Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

tempur

Aki Linnanahteen ääni aloittaa lukuisien suomalaisten päivän. Pitkän linjan tv- ja radiojuontaja on vetänyt Radio Novan aamulähetystä Minna Kuukan kanssa jo viiden vuoden ajan. Kuulijat tykkää, aamut ovat mukavia, mutta juontajaa ei aina hymyilytä.

Lähetys alkaa kuudelta aamulla, joten Linnanahteen herätyskello soi arkisin kello 5.05. Aikaiset herätykset ovat haaste hyville yöunille, sillä unta on saatava ajoissa ja unen on oltava palauttavaa eli virkistävää.

Jotta jaksamisessa saataisiin muutos parempaan, on nukkumiseen vaikuttavissa asioissa tapahduttava jokin konkreettinen muutos. Akilla oli jo hyvät tottumukset nukkumaanmenoajan, liikunnan, ravinnon, kofeiinin käytön ja stressinhallinnan suhteen, joten muutoksen tarve korostui nukkumisen apuvälineissä eli sängyssä, tyynyssä ja peitossa – niillä nukutaan, ja siksi ne vaikuttavat suoraan unen laatuun ja palautumisen onnistumiseen.

Näistä syistä Linnanahde lähtikin mukaan yhteistyöhön nukkumisergonomian asiantuntijan Tempurin kanssa. Projekti alkoi lähtötilanteen kartoituksella ja unipäiväkirjan täytöllä seuraavasti:

Katsaus vanhoihin nukkumisen apuvälineisiin: Kuitutäytetyyny ja joustinpatja. Suurin osa suomalaisista nukkuu samanlaisilla, ja näitä ovat alennusmyynnit pullollaan. Ongelma niissä on materiaalien sopimattomuus laadukkaaseen uneen ja se, että tuotteita ei osata valita yksilöllisesti, jolloin ne istuvat huonosti käyttäjälleen.

Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija, Tempurin johtaja Arto Melanko vertaa tilannetta samaksi kuin pikajuoksijalla, joka saa jalkaansa puukengät.

– Ne ovat kyllä pitkäikäiset ja hienon väriset sekä kopisevat komeasti kulkiessa, mutta ne eivät sovellu tarkoitukseen parhaalla tavalla. Me ymmärrämme, että kengissä on eroja, ja niin on sängyissäkin.

Toinen ongelma on välineiden kuluminen. Akilla tyyny oli kolme vuotta ja sänky yli kymmenen vuotta vanha. Perustyynyt kuluvat nopeasti, vuodessa tai parissa lyttyyn, eivätkä ne anna ergonomisesti sopivaa tukea. Perussängyt kestävät jonkinlaisessa kunnossa yleensä noin seitsemän vuotta, mutta sitten niiden tuki ja jousto-ominaisuudet heikkenevät, mikä ilmenee käyttäjälle epämukavuutena ja lisääntyvinä selkäkipuina.

Nämä ongelmat yhtä aikaa ovat iso haitta, ja Linnanahde kertoo, että hänen olikin vaikea löytää hyvää nukkumisasentoa ja unen saantia vaikeutti se, kun oli vaikea saada kehoa asettumaan ja rauhoittumaan.

Linnanahde sai käyttöönsä Tempur-sängyn, -tyynyn ja -peiton. Konkreettinen muutos oli iso ja siksi myös vaikuttava. Tempur-materiaali on sänkyalan uusinta teknologiaa. Materiaali vähentää paineen tuntua, mutta tukee ja joustaa mahdollistaen parhaan nukkumisergonomian. Nyt aamujuontaja hymyilee.

– Tempur-patjan sopiva jämäkkyys ja yksilöllinen muotoutuminen helpottavat illalla hyvän asennon löytymistä ja sängyn tuntuma, paineeton mukavuus, saa kehon rentoutumaan. Lisäherkkuna apuna on myös sähkötoiminto, jolla jalat saa hetkellisesti ylemmäksi, Aki kertoo uuden ratkaisun rentouttavista hyödyistä.

– Sänky ja sen kanssa tarvittava tyyny sekä peitto ovat olleet loistavia. Muotoiltu Tempur-tyyny tukee niskaa tehokkaasti, koska se on oikean korkuinen ja materiaali on jämäkkää, mutta kuitenkin niskalle miellyttävää. Peitto tasaa lämpöä, se on todella kevyt, mutta silti aina juuri sopivan lämpöinen. Ensimmäisten viikkojen jälkeen fiilikset uudesta sängystä ovat pelkästään positiiviset, Linnanahde arvioi.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen tästä! Ajanvaraajalle lahja, edun arvo jopa 84,90€.

