Muuttamiseen on monta tapaa
Helpoin tapa muuttaa on ostaa avaimet käteen -palvelu. Muuttofirma tuo laatikot tullessaan, pakkaa kaiken asiakkaan puolesta, kantaa tavarat autoon ja siirtää ne uuteen osoitteeseen, purkaa tavarat ja vie laatikot mennessään. Samaan pakettiin voi ostaa myös vanhan kodin siivouksen. Moni varmasti haaveilee, että muutosta selviäisi edellä kuvatulla tavalla sormeaan nostamatta, mutta harvalla on varaa maksaa tällaisesta palvelusta.
Perinteinen ja edullisin tyyli on haalia pahvilaatikoita lähikaupasta ja kavereilta viikkoja etukäteen ja pakata kamansa itse. Muuttopäivän aamuna haetaan vuokrapaku tai lainataan naapurin peräkärryä, jolla tavarat kuljetetaan osoitteesta toiseen. Kantoavuksi värvätään kaverit ja sukulaiset, joille talkoopalkaksi tarjotaan urakan jälkeen pitsaa ja olutta. Sen jälkeen puretaan muuttolaatikot uudessa kodissa ja käydään vielä siivoamassa vanha koti itse.
Muuton voi toteuttaa myös niin, että tekee osan asioista itse ja ulkoistaa loput. Kunnolliset, kestävät ja pinottavat muuttolaatikot voi vuokrata, mutta tavaroiden pakkaamisen voi hoitaa itse. Muuttofirman voi palkata kantamaan raskaat huonekalut ja kuljettamaan kuorman, mutta kantoapuna voi toimia myös itse. Tavarat voi purkaa uuden kodin kaappeihin omatoimisesti, minkä jälkeen lainassa olleet laatikot palautetaan.
– Asiakkaan kannattaa alkuvalmistelut tehdä hyvin: pakata kaikki tavarat huolellisesti laatikoihin sekä suojata huonekalut. Lisäksi kannattaa irrottaa valaisimet katosta sekä televisiot seinästä. Tärkeää on, että kaikki on hyvin pakattu, neuvoo Joonas Lehtinen Monipalvelu Lehtisestä.
Muuton voi nykyään kätevästi kilpailuttaa netissä. Tarjouspyyntöön kirjoitetaan mahdollisimman tarkasti oman muuton sisältö. Tarvittavien palveluiden määrän ja laadun lisäksi urakan hintaan vaikuttaa moni asia: välimatka, asunnon neliöt, asukkaiden lukumäärä, saako muuttoauton ajettua oven eteen, onko talossa hissiä vai joudutaanko tavaroita kantamaan portaissa.
– Jos on hissitön talo ja kolmas kerros, aikaa menee enemmän kuin hissillisessä talossa, selittää Lehtinen.
Myös muuton toivottu ajankohta vaikuttaa hintaan: Viikonloput ovat hieman arkipäiviä kalliimpia. Kuun vaihde on aina kiireisintä aikaa muuttofirmoille. Etenkin, jos toivoo muuton hoituvan jonain tiettynä päivänä lähellä kuukauden vaihtumista, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.
– Suosittelen varaamaan muuton muutamaa viikkoa ennen. Toki aina kannattaa pienelläkin varoitusajalla kysellä vapaita muuttoaikoja, Lehtinen vinkkaa.