Kysely: Suomalaiset haluavat syödä ravintoloissa, joissa henkilökuntaa kohdellaan hyvin
Compass Group Suomen toteuttamassa ilmastoruokakyselyssä selvitettiin kuluttajien näkemyksiä ilmastoystävällisestä ruoasta ja suomalaisille tärkeimmistä ruokaan liittyvistä vastuullisuustekijöistä. Kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaisten eniten arvostama vastuullisuustekijä on ravintoloiden henkilöstön hyvinvointi. Vähiten suomalaisia kiinnostivat ruoan päästö- tai ilmastovaikutusten ilmoittaminen. Suomalaisten suosikki-ilmastoruoiksi taas nousivat kyselyssä kautta aikojen perinteiset lounasruoat, kuten hernekeitto.
Compass Groupin ilmastoruokatutkimuksesta selviää, että ilmastoruoka on monelle suomalaiselle vielä tuntematon käsite. Kyselytutkimus toteutettiin sekä otannalle suomalaisia kuluttajia (N=1004) että Compass Groupin asiakkaille eli lounasravintoloissa ruokaileville (N=1 440). Ilmastoruoalla tarkoitetaan esimerkiksi kasvisten painottumista lautasella ja lihan vähentämistä tai korvaamista edes osittain kasviksilla. Ilmastoruokaan kuuluu siis myös sekaruoka: kasvisten määrän kasvaessa voi lisäkkeenä olla kalaa tai lihaakin.
– Ilmastoruoassa ei välttämättä ole kyse minkään ruoan poisjättämisestä, vaan kyse on ilmaston kannalta paremman ruoan, esimerkiksi kasvisten, lisäämisestä. Suomalaisethan näyttävät tässä jo mallia ja syövät joka torstai lounaaksi yhtä kyselyssä suosituimmaksi noussutta ilmastoruokaa eli hernekeittoa. Hernekeitto on hyvä esimerkki ilmastoruoasta, jossa liha ei ole pääosassa, kertoo Compass Group Suomen vastuullisuuspäällikkö Marketta Viljasaari.
Kyselyn avulla selvitettiin muun muassa erilaisten ruokaan liittyvien vastuullisuustekijöiden tärkeyttä, ja yhdeksi kaikkein tärkeimmäksi vastuullisuustekijäksi nousi suomalaisten keskuudessa ravintoloiden henkilökunnan hyvinvointi. Listan kärkipäästä löytyivät myös kotimaiset raaka-aineet sekä hävikin vähentäminen. Ruoan päästö- tai ilmastovaikutusten ilmoittaminen kiinnostaa suomalaisia vielä muita vastuullisuustekijöitä vähemmän, mutta Compass Group pyrkii aktiivisesti auttamaan kuluttajia valinnoissaan tekemällä ruoan ilmastovaikutukset näkyviksi.
– Ravintolatyöntekijöiden kohtelu on viime aikoina puhuttanut paljon, ja suomalaiset haluavat tukea ravintoloita, joissa työntekijöitä kohdellaan hyvin. Olemme tunnistaneet ravintola-alan henkilöstöön liittyvät haasteet ja pyrimme omassa toiminnassamme aina laittamaan ihmiset keskiöön. Haluamme todistaa, että ravintola-alan työpaikat voivat myös olla erinomaisia työpaikkoja, kertoo Compass Group Suomen ihmisistä ja kulttuurista vastaava johtaja Tomi Salo.
Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten suosikeiksi nousevia ilmastoruokia. Sen perusteella suosituimmat ilmastoruoat ovatkin kaikille suomalaisille jo ennestään tuttuja ja perinteisiä lounasruokia: suosikki-ilmastoruoiksi nousevat hernekeitto, pinaattiohukaiset ja lohikeitto.
Suosikki-ilmastoruokia kartoitettiin eri ikäryhmien osalta: opiskelijoilta, työikäisilta ja eläkeläisiltä. Suomalaisten ruokamieltymykset vaihtelevatkin ikäryhmittäin ja jokaisella ikäryhmällä on omat ilmastoruokasuosikkinsa. Yksi yhdistävä tekijä ikäryhmien välillä on kuitenkin bataattisosekeitto, joka selvisi kaikkien ikäryhmien osalta suosikki-ilmastoruokien TOP5-listalle.
Yleisesti suomalaisvastaajista 44 prosenttia identifioituu ruokatottumusten suhteen fleksaajiksi eli he valitsevat sekaisin sekä liha-, kala-, ja kasvisruokia. Compass Groupin asiakkaiden keskuudessa fleksaajia on enemmän, yhteensä 53 prosenttia kertoo identifioituvansa tähän ryhmään.
Punaisen lihan syönti on kuitenkin vähentynyt merkittävästi kaikissa ikäryhmissä. Suomalaisista yhteensä 22 prosenttia kertoo vähentäneensä merkittävästi punaisen lihan osuutta ruokavaliossaan, ja Compass Groupin asiakkaista näin kertoo tehneensä 18 prosenttia vastaajista.
Kysyttäessä suhtautumista ajatukseen, että kaikkien tulisi siirtyä vähintään kasvispainotteiseen ruokavalioon ilmastonmuutoksen torjumiseksi suomalaisista kuluttajista 47 prosenttia ja Compass Groupin asiakkaista 60 prosenttia kertoo suhtautuvansa ajatukseen pääosin positiivisesti. Tämän kysymyksen osalta vastauksissa esiintyy kuitenkin hajontaa ja osa vastaajista suhtautuu ajatukseen myös selvästi negatiivisesti.
– Tutkimuksen vastauksista voi päätellä, että suomalaiset kyllä kiinnittävät huomiota syömänsä ruoan ilmastovaikutuksiin, mutta eivät välttämättä halua ottaa kantaa muiden valintoihin. Me haluamme tarjota kaikille ruokailijoille helpon mahdollisuuden siirtyä tai vähintään kokeilla kasvispainotteista ruokaa. Olivatpa sitten ilmastovaikutukset merkittävässä osassa valintaa tai vasta mietinnässä”, Viljasaari kertoo.
Compass Group toteutti selvityksen paneelikyselynä Innolinkin kautta tammikuussa. Kyselyyn osallistui 1 004 vastaajaa ja otos on kerätty kokonaistasolla väestöä edustavana. Aineistoa vertailtiin Compass Groupin 1 440 asiakkaalta verkkosivukyselyn avulla keräämään vastaukseen.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)