Kysely: Suomalaiset haluavat syödä ravintoloissa, joissa henkilökuntaa kohdellaan hyvin

Bataattisosekeitto.
Bataattisosekeitto. Kuva: Laura Riihelä

Compass Group Suomen toteuttamassa ilmastoruokakyselyssä selvitettiin kuluttajien näkemyksiä ilmastoystävällisestä ruoasta ja suomalaisille tärkeimmistä ruokaan liittyvistä vastuullisuustekijöistä. Kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaisten eniten arvostama vastuullisuustekijä on ravintoloiden henkilöstön hyvinvointi. Vähiten suomalaisia kiinnostivat ruoan päästö- tai ilmastovaikutusten ilmoittaminen. Suomalaisten suosikki-ilmastoruoiksi taas nousivat kyselyssä kautta aikojen perinteiset lounasruoat, kuten hernekeitto.

Compass Groupin ilmastoruokatutkimuksesta selviää, että ilmastoruoka on monelle suomalaiselle vielä tuntematon käsite. Kyselytutkimus toteutettiin sekä otannalle suomalaisia kuluttajia (N=1004) että Compass Groupin asiakkaille eli lounasravintoloissa ruokaileville (N=1 440). Ilmastoruoalla tarkoitetaan esimerkiksi kasvisten painottumista lautasella ja lihan vähentämistä tai korvaamista edes osittain kasviksilla. Ilmastoruokaan kuuluu siis myös sekaruoka: kasvisten määrän kasvaessa voi lisäkkeenä olla kalaa tai lihaakin.

– Ilmastoruoassa ei välttämättä ole kyse minkään ruoan poisjättämisestä, vaan kyse on ilmaston kannalta paremman ruoan, esimerkiksi kasvisten, lisäämisestä. Suomalaisethan näyttävät tässä jo mallia ja syövät joka torstai lounaaksi yhtä kyselyssä suosituimmaksi noussutta ilmastoruokaa eli hernekeittoa. Hernekeitto on hyvä esimerkki ilmastoruoasta, jossa liha ei ole pääosassa, kertoo Compass Group Suomen vastuullisuuspäällikkö Marketta Viljasaari.

Kyselyn avulla selvitettiin muun muassa erilaisten ruokaan liittyvien vastuullisuustekijöiden tärkeyttä, ja yhdeksi kaikkein tärkeimmäksi vastuullisuustekijäksi nousi suomalaisten keskuudessa ravintoloiden henkilökunnan hyvinvointi. Listan kärkipäästä löytyivät myös kotimaiset raaka-aineet sekä hävikin vähentäminen. Ruoan päästö- tai ilmastovaikutusten ilmoittaminen kiinnostaa suomalaisia vielä muita vastuullisuustekijöitä vähemmän, mutta Compass Group pyrkii aktiivisesti auttamaan kuluttajia valinnoissaan tekemällä ruoan ilmastovaikutukset näkyviksi.

– Ravintolatyöntekijöiden kohtelu on viime aikoina puhuttanut paljon, ja suomalaiset haluavat tukea ravintoloita, joissa työntekijöitä kohdellaan hyvin. Olemme tunnistaneet ravintola-alan henkilöstöön liittyvät haasteet ja pyrimme omassa toiminnassamme aina laittamaan ihmiset keskiöön. Haluamme todistaa, että ravintola-alan työpaikat voivat myös olla erinomaisia työpaikkoja, kertoo Compass Group Suomen ihmisistä ja kulttuurista vastaava johtaja Tomi Salo.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten suosikeiksi nousevia ilmastoruokia. Sen perusteella suosituimmat ilmastoruoat ovatkin kaikille suomalaisille jo ennestään tuttuja ja perinteisiä lounasruokia: suosikki-ilmastoruoiksi nousevat hernekeitto, pinaattiohukaiset ja lohikeitto.

Suosikki-ilmastoruokia kartoitettiin eri ikäryhmien osalta: opiskelijoilta, työikäisilta ja eläkeläisiltä. Suomalaisten ruokamieltymykset vaihtelevatkin ikäryhmittäin ja jokaisella ikäryhmällä on omat ilmastoruokasuosikkinsa. Yksi yhdistävä tekijä ikäryhmien välillä on kuitenkin bataattisosekeitto, joka selvisi kaikkien ikäryhmien osalta suosikki-ilmastoruokien TOP5-listalle.

