Otteluanalyysi: Inter joutui tyytymään tasapeliin kentän vihkiäisissä

Darren Smith vastasi Interin tasoituksesta. Darren Smith vastasi Interin tasoituksesta. Kuva: Ruutu/kuvakaappaus

Kupittaan uuden tekonurmikentän vihkiäiset olivat Veikkausliigan jumbofinaali. Interin, sarjan vihoviimeisen, vieraaksi saapui IFK Mariehamn, toiseksi viimeinen. Joukkueet eivät saaneet toisistaan selvää, vaan päätyivät 1–1-tasatulokseen.

Interillä on vielä putkessa kolme kotipeliä Veikkausliigassa. Joukkueelta odotetaan selvää tasonnostoa ja ennen kaikkea kykyä tehdä tulosta. Tilanne ei ole vielä huolestuttava, sillä kärjen KuPS on pelannut jopa neljä peliä enemmän mutta pistetiliä on alettava kartuttamaan.

Inter–IFK Mariehamn 1–1 (0–0).

Maalit: 77. Jamie Hopcutt 0-1, 84. Darren Smith (Petteri Forsell) 1-1.

Yleisöä: 4 091.

Kentän kunkut: Maalivahdit Eetu Huuhtanen (Inter) ja Elmo Henriksson (IFK) olivat kentän parhaat. Henriksson torjui rankkarin ja oli muutenkin vakuuttava. Huuhtanen piti Interiä pystyssä kriittisillä hetkillä, kun IFK:lla oli hyvä jakso toisella puoliajalla. Maaleille kumpikaan ei voinut mitään.

Illan erikoisuus: Uusi tekonurmi sai tulikasteensa, samoin Ukrainan väreissä hehkuva päätykatsomo. Kenttä näytti hyvältä ja päätykatsomo luo stadionista interiöörin, jossa tunnelma pysyy, jos sellaista nostatetaan. Olosuhteet alkavat olla kunnossa.

Matsin surkeinta: Inter ei päässyt harjoittelemaan kastellulla tekonurmella. Kenttä kasteltiin ennen peliä ja tauolla. Kuiva tekonurmi käyttäytyy eri tavalla kuin kasteltu. Kuiva kenttä on kitkainen, pallo liikkuu hitaammin ja pomppuisammin. Kasteltu kenttä on nopeampi. Inter ei siksi saanut vielä saanut täyttä hyötyä ja etua kentästään mutta tilanne muuttuu, sillä edessä on kotiotteluiden putki. Seuraava koitos on perjantaina, kun Kupittaalle saapuu Haka.

Tuhlaajapoika: Matias Tamminen, Inter. Hyökkääjä hommasi rangaistuspotkun, kun keskitys paukahti IFK:n Timi Lahden käteen. IFK-vahti Elmo Henriksson kuitenkin torjui rankkarin, joka suuntautui ehkä liian keskelle. Tämä sisään ja pelin kuva olisi voinut muuttua.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Oskari Hämäläinen piti ottelun näpeissään mutta kortti viuhui taajaan. Interille näytettiin keltaista kahdesti, IFK:lle peräti viidesti. Niissä oli pari liikaan. Hämäläinen olisi selvinnyt vähemmälläkin mutta toisaalta hän oli aivan linjakas tuomioissaan.

Mitä sanottiin?

Jarkko Wiss, Inter: Oli pitkä odotus kotidebyyttiä ajatellen. Varmasti oli tiettyä hermostuneisuutta peliin lähtiessä. Mun mielestä lähdettiin peliin hyvin ja puolustaminen toimi pääosin oikein hyvin. Meillä on paljon tekemistä pallokontrollin kanssa. Tehdään helppoja syöttövirheitä tai haltuunottovirheitä. Tokalla jaksolla tuntui vielä enemmän siltä, että tämä on meidän matsi kunnes Maarianhamina sai hetkensä. Pojat reagoivat kuitenkin hyvin. Olisi pitänyt voittaa mutta oli aika lähellä ettei kävelty tyhjin käsin pois. Pitää olla raivokkaampaa tekemistä boksissa, molemmissa päissä. Ei voi voittaa otteluita, jos joka pelissä päästää maalin. Viisi peliä, ei yhtään nollapeliä vielä.

