Pakina: Kun lintu lentää pesästä

Se oli edessä jälleen kerran. Tuo jokasyksyinen nuoren ihmisen elämän mullistava ja ystävien sekä perheiden hermoja koetteleva asia. Jotkut kutsuvat sitä isoksi askeleeksi, toiset muuttohelvetiksi.

Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun ne kirotut kierreportaat kahdeksanteen kerrokseen muuttolaatikko käsivarsilla on noustu viimeisen kerran? Kun pitsat on tarjottu ja kahvit juotu. Istut omalla sohvalla, omassa asunnossa, omalla ajalla.

Silloin iskee todellisuus.

Henkilökohtaisesta kokemuksesta osaan sanoa, että ensimmäiseen asuntooni muuttaessa koin tietynlaista haikeutta, mutta samaan aikaan iloa. Ensimmäinen yö omassa asunnossa, aamusta puhumattakaan, on kokemus, jota en oikein osaa kuvailla. Se oli jotenkin niin siistiä.

Olen nyt saanut seurata kahtena syksynä ystävieni reaktioita ensimmäiseen asuntoon muuttaessa. Kokemukseni mukaan ensiaskeleet antavat hyvän kuvan tulevasta. Kaikki kannattaa tehdä heti. Pestä lattiat, koota lipasto, ripustaa verhot ja asentaa työpöytä.

Kaikki ylimääräinen sillä hetkellä käytössä oleva työvoima kannattaa hyödyntää. Mummo tiskaa ja äiti pesee lattioita sillä aikaa, kun sinä kokoat IKEA:n miljoonan eri osan lipastoa isäsi kanssa.

Olosuhteista riippuen kaikki eivät näin kuitenkaan toimi. Tuttavapiiriini kuuluu ihmisiä, jotka eivät vielä parin kuukaudenkaan jälkeen olleet ripustaneet lamppuja kattoon, sillä jalkalampullakin pärjäsi.

Totuuden nimissä täytyy myöntää, että minusta ei saa puhdasta pulmusta vaikka kuinka koettaisi. Olen asunut nykyisessä asunnossani puolitoista vuotta, mutta en ole vieläkään löytänyt edes sopivia verhoja.

Muuton ensihaikeus on kaikonnut jo kauas pois, mutta tietynlainen saamattomuus vaivaa silti. Huomaan tarvitsevani jonkun potkimaan minua liikkeelle ja luomaan asunnostani persoonallisemman. Ehkä se joku on sitten se tyttöystävä, kenen kanssa raahaudutaan farmarilla kalustetaloon ja haetaan ne kiintiökalusteet. Toivottavasti löydämme jonkin välimuodon seinälle ripustettavien jalkapallohuivien ja sisustustaulujen välille. Ja toivottavasti ne eivät ole keittiön seinälle liimattavat sisustustekstit.

Jotenkin tuntuu, että oma asunto ei ikinä tunnu valmiilta. Kavereille ei riitä tuoleja ja kumppani toteaa sisustusratkaisujasi mielenkiintoisiksi.

Nuoren ihmisen askeleet ensiasunnossa voivat olla varovaisia, koettakaa siis vanhemmat, sukulaiset ja kumppanit ymmärtää. Ne ovat unohtumattomia ja arvokkaita itsenäisyyden ensiaskeleita.

Ehkä ne verhot ripustetaan, kun äiti vain sopivat löytää.

Jere Sanaksenaho

Saarikko: Oikeus osa-aikatyöhön olisi perheiden parhaaksi

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdottaa työelämän joustoja aidoksi oikeudeksi jokaiselle työntekijälle. Saarikko nosti asian esille keskustan ministeritentissä SuomiAreenassa tiistaina.

Jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti

Mobiilimaksaminen on yleistynyt suomalaisessa verkkokaupassa vauhdilla: jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti. Maksuturva Group Oy on solminut yhteistyö- ja jakelusopimuksen OP Ryhmään kuuluvan Pivo Wallet Oy:n kanssa.

Poraus sulkee kaistan Pansiontiellä

Poraustyö sulkee vasemmanpuoleisen ajokaistan Pansiontiellä Juhana Herttuan puistokadun ja Nosturinkadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 8.30–16.

Arkeologiset kaivaukset avoinna yleisölle perjantaina

Yleisö pääsee tutustumaan torin arkeologisiin kaivauksiin perjantaina 20. heinäkuuta.

Kauppatorin laajat arkeologiset kaivaukset avautuvat yleisölle perjantaina 20. heinäkuuta. Muuritutkimus Oy järjestää opastettuja esittelykierroksia kaivausalueelle kello 9–16.30. Noin 20 henkilön kokoisia ryhmiä otetaan sisään alueelle noin kymmenen minuutin välein Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta. Ennakkovarauksia kierroksille ei oteta, eli sisään alueelle pääse jonottamalla.

Kaivoja korjataan Puistokadulla

Kaivojen korjaus haittaa liikennettä Puistokadulla Ratapihankadun ja Puutarhakadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 7–15.

Sika- ja nautatilat epävarmoja jatkostaan

Suomalaiset lihatilat eivät ole tyytyväisiä tuotannon kannattavuuteen, mutta silti odotukset lähivuosille ovat valoisammat kuin kaksi vuotta sitten. Kantar TNS:n tuoreen selvityksen mukaan edelleen joka toinen sika- ja nautatila on epävarma tuotannon jatkamisesta vuoden 2025 jälkeen, mikä uhkaa vähentää suomalaista tuotantoa merkittävästi.

MTK:n Marttila: EU-politiikan varmistettava ruuan huoltovarmuus Suomessa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Tämän vuoden kuivuus ja viime syksyn voimakkaat sateet ovat lisänneet maatilojen taloudellista ahdinkoa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan valmisteilla olevan uuden EU:n maatalouspolitiikan on varmistettava tuotannon jatkuminen Suomessa myös äärioloissa, jotta voimme pitää kiinni nykyisestä tuotannon tasosta.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.