Kolumni: Kikytelty kesä

Miten meni noin niin kuin omasta mielestä? Ajankohtainen kysymys ammattiliitoille, jotka suostuivat kunnille ja valtiolle töitä paiskivien lomarahaleikkauksiin kilpailukykysopimuksen nimissä.

Tähän kysymykseen liittojen edustajat ovatkin saaneet vastata tiuhaan matalapalkka-alojen työntekijöitä entisestään kurittavan ensimmäisen kiky-kesä mittaan. Palaute on ollut pitkälti painokelvotonta. Itsekin kunnan leivissä työskentelevänä, todellisuus iski viimeistään lomarahojen palkkakuittia tuijottaessa.

Liki jokaisen kollegan suusta kuuli heinäkuussa kommentin, joka alkoi sanoilla ”itku meinasi tulla...”. Eikä ihme, kesän lomarahat ovat olleet monelle ainoa mahdollisuus tehdä kesällä jotakin perusarjesta poikkeavaa. Pieni matka tai välttämätön kalliimpi hankinta, kuten lapsen uudet silmälasit.

Leikkurin silputessa lisistä 30 pinnaa pois, sillä oli iso merkitys kesäloman kulkuun. Kyselykierros paljasti ulkomaanreissujen karsiintuneen monen lomaohjelmasta ja kotimaassakin tungettiin hotellin sijaan sukulaisten nurkkiin. Yksi oli luopunut perheen autosta, koska lomarahoilla oli aiemmin maksettu vakuutuksia ja huoltokuluja. Jos perheen molemmat tienaajat kuuluivat kikyn uhreihin, monilapsisissa perheissä kituuteltiin kunnolla. Koska raha on tunnetusti parisuhteissa yleisimpiä riidanaiheita, listattiin kiky-kesä yhdeksi stressaavimmaksi ikinä. Epäilipä eräs saavansa kesän päätteeksi kiittää kikyä avioeropaperien allekirjoituksesta.

Toisenlaisiakin kommentteja kuultiin, etenkin niiltä joita nämä leikkaukset eivät henkilökohtaisesti koskettaneet. Suomittiin itsekeskeisestä valittamisesta ja joustamattomuudesta yhteisen hyvän edessä. Isompaa kuvaakin pitäisi osata katsella. Mutta miten siihen mosaiikkiin istuu tavoite työnteon tehostumisesta, kun työntekijät eivät edes lomalla voi ladata akkuja irtautumalla arjesta? Syksy ja talvi ovat pitkiä ja raskaita puskea läpi, jos jo kesälomalta palaa palautumatta. Nähtäväksi jääkin kostautuuko kiky vielä työuupumuksen aiheuttamien sairauspoissaolokustannusten kasvuna.

Hannele Sivonen

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevätilanne 18.7.2018 satelliittikuvalta: Sinileväkukintoja Ahvenanmaan ja Saaristomeren alueella.

Sinileväkukinnat ovat olleet poikkeuksellisen runsaita Suomenlahdella sekä Saaristomeren etelä- ja kaakkoisosissa. Sinilevien määrä on lisääntynyt myös Ahvenanmaan lounais- ja eteläpuolella. Järvillä runsaita sinileväkukintoja esiintyy pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta levähavaintoja on tehty lähes koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.