Nukahtaminen helpompaa ja päivällä jaksaa paremmin

Linnanahde myöntää, että aikaiset aamuherätykset eivät vielä vuosien totuttelunkaan jälkeen tunnu luontaisilta. Siksi hänen oli vaikea arvioida aamuista vireystasoaan Tempurin unikyselyä ja nukkumispäiväkirjaa täyttäessään. Ennen ja jälkeen sängyn vaihdon täytettävässä tutkimuksessa tulee muun muassa arvioida, kuinka monena aamuna tuntee itsensä väsyneeksi.

- Vastaus kysymykseen siitä, tunnenko itseni väsyneeksi aamuisin, on hiukan suhteellinen, koska se on itselleni niin epäluonnollinen aika herätä, hän toteaa.

Myös yöunien pituus on vakiintuneiden rutiinien vuoksi pysynyt Tempuriin vaihtamisen jälkeen melko samana, arkisin noin 7-8 tunnissa. Nukahtaminen on kuitenkin Linnanahteen mukaan Tempurilla huomattavasti nopeampaa. Hän kokee myös nukkuvansa nykyään selvästi aiempaa paremmin.

- Nukahtaminen on tullut helpommaksi ja tapahtuu selvästi aikaisempaa nopeammin. Vaikka aamuinen perusväsymys onkin olemassa, on jaksaminen päivän mittaan parempaa, koska unen laatu on parantunut. Minun tapauksessani tavoitteena onkin muutos unen laadussa. Parannuksista kertoo myös älykello, hän summaa.

Aiemmalla sängyllä ja tyynyllä Linnanahde ei kokenut nukkuvansa erityisen hyvin.

- Olo oli väsynyt sekä aamulla että päivän mittaan. Aamulla oli myös vaikeuksia lähteä liikkeelle, hän kuvaili aikaa ennen Tempuriin siirtymistä.

Nyt, kun Linnanahde on jo tottunut Tempurilla nukkumiseen, huomaa hän eron helposti esimerkiksi mökillä, missä käytössä on vanhempi sänky.

- Mökkisängyssä nukutun yön jälkeen pää ei tunnu pitkistä unista huolimatta oikein nollaantuneelta, eli unen laatu ei ole hyvää, Linnanahde vertailee.

Katso Tempurin huippukampanjat tästä! Esimerkiksi tyynyn ostajalle ihanan pehmeä huppariaamutakki kaupan päälle, edun arvo 69€.

Tempur vähentää yöllistä levottomuutta ja lisää päiväaikaista virkeyttä

Tempur-sänky on lisännyt Linnanahteen syvän unen määrää, mikä näkyy juuri päiväaikaisena virkeytenä ja siinä, että hänen on helpompi lähteä liikkeelle aamuisin.

Tempur-patja muotoutuu kehon muotojen mukaan ja jakaa kehoon kohdistuvaa painetta, jolloin öinen levoton liikehdintä vähenee ja sitä myötä myös unen laatu paranee.

Jos aamuisin on vaikea lähteä liikkeelle, voi se myös johtua selän jäykkyydestä. Tähänkin apuna voi olla parempi nukkumisergonomia ja yksilöllisesti valitut nukkumisen apuvälineet.

Jos haluat oppia lisää nukkumisergonomiasta ja saada vinkkejä parempaan uneen, voit kääntyä Tempurin koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan (KNA) puoleen. KNA:t ovat suorittaneet myyjille tarkoitetun eettisen erityiskoulutuksen, jossa kouluttajina ovat unen, anatomian, fysiatrian ja nukkumisergonomian ammattilaiset. Lue lisää koulutuksesta ja löydä lähin nukkumisergonomian ammattilaisesi: nukkumisergonomia.fi ja sleepcenter.fi.

Lotossa yksi 12 miljoonan euron täysosuma

Lotosta löytyi kierroksen 41/2021 arvonnassa yksi täysosuma. 12 miljoonan euron voitto meni pelaajalle, joka oli pelannut K-Market Puistokadussa Lohjalla.

Battle Beastin Logomon konsertti järjestetään suunnitelman mukaan joulukuussa

Battle Beastin konsertti järjestetään suunnittellusti monen siirron jälkeen.

Battle Beastin jo muutamaan kertaan siirretty Logomon konsertti järjestetään 5. joulukuuta. Lokakuussa ensimmäisen singlen tulevalta albumiltaan julkaisevan Battle Beastin lämmittelijänä nähdään metallibändi Arion, joka on kiertänyt Battle Beastin mukana myös Euroopassa.

