Kuminaa kaalin ja kalan kaveriksi

Kiinankaali-kuminahöystö. Kiinankaali-kuminahöystö. Kuva: Kati Laszka

Kumina on herkullinen mauste, joka sopii varsinkin haudutettaviin kaali- ja papuruokiin, mutta myös hapankaaliin, leipiin ja juustoihin. Sitä käytetään paljon säilyke- ja makkarateollisuudessa. Kuminalla maustetaan myös öljyjä ja snapseja. Muun muassa akvaviitin yksi mausteista on kumina. Kuminan siemeniä kiehuvan kuumassa vedessä hauduttamalla saa maukasta juomaa. Juoma maistuu niin kuumana kuin kylmänä, ja sen uskotaan helpottavan ruoansulatusta.

– Kuminan juuria voisi käyttää palsternakan ja porkkanan tapaan keittojuureksena, kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta sanoo.

– Esimerkiksi norjalaiseen kuminakeittoon käytetään kuminanjuuria ja lehtiä. Yllättäen keitossa on vain häivähdys kuminan makua.

Kuminaa kasvaa luonnonvaraisena Suomessa yllättävän runsaasti. Jos kuminaa löytyy pihalta, voi siitä hyödyntää myös lehdet, kukat ja nuoret versot.

– Käytä yrttien tavoin salaatteihin, pataruokiin ja keittoihin. Tai ripottele vastakeitettyjen varhaisperunoiden joukkoon. Kumina sopii hyvin myös kalan mausteeksi, Suontausta vinkkaa.

Kumina jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät siitä, toiset eivät voi sietää sen makua. Kuminaa on käytetty mausteena varsinkin lännessä. Itäisessä Suomessa sen käyttö on ollut vähäisempää. Nykyisin Suomi on maailman suurimpia kuminan vientimaita, ja maassamme viljellään todella laadukasta kuminaa.

Kumina on myös vanha lääkekasvi. Muinaisten roomalaisten sotilaiden tiedetään käyttäneen kuminansiemeniä ja pureskelleen niitä raikastaakseen hengitystään ja parantaakseen ruoansulatustaan. Egyptiläiset käyttivät kuminaa muiden mausteiden ohella vainajien muumioimiseen. Kuminaa pidettiin myös pahoilta hengiltä suojaavana taikakasvina. Ja keskiajalta lähtien kumina on tiedetty lääkekasvin lisäksi myös mausteena.

Siemenistä puristettava öljy kelpaa nykyäänkin raaka-aineeksi niin kosmetiikka- kuin lääketeollisuudelle. Öljyä voi käyttää myös aromaterapiassa tai vaikka saunatuoksuna. Kuminaa on aikanaan käytetty lääkinnällisesti parantamaan ruoansulatusta tai hammas- ja päänsärkyä. Siitä on haettu apua flunssaan sekä maidonnousun edistämiseen. Sitä saattaa vieläkin nähdä luontaistuotteiden ainesosana esimerkiksi laksatiiveissa. Kuminan ruoansulatusta rauhoittava ja ilmavaivoja vähentävä vaikutus perustuu kuminassa olevan eteerisen öljyn sisältämään karvoniin. Karvonia on myös esimerkiksi vihermintussa, jolla on myös ruoansulatusvaivoja rauhoittavia ominaisuuksia.

Pikantit paistetut ahvenet ja kiinankaali-kuminahöystö

4–6 annosta

noin 800 g ahvenfileitä

2 tl kuminansiemeniä

1 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

0,25 tl jauhettua valkopippuria

2 tl kuivattua tilliä

Paistamiseen:

2 rkl voita

1 rkl öljyä

Kiinankaali-kuminahöystö

G M V

1 sipuli

500 g kiinankaalia

150 g fenkolia tai juuriselleriä

2 rkl öljyä

1 rkl kuminansiemeniä

0,5 tl suolaa

0,25 tl rouhittua mustapippuria

Aloita ahventen maustamisesta. Murskaa kuminaa morttelissa pienemmäksi. Sekoita se jauhojen sekaan tillin, suolan ja pippurin kanssa.

Levitä jauhoseos lautaselle ja kääntele ahvenfileet jauhoissa. Nosta lautaselle tai leikkuulaudalle odottamaan.

Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi myös kiinankaali ja fenkoli. Säästä fenkolin vihreät tillimäiset tupsut koristeeksi.

