen muljauttelu on kaupassa normaalia viestintää, mutta törmäättekö samaan vaikkapa koruliikkeessä, verovirastossa tai äänestyspaikalla? Tuskinpa.

Minulla on tarkkailussani yksi nyrkkisääntö: älä ikinä puutu. Sama pätee luonnon tarkkailuun. Jos joutsenet tappelevat raivoisasti, en souda veneellä tuomariksi. Joutsenten kuuluu tapella, se on luonnon laki.

Kypsässä iässä oleva pariskunta osti hedelmiä. Vaimo nosti banaanipussin vaa’alle ja miltei ehti hipaista numerolaattaa, kun siippa kerkesi väliin. ”Älä nyt herranjumala punnitse niitä, ennen kuin ilmat on pois!”, mies kärmensi. Rouva alkoi alistuneen oloisena puserrella ilmaa pois pussista. Että väärin punnittu, taas.

Teki kovasti mieli pitää herralle lyhyt fysiikan luento, mutta nyrkkisääntö piti. Joutsenten kuuluu tapella.

Silminnähden krapulainen iskelmätähti seistä hojotti naama punaisena ja tukka pystyssä palvelutiskillä. Ei löytynyt valikoimista herran mielimakkaraa, joten asiakaspalvelija ja puoli kauppaa saivat siitä kuulla. Viime vuosina ei oikein ole keikkaa enää piisannut, mutta krapula on kaiketi hellittänyt.

Kaupassa ollaan omassa tilassa, vaikkakin muiden keskellä. Kun tuttuja tulee vastaan, pysähdytään ja sulutetaan ostoskärryillä käytävä niin, ettei kukaan pääse koukkaamatta ohi. Ja jos ohittajan kärry vähänkin tönäisee jumittajan kärryä, tulee pahaa silmää. Ihan kuin tulisi kutsumatta toisen kotipihalle.

Kauppapukeutuminen on ihan oma juttunsa. Viime tammikuussa tuli juustohyllyillä vastaan nuori mies t-paidassa ja sortseissa. Haluan uskoa, että se kertoi enemmän miehestä kuin Turun talvesta.

Teemu P. Peltola

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.