Huonoimmista susheista löydettiin jopa ruokamyrkytyksen mahdollistavia mikrobiannoksia
Turun kaupungin ympäristöterveyden elintarvikevalvonnan kesäprojekteissa tutkittiin sushien mikrobiologista laatua ja ravintoloiden pintapuhtautta. Terveydensuojeluvalvonnan projektissa tutkittiin uima-allastilojen pintapuhtautta. Tulosten perusteella hygieenisissä käytännöissä on kehitettävää niin ravintoloissa kuin uimapaikoissa.
Sushiprojektissa tutkittiin sushien mikrobiologista laatua 22:ssa Turun alueen sushiravintolassa tai sushien vähittäismyymälässä. Susheista analysoitiin Bacillus cereus- ja Listeria monocytogenes-bakteerit, koagulaasipositiiviset stafylokokit sekä aerobiset mikrobit. Mikrobitutkimuksilla selvitetään mahdollisia puutteita sushin valmistuksen hygieniassa tai säilytyksessä. Hyvälaatuisten sushinäytteiden osuus oli 66 prosenttia, välttävien 16 prosenttia ja huonojen 18 prosenttia. Tulokset osoittavat, että sushien laatu on suurimmaksi osaksi hyvä, vaikka yksittäisten tarjoilupaikkojen toiminnassa havaittiin kehitettävää.
Huonoimmista susheista löydettiin jopa ruokamyrkytyksen mahdollistavia mikrobiannoksia. Huonon näytetuloksen saaneista tarjoilupaikoista kerättiin uusintanäytteet laadun varmentamiseksi, jonka lisäksi tarjoilupaikkoja ohjeistettiin keinoista parantaa toimintaa.
Ravintoloiden pintapuhtausprojektissa tutkittiin elintarvikehuoneistojen pintapuhtautta 50:stä eri toimipaikasta. Pintapuhtausnäytteillä varmistetaan elintarvikehuoneistojen yleiset hygieeniset olosuhteet ja pyritään ennaltaehkäisemään terveyshaittojen syntyminen. Pintapuhtausnäytteitä otettiin jokaisesta toimipaikasta viisi kappaletta, pääasiassa työtasolta, leikkuulaudasta, keittiöveitsestä, aterimesta ja lautasesta.
Projektin tulokset viittasivat heikkoon hygieniaan suurimassa osassa projektiin kuuluneista pinnoista. Hyvien tulosten osuus oli 24 prosenttia, välttävien kahdeksan prosenttia ja hylättyjen tulosten osuus 68 prosenttia. Pintojen puhtaus on tärkeää, koska suuri osa ruokamyrkytyksistä johtuu hygieenisten työskentelytapojen laiminlyönnistä. Elintarvikevalvonnan pintapuhtausprojektit on tehty vuosina 2015, 2016, 2018, 2019 ja 2023. Pintapuhtaus on heikentynyt vuodesta 2019 lähtien.
Uima-allastilojen pintapuhtausprojektissa oli mukana viisi kohdetta Turun alueen uimapaikoista. Näytteitä kerättiin muun muassa wc-tiloista, saunoista ja pesutiloista, jotka ovat korkean hygienian tiloja. Pinnat oli puhdistettu ennen näytteiden keräämistä, jolloin puhtaus vastasi tilannetta, johon asiakkaat saapuvat. Projektin tavoitteena oli saada tietoa tilojen pintapuhtaudesta, löytää mahdollisia puutteita, jolloin puhtautta on mahdollista kehittää, sekä vertailla projektin tuloksia edellisvuoden vastaaviin tuloksiin. Tulokset osoittivat, että uima-allastilojen pintapuhtaudessa on yhä kehitettävää, vaikka puhtaus on kehittynyt viime vuodesta.
Pintojen puhtautta tutkittiin ATP-luminometrin avulla, joka tunnistaa näytteessä olevan ATP:n kemiallisen valoreaktion avulla. Orgaaniset eli niin sanotut eloperäiset materiaalit sisältävät ATP:tä, jonka takia näiden jäämät pinnoilla nostavat mittarin RLU-lukemaa. ATP-menetelmää käytettiin sekä ravintoloiden, että uima-allastilojen pintapuhtausprojekteissa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)


