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä ensin sipulit ja kumina. Lisää sitten fenkoli ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Lisää kiinankaali, suola ja pippuri. Paista muutama minuutti ja jätä pannu hyvin miedolle lämmölle odottamaan ahvenien paistamista.

Kuumenna toisella pannulla ahvenien paistoon tarkoitettu voi ja öljy. Paista fileet kullanruskeiksi molemmilta puolilta.

Tarkista kiinankaaliseoksen maku ja mausta tarvittaessa lisää.

Tarjoa ahvenet ja kiinankaalihöystön ja esimerkiksi pinaatti-perunasoseen kanssa.

Vinkki: Jos jääkaapissa on kerma-, smetana-, tuorejuustonpurkin tai vastaavan maitotuotteen loppu, sekoita se kiinankaaliseokseen.

Graham-kuminakeksit

100 g voita

1 rkl kuminansiemeniä

2 dl grahamjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

1 dl maitoa

(Pinnalle: 1-2 tl kuminansiemeniä)

Sulata voi ja anna jäähtyä hieman.

Murskaa kuminaa pienemmäksi morttelissa ja kaada kulhoon.

Mittaa muut ainekset kuminan sekaan ja kaada aineksille lopuksi voisula. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna jähmettyä jonkun aikaa. Lisää tarvittaessa nestettä.

Ripottele leivinpaperille hiukan graham- tai vehnäjauhoja ja kauli sen päällä taikina ohueksi levyksi. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna. Pistele levyä haarukalla.

Vedä paperi ja taikina leivinpellille ja leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä noin 5 x 5 sentin kokoisiksi neliöiksi. Ripottele pinnalle halutessasi kuminansiemeniä.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes keksien pinta ja reunat saavat hiukan väriä.

Tarjoa juustojen ja hillon kanssa.

Vinkki: Vaihda voisula desilitraan rypsiöljyä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaksoismusta-aukon toinenkin aukko havaittu ensimmäisen kerran

Turun yliopiston johtama kansainvälinen ryhmä tähtitieteilijöitä löysi ensimmäiset signaalit molemmista massiivisista mustista aukoista, jotka kiertävät toisiaan galaksin OJ 287 keskustassa.

Varsinais-Suomessa tehty eniten taloyhtiöiden energiaremontteja

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä on tehty suhteellisesti eniten energiaremontteja koko Suomessa. ARA on myöntänyt ja myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2023.

Linnanniemen taideohjelma merkittävä investointi kaupungin viihtyvyyteen

Turun kaupunginhallitus on kokouksessaan 5. kesäkuuta vahvistanut Linnanniemen taideohjelman. Samassa kokouksessa kaupunginhallitus päätti Linnaniemeen sijoittuvan Historian ja tulevaisuuden museon arkkitehtuurikilpailun käynnistämisestä.

Kevään aikana kymmeniä tuhansia havaintoja Punkkiliveen

Kuluvan kevään aikana kansalaiset ovat tehneet puutiaishavaintoja etelä- ja länsirannikon lisäksi erittäin runsaasti esimerkiksi Oulussa. Kansalaisten puutiaishavaintoja on kahden vuoden ajan kerätty Punkkilive-palveluun, jonka avulla Turun yliopiston tutkijat seuraavat ja tutkivat puutiaisten levinneisyyttä.

Tallink Silja lanseeraa uuden risteily-hotellipaketin Turusta Maarianhaminaan

Tallink Silja on lanseerannut uuden risteily-hotellituotteen Turusta Maarianhaminaan. Tämä matkapaketti tarjoaa mahdollisuuden yöpyä ensimmäinen yö rennosti laivalla upeaa saaristoa ihaillen ja sen jälkeen viettää yhden tai useamman yön hotellissa Maarianhaminassa tai Ahvenanmaalla sujuvien aikataulujen puitteissa.

Uudet jätehuoltomääräykset voimaan 1. heinäkuuta

Lounais-Suomen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätehuoltomääräykset on uudistettu. Määräysten päivittäminen tuli tarpeelliseksi jätelainsäädännössä tapahtuneiden muutosten vuoksi sekä alueen määräysten yhtenäistämiseksi.

Ruissalon erakkokuoriaiset saavat humuspöntöt

Turku suojelee harvinaista erakkokuoriaispopulaatiota asentamalla kuoriaisille humuspönttöjä, sillä pitkällä aikavälillä lajille välttämättömien onkalopuiden määrä saarella on vähenemässä.