Yleisesti suomalaisvastaajista 44 prosenttia identifioituu ruokatottumusten suhteen fleksaajiksi eli he valitsevat sekaisin sekä liha-, kala-, ja kasvisruokia. Compass Groupin asiakkaiden keskuudessa fleksaajia on enemmän, yhteensä 53 prosenttia kertoo identifioituvansa tähän ryhmään.

Punaisen lihan syönti on kuitenkin vähentynyt merkittävästi kaikissa ikäryhmissä. Suomalaisista yhteensä 22 prosenttia kertoo vähentäneensä merkittävästi punaisen lihan osuutta ruokavaliossaan, ja Compass Groupin asiakkaista näin kertoo tehneensä 18 prosenttia vastaajista.

Kysyttäessä suhtautumista ajatukseen, että kaikkien tulisi siirtyä vähintään kasvispainotteiseen ruokavalioon ilmastonmuutoksen torjumiseksi suomalaisista kuluttajista 47 prosenttia ja Compass Groupin asiakkaista 60 prosenttia kertoo suhtautuvansa ajatukseen pääosin positiivisesti. Tämän kysymyksen osalta vastauksissa esiintyy kuitenkin hajontaa ja osa vastaajista suhtautuu ajatukseen myös selvästi negatiivisesti.

– Tutkimuksen vastauksista voi päätellä, että suomalaiset kyllä kiinnittävät huomiota syömänsä ruoan ilmastovaikutuksiin, mutta eivät välttämättä halua ottaa kantaa muiden valintoihin. Me haluamme tarjota kaikille ruokailijoille helpon mahdollisuuden siirtyä tai vähintään kokeilla kasvispainotteista ruokaa. Olivatpa sitten ilmastovaikutukset merkittävässä osassa valintaa tai vasta mietinnässä”, Viljasaari kertoo.

Compass Group toteutti selvityksen paneelikyselynä Innolinkin kautta tammikuussa. Kyselyyn osallistui 1 004 vastaajaa ja otos on kerätty kokonaistasolla väestöä edustavana. Aineistoa vertailtiin Compass Groupin 1 440 asiakkaalta verkkosivukyselyn avulla keräämään vastaukseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Virastotalon ja kaupunginteatterin väliin parkkitalo

Virastotalon ja kaupunginteatterin väliin jäävään tilaan on nousemassa parkkitalo.

Turun kaupungin maankäyttöjohtaja​ Jyrki Lappi on tehnyt viranhaltijapäätöksen, jonka mukaan Turku aikoo tehdä YIT Suomi Oy:n ja Aimo Park Finland Oy:n kanssa maanvuokrasopimuksen ja käyttöoikeussopimuksen Itsenäisyydenaukion pysäköintilaitoksesta. Parkkitalo nousee Virastotalon ja kaupunginteatterin väliin.

Mielenterveyden häiriöistä johtuvissa työkyvyttömyyseläkkeissä käänne laskusuuntaan julkisella alalla

Eläkkeiden ennätysvuotta pääsee nyt tarkastelemaan tarkemmin Kevan tilastotiedoista, jotka on koottu toiminnalliseen ja helppokäyttöiseen verkkoraporttiin .

Pyöräteitä lisää keskustan alueelle

Turku satsaa pyöröteihin keskustassa.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina keskustan pyöräliikenteen tavoiteverkon, jonka maaliksi on asetettu vuosi 2035. Se sisältää 17 pääasiassa yksisuuntaista pyörätietä eri puolille keskusta-aluetta.

Klonatsepaamia sisältävien lääkkeiden myyntiä rajoitetaan niiden riittävyyden varmistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt lääkelain nojalla, että klonatsepaamia sisältäviä lääkevalmisteita, joita myydään tabletteina ja jotka ovat Suomessa kaupan, saa myydä tai luovuttaa kulutukseen avohuollon apteekista kerralla enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Matintalon tilalle tulossa uusi asuin- ja liikerakennus

Matintalo aiotaan purkaa.

