Ahtisaaren ahventen apajilla
Vaihelan tila Velkuanmaalla tähtää kärkikastiin myös viineillään
Turun saaristossa Velkuanmaalla sijaitsee kulinaristin keidas, joka tarjoaa enemmän kuin burgerterassin isolla kolmosella. Kymmenen vuotta Saaristohotelli Vaihelan omistaneella Mirja Sieväsellä on ollut selvä visio konseptin kehittämisessä. Tähtäin on venelaituriravintolan sijaan lähempänä Michelin-tasoa, joka on tuttu paljon matkustavan ja viinejä harrastavan Sieväsen makumuistoissa.
– Meillä on aivan ihana ruoka, ja olen tästä tosi tarkka. Salaatin caesarkastikekin on tehty itse, ja kaikki soosit pippuripihviin ja kalaan. Mottomme on, että haluamme myydä hyvää lähiruokaa. Me emme ole pizzapaikka. Kalat tulevat kalastajalta ja perunat naapurisaaresta, Sievänen hekumoi.
Moni varsinaissuomalainen muistaa Vaihelan tilan jo 1990-luvulta, jolloin paikka tuli tunnetuksi presidentti Martti Ahtisaaren maakuntamatkoilta. Tuolloin paikkaa pyörittivät vielä Matti ja Katariina Vaihela, jotka muuttivat maatilan matkailuyritykseksi. Edelleen ravintolan valikoimassa on ”Ahtisaaren ahvenet” ja seinällä muistona kehystetty kuva visiitistä.
– Martti Ahtisaari on useamman kerran syönyt meillä Vaiheloiden aikaan. Myös kahvimarinoitu lammas löytyy listasta yhä noilta ajoilta.
Vesi herahtaa kielelle, kun Sievänen kertoo yksityiskohtaisesti saaristolaisleivän leipomisesta aamuisin, kalojen savustamisesta ja metsästäjänleivän kantarellien poimimisesta. Vaihelan viinikellarista taasen voi noukkia aarteita paksuimmallekin kukkarolle. Palmerin samppanjaa vuosikerralla 1976 vai Guerrieri Rizzardin Amaronea, siinäpä pulma.
– Emme tuo itse viinejä maahan, mutta rakastamme hyvää viiniä ja ruokaa. Meillä on hyvä tukkuri, Sievänen esittelee kellarin valikoimaa, jota he myös itse täydentävät viinimatkoillaan.
Sieväselle on silti tärkeää, ettei viinielämys maksa asiakkaalle maltaita. Kulinaristin motto ”rakkaudesta lajiin” sisältää sen ajatuksen, että hinta–laadun pitää olla kohdillaan. Hänen oma viinisydämensä sykkii Italialle ja Pinot Noir -rypäleelle, jota kellarista löytyy esimerkiksi unkarilaisen Pannonhalmin vanhalta luostaritilalta.
Viinienkin tason kannattaa olla tapissa, sillä nykyisin Vaihelan asiakasvirta koostuu yhä enemmän kansainvälisistä saaristomatkailijoista. Entisenä hotellipäällikkönä Sievänen silti tietää, ettei 11-huoneinen hotellitoiminta riitä kapasiteetiltaan volyymin kasvattamiseen.
– Sellainen sanonta on, että bussilastillinen pitäisi olla yöpyjiä päivittäin. Joka vuosi on jääty kuitenkin plussan puolelle, ja saatu laskut maksettua. Emme ole koskaan hakeneet toimintaan mitään tukia.
Isoin nouseva ryhmä on pyöräilijät, joille eurooppalaiset matkatoimistot kysyvät valmiita pakettimatkoja.
– Sähköpyöräilijät ovat tuoneet sen, että myös vanhemmat ihmiset pyöräilevät. Juuri meille saapui yli 80-vuotias asiakas pihamaalle sähköpyörällä, Sievänen iloitsee.
Hän kertoo Vaihelan tietoisesta brändin rakentamisesta, johon kuuluvat päivittäinen somenäkyvyys ja markkinointi hää- ja matkamessuilla. Ensi vuonna suunnitteilla on myös esimerkiksi saariston Oktoberfest-juhlat, joihin tulee myyntiin noin 150-200 lippua.
Kun Vaihelan kuuluisa presidenttivieras on esitelty, on kysyttävä vielä Vaihelan miltei yhtä tunnetuista paikallisjulkkiksista. Katse pihamaalla etsiytyy heti lampaiden luo, mutta liikehdintää aitauksissa ei näy. Päiväunista ei kuitenkaan ole kyse.
– Tänä kesänä on paussi lampaista, kun he tulivat vanhoiksi. Mutta ensi kesänä taas yritämme, että lampaat ovat täällä ilonamme, Sievänen hymyilee.
Uutta Vaihelassa ovat tänä kesänä frisbeegolfrata, puutelttamajoitus ja Aulikki Karin taidenäyttely.
– Meillä on myös soutuveneitä, ja kalastusretken tai saaristokierroksenkin saa tilauksesta, jos haluaa. Tavoitteenamme on olla saaristomatkailun kärkikastia.
Velkuanmaalle pääsee veneen lisäksi autolla, pyörällä ja kahdella lossilla. Saaristohotelli Vaihela on avoinna päivittäin 15. elokuuta asti.
Eveliina Portnoj



