Naantalin kaupungin ilmastotiekartta valmistui

Naantalin ilmastotiekartta on valmistunut. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ilmastotiekartan kokouksessaan maanantaina 5. kesäkuuta.

Varsinais-Suomessa tehty eniten taloyhtiöiden energiaremontteja viime vuosina

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä on tehty suhteellisesti eniten energiaremontteja koko Suomessa. ARA on myöntänyt ja myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–23.

Kirjastosta sähköauton lainanneet antoivat ylistävää palautetta

.

Turun kaupunginkirjastosta oli toukokuussa mahdollista lainata sähköauto omaan käyttöönsä. Kolmen viikon aikana 20 ihmistä pääsi auton rattiin tutustumaan yhteiskäyttöiseen täyssähköautoon. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Toyota Auto Finlandin kanssa.

Linnateatteri tarjoaa ilmaista nukketeatteria lapsille kesällä Turun leikkipuistoissa

Osana 20-vuotisjuhlaansa Linnateatteri järjestää kesällä 2023 ilmaista nukketeatteria lapsille Turun leikkipuistoissa. Esiintyjä on nukketeatteritaiteilija Helena Markku . RomuLuxen vieraat on lapsille suunnattu nukketeatteriesitys, jossa kaksi aurinkokuntamme ulkopuolelta tullutta muukalaista tekee hätälaskun Turkuun, Linnateatterin edustalle. Aluksesta nousee kaksi vierailijaa kaukaiselta RomuLux-planeetalta. Heidän aluksensa moottoriin on ilmennyt odottamaton ongelma ja nyt he tarvitsevat kipeästi Maapallon asukkaiden apua.

Neljännes suomalaisista masturboi useammin kuin kerran viikossa

Jopa 25 prosenttia suomalaisista masturboi useammin kuin kerran viikossa, vaikka tahti onkin hidastunut koronavuosista. Tämä selviää Kaalimato.comin tuoreesta Seksuaalisuuden Suomi -tutkimuksesta. Nykyään monet käyttävät sooloseksissä seksivälineitä, mutta suomalaiset ovat käyttäneet itsetyydytykseen myös luovia ratkaisuja, kuten vihanneksia ja hajuvesipulloja. Kotikutoisissa seksivälineissä piilee kuitenkin turvallisuusriski.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat auki kesälläkin

Lapset ja nuoret löytävät kuuntelijan ja tukea Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista myös kesäkuukausina. Juhannuksesta lähtien puhelin ja chat ovat avoinna joka päivä kello 17–20.

Tuulivoima ja keinovalo vaikuttavat Suomen lepakoihin

Seurattuaan lepakoiden aktiivisuutta kahden kesän ajan väitöskirjatutkija Simon P. Gaultier havaitsi, että lepakot välttelevät tuulivoimaloita ja keinovaloja metsäalueilla. Väitöskirjatutkimuksen tulokset korostavat myös tarvetta ottaa lepakot paremmin huomioon tuulivoimahankkeissa koko Euroopan boreaalisella alueella.

Luonnon monimuotoisuutta Henrikinkirkon ympäristöön nurmikoita niityttämällä

Turun Henrikinkirkon ympäristössä on ryhdytty vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta antamalla nurmikkoalueiden kasvaa vapaasti. Tavoitteena on kaupunkiniityn kasvaminen Henrikinkirkon ja Peltolantien väliselle alueelle. Kevyemmälle hoidolle jätetään monimuotoisuuden edistämiseksi myös puustoisia alueita Peltolantien reunassa ja kirkon takana.

Varsinais-Suomen liitto sitoutuu edistämään yrittäjämyönteisyyttä

Hanna Munter.

Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen Yrittäjät ovat solmineet elinvoimalupauksen. Varsinais-Suomen liitto sitoutuu lupauksella yhdessä Varsinais-Suomen Yrittäjien kanssa edistämään maakunnan yrittäjämyönteistä ilmapiiriä.

Naantalin Musiikkijuhlat käynnistyvät tiistaina

Elina Vähälä on Naantalin musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja.

Naantalin Musiikkijuhlat järjestetään 43. kerran 6.–17. kesäkuuta. Ohjelman on suunnitellut ensimmäistä kertaa viulisti Elina Vähälä , joka nimettiin tapahtuman taiteelliseksi johtajaksi Arto Noraksen yli 40 vuotta jatkuneen kauden jälkeen. Hienovaraisesti uudistuneen festivaalin yksittäisistä huipputaiteilijoista lähes puolet esiintyy Naantalissa ensimmäistä kertaa.