Intohimon puute suomalaisten yleisin seksin laatua heikentävä tekijä

Yli neljänneksellä suomalaisista oma intohimon puute ja haluttomuus heikentää seksielämän laatua. Myös kumppanin haluttomuus, ajanpuute, puutteellinen esileikki ja heikko itsetunto nousevat suomalaisten seksin laatua eniten heikentävien tekijöiden joukkoon.

Turussa tehdään kolmea kansainvälistä elokuvatuotantoa

Bill Nighy tähdittää Living-elokuvaa.

Turussa on aloittanut toimintansa kansainvälinen Filmgate Finland Oy. Yhtiö valmistelee kolmea merkittävää elokuvatuotantoa, jotka ovat saaneet rahoitusta Business Finlandin av-alan tuotantokannustimesta.

Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutus Monetra Oulu Oy:lle sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä

Keskiviikkona 20. lokakuuta kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutusta Monetra Oulu Oy:lle. Jos liikkeen luovutus toteutuu, Turun seudun tulkkikeskus hoitaa tulkkaus- ja käännöstilaukset tammikuun 2022 loppuun saakka. Helmikuun 2022 alusta palvelun tarjoaisi Monetra Oulu Oy:n Tulkkipalvelut. Sosiaali- ja terveyslautakunnasta asia etenee kaupunginhallitukseen 1. marraskuuta.

Tieliikenteen onnettomuusmäärät hienoisessa laskussa

Yleisin onnettomuustyyppi on suistumisonnettomuus.

Kuolemaan johtaneita tieliikenneonnettomuuksia tapahtui tammi‒elokuussa vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tutkijalautakuntien ilmoittamien ennakkotietojen mukaan onnettomuuksia oli kaikkiaan 141, mikä on 16 vuodentakaista vähemmän. Onnettomuuksissa kuoli 157 henkilöä, laskua edellisvuodesta on 12 henkilöä.

ELY-keskus uusii Vähäsillan Ruskolla maantiellä 2012

Vähäsilta kartalla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus uusii loka-marraskuun aikana Ruskon Vähäsillan maantiellä 2012. Sillan uusimistyön ajaksi liikenne ohjataan siltapaikan viereen rakennettavalle kiertotielle ja kohteessa on alennettu nopeusrajoitus. Työt alkavat 18. lokakuuta kiertotien rakentamisella. Työt kestävät noin kuukauden.

Eloranta: Kulttuurin ja järjestöjen rahoituksen turvaamisella suuri merkitys

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee hallitusviisikon ratkaisusta, jolla saadaan hallitusohjelman mukaisesti turvattua Veikkauksen edunsaajien ensi vuoden rahoitus täysimääräisesti. Edunsaajiin kuuluu laaja kirjo kulttuurin ja liikunnan toimijoita, nuorisojärjestöjä sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla Naantalissa (mt 189) uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet. Liikenne kulkee lähes normaalisti molempiin suuntiin töiden aikana. Työt käynnistyvät 19. lokakuuta maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Työt pyritään saamaan kokonaisuudessaan valmiiksi tämän vuoden puolella.

Eurojackpotissa yksi täysosuma, Perjantai-Jokerista 20 000 euroa Paimioon

Eurojackpotista löytyi kierroksella 41/2021 yksi täysosuma. 33,2 miljoonan euron potti meni Saksaan.

Vuoden Yrittäjäperhe 2021 tunnustuspalkinto Turvanasta Oy:lle

Turvanastan nykyiset omistajat ja kolmannen sukupolven edustajat Mikko Salakari ja Ia Adlercreutz keskustelevat uusista konehankinnoista työkaluosastolla.

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon tänä vuonna 35. kerran. Turun Yrittäjien hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Turvanasta Oy:n Salakarin yrittäjäperheen. Yritys on maailman johtava nastavalmistaja. Perheyrityksen toimintakulttuuri ja menestys perustuvat vahvalle osaamiselle, joka jatkuu nyt jo neljännessä polvessa.

Pete Poskiparta on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2021 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2021 yksinyrittäjäksi mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparran . Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä. Hän vie osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Tethics 2021 -hybridikonferenssi käsittelee teknologian eettisiä kysymyksiä

Conference on Technology Ethics (Tethics 2021) -konferenssi toteutetaan tänä vuonna sekä virtuaalisena että Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tiloissa 20.–22. lokakuuta. Konferenssin järjestelytoimikunta toivottaa tervetulleiksi tutkijat, liiketoiminnan ammattilaiset, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai terveydenhuollosta

Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa. Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra mittavalle joulukiertueelle

Anne Mattila.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra lähtevät joulukuussa mittavalle kiertueelle ympäri Suomen. Oodi joululle -niminen kiertue käynnistyy 8. joulukuuta Porin Promenadisalista ja päättyy 18. joulukuuta Kuusankoskitaloon. Muut konserttipaikat ovat Orivesi, Ylihärmä, Laukaa, Hämeenlinna, Hyvinkää, Lahti, Mikkeli, Turku ja Järvenpää. Turun konserttitalossa Oodi joululle pysähtyy 16. joulukuuta.