Daniel Norrmén, IFK: Inter oli varmaan ensimmäisellä jaksolla parempi joukkue mutta tasatulos oli reilu. Johdimme vielä niin lopussa että tulos on pettymys. Olimme niin lähellä kolmea pistettä. Olen hiukan pettynyt. Mutta esitys oli aika vahva. Vaihtojen jälkeen olimme aika vaarallisia. Olen tyytyväinen esitykseen mutta olisin mielelläni ottanut ne kolme pistettä.

Analyysi: Sarjan alku on ollut Interille hankala. Ohjelma alkoi vieraspeleillä, kun kotikenttä oli remontissa. Yksi peli siirrettiin (FC Lahti). Inter oli takamatkalla pinnoissa ja peleissä. Edessä on kotipeliputki, jolla pisteitä pitäisi jo kerätä. Kotiavaus tuotti vain pisteen.

Maalipaikoilla ei juhlittu mutta kummallakin oli tilanteensa. Tamminen hukkasi rankkarin. IFK teki toisella puoliajalla pari vaihtoa ja kykeni niiden jälkeen luomaan tilanteita. Huuhtanen torjui pari yritystä mutta Jamie Hopcuttin kierrekuti painui verkkoon.

Inter kykeni kuitenkin vastaamaan. Vaihtomies Petteri Forsell vapautti vastaiskun päätteeksi Darren Smithin, joka viimeisteli tasoituksen. Lopussa Inter oli lähempänä maalintekoa.

Wiss kertoi ennen peliä, että kotipeleihin lähdetään hyökkäysvoittoisemmalla taktiikalla kuin vieraspeleihin. Forsell aloitti silti penkillä. Hyökkäyssuuntaan Interillä oli kolme kärkeä: hyökkäyskaksikkona Tamminen ja Smith sekä laidan piikkinä Timo Stavinski. Puolustussuuntaan Stavinski oli enemmän keskikenttämies. Wiss painottaa työntekoa ja joukkuepuolustusta, jossa jokaisella on roolinsa. Vapaa sielu, taiteilija Petteri Forsell ei näytä helposti istuvan tähän raamiin. Se on ongelma. Forsell on Interin kallispalkkaisimpia pelaajia ellei kallispalkkaisin eikä ole pitkän päälle kenenkään kannalta mielekästä istuttaa sellaista miestä vaihdossa. Joko rooli löytyy sinimustasta paidasta, kentältä, tai sitten muualta.

On toki mielekästä, että vaihdosta kentälle voi heittää pelaajan, joka kykenee muuttamaan pelin kulun. Nyt Forsell rakensi maalipaikan, jonka Smith käytti hallitusti hyväksi. Sellaisia paikkoja ei ollut liiaksi.

Interin dynamo on kapteeniksi nostettu Tommi Jyry, jolle palloa pelataan ja joka vastaa erikoistilanteista. Hän on mies paikallaan, energinen ja liikkuva, mutta kaipaa enemmän apuja. Kärkimiehet Tamminen ja Smith jäivät vähille palloille, eikä Stavitskikaan ollut täysin pelissä sisällä.

Laitapakki Dimitri Legbo oli pirteä ja näytti, että hän kykenee tukemaan hyökkäyksiä. Puolustuspeli toimi pääsääntöisesti hyvin toisen jakson heikkoa hetkeä lukuunottamatta ja maalivahti oli hyvä. Nolla jäi kuitenkin pitämättä, taas. Se helpottaisi voittamista.

Pallollisessa pelaamisessa on vielä tekemistä mutta aineksia on. Seuraavat kotiottelut näyttävät suunnan. Joukkue on taulukon pohjilla, joten alaspäin ei enää pääse. Tekemistä jäi myös erikoistilanteisiin. Interillä oli yhdeksän kulmapotkua, joista ei ole sen enempää kerrottavaa.