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että muutettu asemakaavanmuutosehdotus Aninkaistenkatu 8 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Sähköhyvitykset uhkaavat lykkääntyä puuttuvan hyväksynnän takia

Edelleen roikkuva valtiontukihyväksyntä uhkaa johtaa siihen, että marras-joulukuun laskuihin perustuvat sähköhyvitykset lykkääntyvät, arvioi Energiateollisuus ry. Monella sähkönmyyjällä olisi tekninen valmius lähettää asiakkaille laskuja niin, että juuri säädetyn lain mukainen sähköhyvityksen ensimmäinen erä saataisiin näkymään vähennyksenä huhtikuun alkupuolella erääntyvillä laskuilla.

Baltic Princess palaa liikenteeseen, tekninen vika saatu korjattua

Baltic Princessin tekninen vika on korjattu.

Tallink Siljan Turku–Kapellskär-reitillä liikennöivän Baltic Princessin tekninen vika on saatu korjattua ja laiva palaa liikenteeseen keskiviikkona 22. maaliskuuta iltalähdöllä Turusta kello 18.30.

Yhteiskunnan uudistamisen foorumi Naantali 24h avaa haun uusille keskustelijoille

Suomen vaikuttajat yhteen kokoava yhteiskunnan uudistamisen foorumi Naantali 24h järjestetään 13.–14. kesäkuuta Naantalissa. Naantali 24h kokoaa Suomen ja Euroopan tulevaisuuden kysymysten ääreen jälleen laajan joukon keskustelijoita yhteiskunnan eri osa-alueilta. Viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman kutsuvat koolle Naantalin kaupunki, Alma Talent, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, Miltton ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK.

Lil Yachty ja The 1975 liittyvät Ruisrockin esiintyjäkaartiin

Lil Yachty.

Ruisrock järjestetään 7.–9. heinäkuuta Ruissalossa. Yhdysvaltalaisräppäri Lil Yachty nousee lavalle Ruisrock-perjantaina. Lil Yachty tunnetaan genrejä yhdistelevänä tekijänä, jonka tuotantoa kuvaavat röyhkeän kokeileva ote ja sarjakuvamaiset elkeet. Minnesota -hitillään suuren yleisön tietoisuuteen nousseen artistin leimallinen flow ja camp-henkiset melodiat tuovat Lil Yachtyn tuotantoon tyylikkään humoristisen alavireen, jota trap-kentällä ei ole juuri aiemmin nähty.

Näin kypsennät kalan oikein

Kala on monipuolinen raaka-aine, ja parhaimmillaan todellista pikaruokaa. Kala valmistuu kotikeittiössä esimerkiksi nopeasti pannulla tai vaivattomasti uunissa. Tärkeintä kala-aterian valmistuksessa ovat laadukkaat raaka-aineet, hyvä maustaminen ja maltti, sillä kalaa ei tule kypsentää liian kauaa.

Naisten osuus eduskuntavaalien ehdokkaista suurempi kuin koskaan aiemmin

Naisten osuus vuoden 2023 eduskuntavaalien ehdokkaista on 42,9 prosenttia, mikä on 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Naisten osuus ehdokkaista on nyt suurempi kuin kertaakaan aiemmin. Eduskuntavaalien ehdokkaista enemmistö on aina ollut miehiä. Nyt ehdokkaista miehiä on 1 385 ja naisia 1 039. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen Eduskuntavaalit-tilastoon.

Messuilta uutta inspiraatiota mökeille ja merelle

Kalatalousasiantuntija Janne Antila jakaa messuyleisölle parhaat kalastus- ja kalankäsittelyvinkkinsä.

Turun Messukeskuksen järjestetään 24.–26. maaliskuuta Turun Kevät -tapahtumakokonaisuus. Siihen kuuluvat Piha & Puutarha ja Mökki & Vene -messut tarjoavat uutta inspiraatiota mökkeilyyn, veneilyyn, pihoille ja puutarhoihin.

Oikaisu

Pääkirjoituksessa (15.3.) oli virhe. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna 17 900 ihmistä, vanhuuseläkkeelle 54 000. Työikäisen väestön joukosta poistuu vuosittain yli 10 000 henkilöä enemmän kuin tilalle tulevan nuoren ikäryhmän koko on, nettovähenemä on yli 10 000 henkilöä työikäisen väestön määrässä. Kun tähän lisätään työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät, menetetään nettomääräisesti tuplamäärä työkyvyttömyyseläkkeelle vuosittain muun kuin demografisen välttämättömyyden vuoksi eli kahden syyn takia 30 000 henkilöä.