Fuugan valmistelu siirtymässä seuraavaan vaiheeseen

Musiikkitalo on nousemassa Itsenäisyyden aukiolle Aurajokirantaan.

Turun musiikkitalo Fuugan valmistelu jatkuu työntäyteisenä kesän ajan. Musiikkitalohanke on nyt kehitysvaiheessa, joka jatkuu sopimuksen mukaisesti kesäkuun loppuun saakka. Hankkeessa työstetään vielä viimeisiä kehitysvaiheen kokonaisuuksia.

Kaupunki

Näyttelijä Lauri Tilkanen tulkitsee Metsänneito-runon.
Ihmisasutus valtaa yhä etenevässä määrin kettujen luonnollisia alueita, joka sitten osaltaan lisää erilaisia yhteydenottoja TESYn Eläinten hätäkeskukseen, kertoo Britt-Marie Juup.
Elina Vähälä on Naantalin musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja.
Petri Kirkkomäki (vas.) ja taiteellinen johtaja Folke Gräsbeck ovat järjestäneet Sibelius Korppoossa -festivaalia yhteistyössä jo yli kymmenen vuoden ajan. Gräsbeck on ollut alusta asti festivaalin taiteellinen johtaja.
Musiikkitalo on nousemassa Itsenäisyyden aukiolle Aurajokirantaan.
Kuvassa ylhäältä vasemmalta Turkuseuran järjestösihteeri Katriina Pakkanen, vapaaehtoiset Ulla Kaarnavaara ja Leena Suominen, toiminnanjohtaja Kati Leskinen ja Nappe Naakkaa esittävä Aleksi Kauppinen
Bad Media Company Turun ylioppilasteatterissa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyn MM-huumaa Turkuun

Milla Nordlund.

Turussa järjestetään salibandyn naisten MM-kisat vuonna 2027. Kyseessä on kolmas kerta, kun naisten MM-kisat järjestetään Suomessa. Turussa kisat järjestetään ensimmäisen kerran.

Karppinen TPS:n naisten data-analyytikoksi

Kansallisessa Liigassa pelaavan Turun Palloseuran taustatiimi on vahvistunut data-analyytikko Oskari Karppisella . Karppinen tekee TPS:n valmennuksen käyttöön tilastoja Tepsin otteluista ja pelaajista sekä analysoi etukäteen tilastojen kautta tulevat vastustajajoukkueet.

Varpu Allenius haaveilee Tanssikoulu Å:n nousevan Turun ikonien joukkoon

Tanssikoulu Å:n takana olevilla Varpu Alleniuksella ja Olli Santalahdella on vielä pitkiä työpäiviä edessä ennen heinäkuun alkua, jolloin toiminta alkaa.

Varpu Alleniuksen ja Olli Santalahden vappu sujui tänä vuonna rauhallisesti.

Otteluanalyysi: Inter kukoistaa Kupittaan tekonurmella

Petteri Forsell oli pelipäällä. Hän pohjusti Interin toisen osuman.

Kaksi peliä Kupittaan uudella tekonurmikentällä uuden päätykatsomon edessä. Kaksi voittoa, kuusi pistettä maalierolla 5–0. Nyt uhriksi joutui Honka, jonka Inter voitti jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa 2–0.

Naisten Superpesiksen uuden mestaruuspokaalin suunnittelija on turkulainen Heini Aho

Heini Aho.

Naisten Superpesikselle suunnitellaan uusi mestaruuspokaali, joka jaetaan ensimmäisen kerran kauden 2023 päätteeksi suomenmestaruusjoukkueelle. Naisten Superpesiksen pelaajat valitsivat kolmen ehdotuksen joukosta voittajaksi taiteilija Heini Ahon työn. Mestaruuspokaali julkistetaan syyskuussa.

Kaksinkertainen Suomen mestari Casimir Jürgens Turun Palloseuraan

Casimir Jürgens vaihtaa mustavalkoiseen nuttuun.

Puolustaja Casimir Jürgens siirtyy Turun Palloseuraan Tampereen Tapparasta kahden vuoden sopimuksella. Kaksinkertainen Suomen mestari vahvistaa TPS:n takalinjaa. Helsinkiläislähtöinen 28-vuotias puolustaja on voittanut urallaan myös Champions Hockey Leaguen mestaruuden.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.