IFK käytti hetkensä hyvin ja näytti etenevän voittoon mutta Inter löysi vielä uuden vaihteen. Jos nämä ovat Veikkausliigan kaksi heikointa joukkuetta, kuten taulukko väittää, niin ei sarjan taso kovin huono ole. Pelin taso ei ollut heikko vaikka kummankaan hyökkäyspeli, etenkään viimeistely, ei ollut kovin terävää. Ei riittävän terävää. Se erottanee ne muista.

Inter (4–3–3): Eetu Huuhtanen; Juho Hyvärinen (85. Luka Kuittinen), Juuso Hämäläinen, Mikael Almén, Dimitri Legbo (81. Bismark Ampofo); Tommi Jyry, Noah Nurmi, Iiro Järvinen; Matias Tamminen (81. Arlind Sejdiu), Darren Smith, Timo Stavitski (60. Daniel Rökman).

IFK (4–3–3): Elmo Henriksson; Daniel Enqvist, Albin Granlund, Timi Lahti, Jiri Nissinen; Aly Ndom, Usman Suleman, Oskari Sallinen; Tuco, Jamie Hopcutt, Dé (75. Samuel Anini).

Erotuomari: Oskari Hämäläinen.

Varoitukset: Hämäläinen ja Stavitski, Inter. Granlund, Lahti, Sallinen, Dé ja Suleman, IFK.

Lasse Virtanen

Uusi hanke yhdistää yksinäiset aidoksi kaveriporukaksi

Turussa kesällä toteutettava PARAS. KESÄ. IKINÄ. (PKI) -hanke tuo yhteen yksinäiset ihmiset, jotka kaipaavat uusia kaveri- ja ystävyyssuhteita. Hankkeen tavoitteena on tarjota pilottiin osallistuville kesäksi mukavaa ja maksutonta yhteistoimintaa – juuri sellaista tekemistä, mitä tavalliset kaveriporukat normaalistikin kesällä tekevät.

Hirvensalon rinnevalaistuksen hinta tuplaantui

Hirvensalon rinteen valaistuksen hinta tuplaantui alkuperäisarviosta.

Turun kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi on päätöspöytäkirjallaan hyväksynyt Hirvensalon hiihtokeskuksen rinnevalaistuksen kustannusarvion muutoksen. Uusi kustannusarvio on 627 000 euroa.

Poliisi määräsi sanktioita suojatiesääntöjen rikkomisesta ja jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja sakkoja suojaamattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontaviikolla, joka järjestettiin 22.–26. toukokuuta. Valvontaviikon tavoitteena oli valvoa suojatiesääntöjen noudattamista ja suojaamattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta. Valvonnassa puututtiin lähinnä sellaiseen liikennekäyttäytymiseen, joka vaaransi jalankulkijoiden, polkupyöräilijöiden ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajien turvallisuutta.

Sähköpotkulautayhtiö Voin turvallisuustapahtuma kannustaa erityisesti keski-ikäisiä ja sitä vanhempia testaamaan sähköpotkulautoja

Varvintorilla voi kokeilla turvallisessa ympäristössä ja henkilöstön avustuksella, miltä tuntuu ajaa sähköpotkulautaa.

Sähköpotkulautayhtiö Voi järjestää keskiviikkona 31. toukokuuta kello 11–14 Varvintorilla yhdessä Liikenneturvan kanssa turvallisuustapahtuman, jossa voi kokeilla turvallisessa ympäristössä ja henkilöstön avustuksella, miltä tuntuu ajaa sähköpotkulautaa. Paikalle rakennetaan lisäksi jurrirata, jossa selviää, miksi humaltuneena ei kannata hypätä skuutin selkään.

Verohallinto: Kesätyöntekijä, muista toimittaa verokortti työnantajallesi

Moni nuori aloittaa kesätyöt touko–kesäkuussa. Verohallinto muistuttaa, että kesätyöntekijöiden pitää toimittaa työnantajalleen verokortti, jotta palkasta ei pidätetä 60 prosenttia veroa. Yli 15-vuotiaiden verokortit löytyvät OmaVerosta, jonne huoltaja voi tarvittaessa kirjautua alaikäisen puolesta.

