Kolumni: Me on kokeiltu kaikenlaista

Me on kokeiltu kaikenlaista, mutta ei tunnu auttavan. Jotenkin tähän tyyliin mainostettiin ammoin hajunsyöjiä jalkahikeä vastaan. Samaa voisi sanoa julkisesta rakentamisesta. Budjetit paukkuvat. Kaikenlaista on kokeiltu, mutta mikään ei tunnu auttavan.

Murheellisten laulujen työmaita on paljon. On kaupunginteatterin remonttia, joka ei tahtonut pysyä lestissään, vaikka budjettia venytettiin moneen otteeseen. Tuorein lienee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin T3-sairaala, jossa on mennyt pieleen moni asia.

Sairaalaa rakennetaan parhaillaan moottoritien päälle. Aikataulu venyi, kun betonirakenteet osoittautuivat ihan joksikin muuksi kuin mitä piti. Se nostaa kustannuksia, joiden maksajasta ei ole vielä varmuutta.

Kustannukset nousevat muutenkin, sillä rakentamisessa on buumi päällä. Se tarkoittaa aina kasvavia kuluja. Tyksin uusimman osan piti maksaa karvan verran alle 140 miljoonaa euroa. Se oli arvio elokuussa 2014. Valtuutta on 160 miljoonaan asti, mutta silläkään ei pötkitä enää pitkälle. Rakentamiskustannukset ovat nousseet tämän vuoden huhtikuuhun mennessä 13,8 prosenttia. Siis yleisesti. T3 on vielä asia erikseen.

Betonikansi meni uusiksi, mikä maksaa 13 miljoonaa euroa. Aikaa kuluu kymmenen kuukautta suunniteltua enemmän. Jos betoniongelmista saadaan täysi korvaus, T3:n hinta päätynee haarukkaan 166–173 miljoonaa euroa. Maksimikustannuksiksi arvioidaan nyt 192–198 miljoonaa euroa. Hinnannousua kertyy prosentti poikineen alkuperäisestä.

Vaihtoehtoja on mietitty. Yksi olisi suunnitelmien karsiminen. Jos seitsemäs kerros jätetään pois, säästyy 18 miljoonaa euroa. Asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen. Pytinki olisi suunniteltava uusiksi, mikä maksaa. Sairaalaan ei mahtuisikaan kaikki, mitä sinne on ajateltu. Korvaavat tilat maksavat. Näillä näkymin toteutetaan alkuperäiset suunnitelmat. Rahoitus on jo neuvoteltu uusiksi.

Mikä ihme julkisessa rakentamisessa maksaa? T3 ei oikeastaan kelpaa edes esimerkiksi, mutta silti. Yksityinen projekti tuntuu pysyvän budjetissaan paremmin kuin julkinen, vaikka kilpailutetaan, tehdään allianssia ja vaikka mitä.

Kaikkea on kokeiltu, mutta mikään ei tunnu auttavan.

Lasse Virtanen

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevätilanne 18.7.2018 satelliittikuvalta: Sinileväkukintoja Ahvenanmaan ja Saaristomeren alueella.

Sinileväkukinnat ovat olleet poikkeuksellisen runsaita Suomenlahdella sekä Saaristomeren etelä- ja kaakkoisosissa. Sinilevien määrä on lisääntynyt myös Ahvenanmaan lounais- ja eteläpuolella. Järvillä runsaita sinileväkukintoja esiintyy pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta levähavaintoja on tehty lähes koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.