Oletko huolissasi hintojen nousemisesta? – Näin saat rahasi riittämään
Kuluneen vuoden aikana inflaation nousu on ollut merkittävän suurta. Inflaatio heikentää rahanarvoa, mikä puolestaan johtaa hintojen nousemiseen. Kuluttajat voivat kuitenkin itse vaikuttaa siihen miten hintojen nousu näkyy arjessa. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, täytyy rahaa silloin saada säästöön jostain muusta. Listasimme tähän kahdeksan säästövinkkiä, miten saat rahasi riittämään, kun päivittäisten hankintojen hinnat nousevat.
1. Kun hinnat nousevat, hintavertailu kannattaa
Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli huhtikuussa 2022 jopa 5,7 %. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien tuotteiden ja palveluiden hinta olisi noussut tuon 5,7 %. Osa tuotteista on noussut jopa enemmän ja vastaavasti osa vähemmän. Ilmoitettu inflaatio onkin keskiarvo siitä, miten tuotteiden hinnat ovat keskimäärin muuttuneet.
Hintavertailua kannattaa tehdä kaikissa päivittäisissä hankinnoissa. Ruokamenoissa säästäminen on yleensä helppoa ja se myös näkyy lompakossa. Ruuan hintaa vertaillessa kannattaa vertailla eri kauppojen hintoja, mutta myös eri valmistajan hintoja. Kannattaa myös suosia ale-tuotteita, joissa viimeinen käyttöpäivä on lähellä, sillä ne ovat yleisesti jopa puolet halvempia. Tämä aletuotteiden hyödyntäminen vähentää myös kauppojen jokapäiväistä ruokahävikkiä.
Ruuan lisäksi kannattaa kilpailuttaa sähkö- ja puhelinliittymät, sillä halvemman liittymän avulla saa automaattisesti säästöä kuukausittain. Jos omistat auton, kannattaa polttoaineen hintaa vertailla tarkasti. Monesti kylmäaseman litrahinta on edullisempi kuin suositun huoltamon.
2. Pidä kirjaa siitä mihin rahat menevät
Yksi tehokas ja yksinkertainen tapa saada säästöä, on oman kulutuksen seuraaminen. Kun merkitsee päivittäin kaikki kulut vihkoon kahden viikonkin ajan, näkee selvemmin sen mihin se raha oikeasti kuluu. Jos on tapana ostaa kerran päivässä ”Take away”-kahvi joka maksaa noin 3 euroa, menee siihen kahdessa viikossa jo 42 euroa. Kuukaudessa tuohon kuluisi lähes 100 euroa, joka on aika paljon. Yleensä oman kulutuksen seuraaminen tuokin yllätyksiä ja esiin yllättäviä menoja joista voi olla helppo säästää.
3. Laadi kuukausibudjetti
Laatimalla budjetin voit suunnitella menosi merkittävästi paremmin. Budjettiin tulee laittaa tärkeimmät ja säännöllisimmät menot, jotka ovat tiedossa kuukausitasolla. Näitä on esimerkiksi vuokra, yhtiövastike, puhelinlasku, vesi/sähkölasku, lääkkeet, ruoka ja matkustuskulut. Budjetin laatimisen apuna kannattaa käyttää netissä olevia maksuttomia budjettilaskureita, joiden avulla teet budjetoinnista helpompaa.
4. Vältä lainan hakemista
Lainan hakeminen ei ole ratkaisu rahahuoliin, vaan se yleensä vain pahentaa niitä. Lainan lyhennykset ovat pitkäaikainen kuukausittainen kuluerä, jolloin rahaa jää kuukausitasolla vähemmän muihin pakollisiin menoihin.
5. Lainojen lyhentäminen
Lainojen lyhentäminen on yksi säästämisen tapa. Varsinkin nyt kun korot ovat nousussa. Lainaa on järkevämpää lyhentää nyt, kun korot vielä ovat alhaalla ja suurin osa lyhennyksistä menee lainan lyhentämiseen, eikä sen kuluihin ja korkoihin. On myös järkevää tarkistaa puolen vuoden välein omien lainojen korkotaso ja tarvittaessa kilpailuttaa lainat uudelleen. Netissä toimii kymmeniä maksuttomia lainavertailupalveluita, joista voi hakea lainaa siten, että se kilpailutetaan kuluttajan puolesta useiden pankkien ja muiden rahoituslaitosten kesken. Lainojen koroissa on yleisesti suuria eroja, joten kilpailuttamalla lainat voi saada merkittävääkin kuukausittaista säästöä.
6. Aloita säästäminen
Aloita kuukausittainen säästäminen nyt heti. Säästäminen on aina parempi aloittaa mahdollisimman pian. Säästämisen ei tarvitse olla satoja euroja kuukaudessa, vaan se kannattaa aloittaa pienillä summilla. Pienikin säännöllinen säästäminen auttaa paikkaamaan yllättäviä ja ennalta arvaamattomia kuluja.
7. Osta vain sitä mitä todella tarvitset
Mieti aina kaksi kertaa, onko jokin tuote tai palvelu täysin pakollinen hankinta? Varsinkin niinä kuukausina kun rahat ovat tiukalla, kannattaa miettiä todella tarkkaan jokaisen tuotteen kohdalla sitä, että onko se todellakin pakollinen hankinta.
8. Älä sulkeudu kuoreesi, et ole yksin rahaongelmien kanssa
Oman rahatilanteen häpeäminen ja siitä puhumatta jättäminen voi vain syventää omaa henkistä pahoinvointia. Puhumalla asiasta omille läheisilleen saa tukea ja kenties jopa hyviä vinkkejä rahatilanteen saamiseksi parempaan suuntaan. Tukea voi myös hakea suljetusta Hallitse rahojasi – Facebook ryhmästä.