Kaarinaan uusi poistotekstiilin keräyspiste

Lounais-Suomen Jätehuolto on lisännyt uusia poistotekstiilin keräyspisteitä alueelleen.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on lisännyt uusia poistotekstiilin keräyspisteitä alueelleen. Uudet pisteet löytyvät yhteyskumppanien toimitiloista Salosta, Kaarinasta ja Taalintehtaalta.

Huoltaja voi nyt asioida OmaKelassa lapsensa puolesta

Huoltaja voi nyt hakea OmaKelassa alaikäisen lapsensa puolesta joitakin etuuksia ja lähettää liitteitä. Huoltajan asiointia OmaKelassa kehitetään koko ajan.

Toimeentulotuen saajien määrä väheni edelleen viime vuonna

Toimeentulotuen kotitaloudet, henkilöt ja kustannukset (1000 €, 2022 hinnoin) vuosina 1995–2022.

Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä väheni viisi prosenttia ja toimeentulotukea saaneiden henkilöiden kuusi prosenttia verrattuna vuoteen 2021.

Aikuisväestöstä 10–40 prosenttia herkistyy tuoksuille

Tuoksuille herkistyneet elävät nyt jännittäviä aikoja, pahimmillaan miettivät uskaltaako vastata saapuviin kutsuihin kyllä vai ei. Monella on kokemusta siitä, miten joutuu poistumaan julkisilta paikoilta tai liikennevälineistä kanssaihmisten käyttämien voimakkaiden ja suuren tuoksukuorman aiheuttaman oireilun takia.

Väitös: Broilerintuotannosta tullut osa suomalaista kirjallista kulttuuria

Helena Ääri.

Broilerikanoja kuvataan suomalaisessa kaunokirjallisuudessa usein ja jatkuvasti moninaistuvin tavoin. Broilereita esiintyy niin rikoskirjallisuudessa, romanttisessa viihteessä, sarjakuvissa kuin niin sanotussa taideproosassakin. FM Helinä Äären väitöstutkimuksessa selvisi, millaiset kanoja koskevat käsitykset ovat kulttuurissamme laajasti jaettuja.

Naantalin, Raision ja Ruskon lapsiperheiden hyvinvointikyselyn pohjalta tehdään kehitystyötä

Naantali, Raisio ja Rusko toteuttivat huhtikuussa yhteisen hyvinvointikyselyn alueensa lapsiperheille. Kyselyn avulla kunnat keräsivät lapsiperheiden kokemustietoa perheen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Kyselyyn vastasi yhteensä 865 henkilöä, joista 327 asui Naantalin, 328 Raision ja 210 Ruskon alueella.

Sakari Alhopuron säätiö lahjoitti liki 900 000 euroa tutkimukseen

Sakari Alhopuron säätiö jakoi tänä vuonna apurahoja yhteensä 18:lle lääketieteen ja luonnontieteen tutkijalle. Heistä 7 eli yli kolmannes saa jatkorahoitusta säätiön tuella aiemmin käynnistyneen tutkimushankkeensa jatkamiseen. Säätiö korostaa pitkäjänteisen tutkimustyön tärkeyttä.

Työeläkevarat kasvoivat kolme miljardia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä

Suomalaisten työeläkevarat kasvoivat kolme miljardia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Varoja oli maaliskuun päättyessä 241 miljardia euroa. Varojen kasvu tuli lähes täysin osakesijoituksista.

Yhä harvemmat saavat kotihoidon palveluja, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa

Kotihoitoa säännöllisesti saavien määrä on vähentynyt, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa. Viime vuonna 114 000 asiakasta sai kotihoidon palveluja säännöllisesti, mikä on noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Yli puolet (59 %) säännöllisen kotihoidon asiakkaista sai kotihoidon palveluja päivittäin.

Itäinen Rantakatu poikki liikenteeltä heinäkuussa

Infran rakennuttamispäällikkö Jukka Mäenpää on päätöspöytäkirjallaan päättänyt, että Itäisen Rantakatun Myllyahteen ja Kaskenkadun välillä voidaan sulkea työnaikaisesti aikavälillä 3.7.–4.8. ja tarvittaessa 1.7.–4.8.2024. Päätös voidaan panna täytäntöön ennen sen lainvoimaiseksi tuloa mahdollisista valituksista huolimatta.

