Pienet mustikkamurupiiraat saavat siivelleen kookospallot
Teimme kesäisellä Ahvenanmaan matkalla visiitin pieneen ja idylliseen, Lemlandissa sijaitsevaan kahvilaan. Humlan Cafén kasvihuoneessa oli tarjolla lämpimiä kanelipullia, kookospalloja, porkkanakakkua ja pieniä mustikkapiiraita. Kaikkea mitä voi kaivata pienellä kahvitauolla, eli fikalla.
Fika-hetki on helppo järjestää myös kotona tai kotipihalla, kun herkut ovat helppoja ja nopeita tehdä. Kuten nämä kookospallot ja pienet mustikkapiiraat. Kookospallot eli suklaapallot ovat etenkin ruotsissa suosittuja kahviherkkuja, ja niitä oli tarjolla melkeinpä jokaisessa kahvilassa myös Ahvenanmaalla. Niin pienet mustikkapiiraat, kuin kookospallotkin ovat niin vaivattomia ja helppoja, että herkut valmistuvat vaikka pikkuleipureiden avuliaissa käsissä. Leipomiseenkaan ei tarvita kulhoa, desimittaa sekä vispilää kummempia välineitä.
Pienet mustikkamurupiiraat (4–6 kpl)
75 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
500 g mustikoita
vaniljakastiketta tai jäätelöä tarjoiluun
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuutioi voi ja mittaa kaikki ainekset kulhoon. Nypi sormin murumaiseksi taikinaksi. Jaa mustikat neljään isompaan tai kuuteen pieneen uunin kestävään vuokaan. Esimerkiksi créme brûlée -vuoat tai pienet piirakkavuoat sopivat tarkoitukseen. Murustele kaikki taikina mustikoiden päälle. Paista piirakoita uunin keskitasolla puolisen tuntia, tai kunnes ne ovat päältä kullanruskeita.
Suklaapallot (24 kpl)
3 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vahvaa kylmää kahvia
100 g margariinia tai voita (huoneenlämpöistä)
1 dl kookoshiutaleita pinnalle
Sekoita isossa kulhossa keskenään kaurahiutaleet, kaakaojauhe, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää huoneenlämpöinen voi tai margariini ja kylmä kahvi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta pieniä palloja ja kierittele pallot kookoshiutaleissa. Laita jääkaappiin tekeytymään ennen tarjoilua.
Henriikka Fingerborg

















