Luonnonvarakeskus: Kotimaisen kasvistuotannon lisääminen vahvistaisi huoltovarmuutta
Kotimaisessa kasvistuotannossa on kasvumahdollisuuksia, mutta tuotannon lisääminen vaatii muutoksia koko ketjussa. Tuotannon paikallinen vahvistaminen edistäisi ruokajärjestelmän kestävyyttä ja resilienssiä sekä tukisi huoltovarmuutta.
Kasvisten tuotanto on taloudellisesti merkittävä tuotantosuunta Suomessa. Vuosina 2020–24 puutarhatuotannon osuus (sisältäen myös koristekasvit) oli keskimäärin lähes puolet (45 %) kasvintuotannon yhteenlasketusta tuotosta.
Luonnonvarakeskus (Luke) selvitti, miten kasvisten tuotantoa voitaisiin kysynnän kasvaessa lisätä ja laati politiikkasuositukset toimenpiteistä, joiden avulla kotimaisten kasvisten tuotannon ja kulutuksen lisäämistä voitaisiin tukea.
Uudistuneet ravitsemussuositukset tukevat siirtymää kohti runsaampaa ja monipuolisempaa kasvisten käyttöä. Kasvistuotteilla on selvää kasvupotentiaalia kotimaan markkinoilla kysynnän noustessa tai nykyisellä kulutustasolla, jos kotimaisella tuotannolla korvattaisiin tuontia. Kasvupotentiaalia arvioidaan olevan myös vientimarkkinoilla.
Kasvintuotannon kasvattaminen ja alueellinen hajauttaminen tukisivat huoltovarmuutta, sillä nykyinen tuotanto on varsin keskittynyttä.
– Riskien hallinnan kannalta olisi tärkeää, että kysynnän kasvaessa tuotanto voisi laajentua nykyisten keskittymien ulkopuolelle. Kasvistuotannon mahdollisuudet olisikin otettava huomioon alueiden elinkeinopolitiikassa, kiteyttää erikoistutkija Terhi Suojala-Ahlfors Lukesta tiedotteessa.
Kannattava yritystoiminta on edellytys elinvoimaisen tuotannon jatkuvuudelle ja laajenemiselle.
– Tuottajien heikko neuvotteluasema arvoketjussa hidastaa alan kehitystä ja heikentää sen vetovoimaa. On myös tarvetta parantaa toimijoiden talous- ja myyntiosaamista sekä vuorovaikutusta ketjun sisällä luottamuksen rakentamiseksi, sanoo erikoistutkija Csaba Jansik Lukesta.
Puutarha-alalla tarvitaan edelleen paljon työvoimaa. Kasvisten tuotannon näkyvyyttä ja kiinnostavuutta olisi tarpeen lisätä, jotta alalle saadaan uusia yrittäjiä ja työntekijöitä.
– Työn hyvä organisointi ja työolojen kehittäminen ovat keskeisiä tekijöitä työntekijöiden viihtymisen ja pysyvyyden kannalta sekä yrittäjien oman työkuorman hallinnassa, Suojala-Ahlfors sanoo.
Politiikkasuositukset toimialan elinvoimaisuuden ja kasvun varmistamiseksi: Kasvisten tuotantoa on edistettävä eri puolilla maata huoltovarmuuden ja riskienhallinnan vahvistamiseksi.
Kannattavuuden nostaminen edellyttää talousosaamista ja tuottajien neuvotteluaseman parantamista. Teknologisen osaamisen lisääminen ja investoinnit vaativat tukea ja neuvontaa.
Alan vetovoimaa on parannettava kasvun mahdollistamiseksi. Kasvisten kulutusta on edistettävä. Kasvistuotanto on otettava keskeiseksi osaksi ruoantuotannon strategioita.
Luonnonvarakeskuksen toteuttamassa VegUp-hankkeessa tunnistettiin mahdollisuuksia kotimaisen kasvistuotannon lisäämiseen ja sen edellä oleviin pullonkauloihin.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

