Kela muistuttaa lääkäreitä edullisempien biologisten lääkkeiden määräämisestä

Kela lähettää tänä keväänä lääkemääräyspalautetta lääkäreille, jotka ovat määränneet kalliita biologisia lääkkeitä, vaikka niille olisi ollut saatavilla vastaavia edullisempia vaihtoehtoja. Tavoitteena on kannustaa lääkäreitä kiinnittämään huomiota lääkkeiden hintoihin.

Paavo Nurmen kotitalo avoinna yleisölle tiistaina 13. kesäkuuta

Paavo Nurmen lapsuudenkoti on Turussa vanhassa puutalossa lähellä rautatieasemaa, osoitteessa Jarrumiehenkatu 4.

Paavo Nurmen kotitalo (Jarrumiehenkatu 4 as 17, Turku) on avoinna yleisölle tiistaina 13.6.2023 kello 12–18. Paikalla on opastamassa Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdon museolehtori Jonna Kokkola . Kotitaloon on päivän ajan vapaa pääsy.

Suurimmalta osalta TBE-rokotteen perussarja jää kesken

Pfizerin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista ja heidän perheenjäsenistään on ottanut TBE-rokotuksen, mutta vain 36 prosenttia tästä joukosta on ottanut koko TBE-rokotuksen perussarjan. Kyselyyn vastanneista 64 prosenttia kertoi olevansa tietoisia TBE-rokotuksen olemassaolosta.

Urheilu

Tuto Volley etsii viimeistä palaa ilman kiirettä

Tuto Volley haluaa olla myös Jani Niskakankaan alaisuudessa vahva torjuntajoukkue.

Lentopallon Mestaruusliigan Tuto Volley on tehnyt kevään aikana kovasti töitä ensi kauden joukkueen kasaamisessa. Niinpä joukkue onkin ollut lähes valmiina jo toukokuun alusta lähtien.

Eetu Huuhtanen ja Jussi Niska Interistä Pikkuhuuhkajiin

Eetu Huuhtanen.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) pelaa kesäkuussa kaksi maaottelua. Syksyllä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Pikkuhuuhkajat kohtaa Puolan (15.6.) ja Slovenian (20.6.) vieraissa.

Karppinen D-finaalin viides EM-soudussa

Olli-Pekka Karppisen urakka olympiasoudun EM-kilpailuissa Bledissä päättyi miesten yksikön D-finaalin viidenteen sijaan. Kilpailuiden ainoa suomalaissoutaja oli positiivisin mielin.

Åboraakkeli: F-liigan drafti – kuriositeetti vai muuta?

Kuka on kaikkien aikojen ensimmäinen F-liigaan varattu pelaaja ja mikä seura hänet varasi?

Otteluanalyysi: TPS ratkaisi rangaistuspotkusta, jota ei olisi pitänyt tuomita

Ratkaisun hetki. Erotuomari Lassi Siukkola näyttää SalPan Michael Johnille punaista ja pallo viedään pilkulle.

Dramaattinen ottelu. Kehnosti jalkapalloilun Ykkösen aloittanut TPS oli jälleen suurissa vaikeuksissa ”paikallispelissä” Salon Palloilijoita vastaan, mutta pystyi kuin pystyikin kääntämään pelin tappioasemasta voitoksi. Kotijoukkue sai merkittävää apua erotuomari Lassi Siukkolalta , joka kotipelissä Gnistania vastaan ajoi kentältä kevyin perustein TPS-pelaajan. Nyt punaista korttia katseli SalPan toppari Michael John , joka heittäytyi peittämään Joonas Lakkamäen laukausta.

Karppinen D-finaaliin EM-soudussa

Olli-Pekka Karppinen ei onnistunut toivomallaan tavalla olympiasoudun EM-kilpailujen keräilyerissä Slovenian Bledissä. Karppinen tavoitteli miesten yksikössä keräilyeristä paikkaa 12 parhaan joukkoon. Hän jäi kuitenkin eränsä viidenneksi, mikä vei A-/B-välierän sijaan C/D-välierään. Siellä hän oli neljäs, mikä toi paikan D-finaaliin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.