Pienet virtavedet heikossa tilassa

Kahden suoraksi kaivetun purouoman risteys Oulun itäpuolella Sanginjoella.

Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti hyvin heikossa tilassa, selviää uuteen paikkatietoaineistoon perustustuvista arvioista. Tilaa heikentävät erityisesti maatalous- ja metsämaiden mittavat ojitukset ja vuosikymmenten saatossa toteutetut perkaukset ja uomien suoristamiset. Suurin osa pienistä täysin luonnontilaisista virtavesistä löytyy maan pohjoisosasta.

Lasikuitulujitteen käyttö vähentää hammasproteesien hajoamista

Hammasimplantit ovat yleistyneet proteettisen hoidon osana. Hammasimplanttien päällä oleviin niin sanottuihin peittoproteeseihin kohdistuu suuret purentavoimat, jotka aiheuttavat harmillisia proteesien hajoamisia. Hammasproteesien vahvistaminen lasikuiduilla on kuitenkin vähentänyt merkittävästi proteesien hajoamista metallisten tukirakenteiden poistuttua käytöstä.

Sairaalan pintojen mikrobimäärä väheni puupohjaisten pinnoiteaineiden avulla

Pihkalla ja puunkuorella on antimikrobisia ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää sairaalaympäristössä. Puupohjaisten, turvallisten ja ympäristöystävällisten antimikrobisten ja muovia korvaavien ratkaisujen soveltuvuutta sairaalaympäristöön testattiin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä.

Kaupunki

Urheilu

Otteluanalyysi: KuPS raastoi pisteet Kupittaalta

Benjamin Källmanin kaksi maalia eivät riittäneet Interille.

Inter ja KuPS tarjosivat huiman näytelmän Kupittaan yleisölle lauantain kunniaksi. Lopulta Interille jäi luu käteen. KuPSin voiton myötä kuopiolaiset pitivät otteen Veikkausliigan kärkipaikan. Interille tappio tarkoitti sitä, että taistelu pronssimitalista kiristyy entisestään. Lauantain jälkeen Inter on Veikkausliigassa kolmantena pisteen SJK:ta edellä.

Korpikoski-saga saa jatkoa – TPS lainaa miehen ulkomaille

Turun Palloseuran hyökkääjä Lauri Korpikoski siirtyy loppukauden mittaisella lainasopimuksella ulkomaille.

Tuto Hockeyllä sinipunainen lanka haussa

Antti Virtasella ja Jouni Virpiöllä riittää pohdittavaa, miten Tuton otteet saadaan käännettyä voitollisiksi.

Kauden avausottelu Kupittaalla näytti vielä hyvältä. Tuto starttasi syyskuun lopulla Mestis-kauteen odotetulla kotivoitolla FPS:ää vastaan.

Otteluanalyysi: TPS jäi tasapeliin EIF:iä vastaan

Rasmus Holman maali oli laiha lohtu.

TPS joutui tyytymään tasapeliin, kun EIF vieraili Kupittaalla. Tasapeli tarkoitti sitä, että VPS:llä on mahdollisuus varmistaa suora nousu Veikkausliigaan lauantaina, kun vaasalaiset kohtaavat Gnistanin. TPS:llä taas on karsijan paikka panoksena Ykkösen ylemmän loppusarjan päätöskierroksella, edellyttäen, että RoPS voittaa lauantaina Jaron.

Pargas IF varmisti nousun jalkapallon Ykköseen

Paraisilla eletään nousuhuumaa, kun Pargas IF varmisti nousunsa jalkapallon Ykköseen ensi kaudeksi, vaikka Kakkosen kautta on vielä pari kierrosta pelaamatta. Nousu on paitsi Stefan Stromborgin valmentamalle edustusjoukkueelle iso asia myös seuralle. Yli satavuotias PIF on pelannut pitkään alemmilla sarjatasoilla. Viimeksi Paraisilla on pelattu maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla lähes 30 vuotta sitten, vuonna 1994.

Tutut turkulaisnimet Helmareiden MM-karsintaryhmään

Suomen naisten A-maajoukkue kohtaa Georgian Tbilisissä 21. lokakuuta ja Irlannin Helsingissä 26. lokakuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.