Kaksikielinen lääkärikoulutus käynnistyy Turun yliopistossa syksyllä, pilottiryhmä aloittaa Ahvenanmaalla

Turun yliopistossa käynnistyy syksyllä kaksikielinen lääkärikoulutus yhteistyössä Åbo Akademin kanssa. Opintojen kliinisen vaiheen pilotointi alkaa jo tänä keväänä, kun ryhmä opiskelijoita aloittaa sisätautien harjoittelunsa Ahvenanmaalla.

Maaperätutkimus sulkee ajokaistan Helsinginkadulla

Helsinginkadulla tehdään 22.–24. maaliskuuta maaperätutkimusta Assistentinkadun ja Kongressikujan välillä. Työmaan kohdalla on yksi ajokaista pois käytöstä.

Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi nyt hankkia lääkkeitä Espanjassa

Suomalaista sähköistä reseptiä voi käyttää Euroopassa entistä laajemmin, nyt myös Espanjassa. Aluksi resepti käy Espanjassa kuudella alueella.

Hämärissä kirkoissa musiikkia ja runoja

WWF:n maailmanlaajuinen ympäristötapahtuma Earth Hour antaa valomerkin luonnon ja ilmaston puolesta jälleen lauantaina 25. maaliskuuta. Silloin kirkotkin pimenevät Turun keskustan alueella tunnin ajaksi kello 20.30–21.30. Valomerkkiä ovat antamassa Turun tuomiokirkko, Mikaelinkirkko ja Martinkirkko. Earth Houria vietetään seurakunnissa myös musiikin ja runojen parissa sekä rukoilemalla luomakunnan puolesta.

Eurojackpotissa jahdataan seuraavaksi noin 65 miljoonan euron pottia

Tiistaina arvotussa Eurojackpotissa ei tällä kertaa löytynyt yhtään täysosumaa, joten perjantaina potissa on tarjolla noin 65 miljoonan euron päävoitto.

Urheilu

TPS jyrää finaaliin

TPS ei ole hävinnyt peliäkään naisten F-liigassa.

TPS etenee määrätietoisesti kohti finaalia naisten salinbandyn F-liigan pudotuspeleissä murjottuaan toisessa pelissä Helsingissä EräViikingit 6–0. TPS vei EräViikinkien kotikaukalossa avauserän Olivia Pietilän ja Milla Nordlundin osumilla 2–0, ja toisen erän lopussa Noora Rantanen kasvatti eroa. Sama tahti jatkui kolmannessa erässä, jossa mestarit pöllyttivät kotijoukkueen verkkoa vielä kolmesti. Noora Vuorelan nollapeli irtosi tällä kertaa 11 torjunnalla.

Loimu otti avausvoiton puolivälieräsarjassa

Loimu juhli voittoa lauantaina.

Paikallispelien hengessä iskettävä lentopallon Mestaruusliigan puolivälieräsarja Raision Loimun ja Hurrikaani-Loimaan välillä käynnistyi lauantaina Raisiossa kiihkeissä tunnelmissa. Kolme ensimmäistä erää oli perinteistä play off -peliä, eli katsojat olivat liekeissä heti alusta alkaen, joukkueilla vähän poltteli käsissä.

RNK Flyers eteni SM-finaaleihin

Susanna Tapani johdatti RNK Flyerisin SM-ringeten finaaliin.

SM-ringeten playoffit jatkuivat lauantaina välieräsarjojen kolmansilla koitoksilla. RNK Flyers nappasi kolmannen tarvittavan voiton ja eteni finaaleihin. NoU Ringette ja Helsinki ratkoivat kolmannen osaottelun voittajaa pitkän kaavan mukaan, ja voittajaksi jatkoerässä ottelussa nousi NoU.

TPS:n ylivoima jatkuu välierissä

TPS:n voittokulku jatkuu.

EräViikingit onnistui viime keväänä nipistämään tulevalta naisten salibandyn F-liigan mestarilta TPS:ltä yhden välierävoiton, mutta tällä kertaa eivät kauden kaikki ottelunsa voittaneet turkulaiset olleet yllätettävissä. TPS voitti avauskohtaamisen 5–1.

Loimu käynnistää alumnitoiminnan ja kutsuu entisten edustusjoukkueiden jäsenet mukaan

Raision Loimu on voittanut Suomen mestaruuden viimeksi vuonna 2001.

Pisimpään yhtäjaksoisesti lentopallon pääsarjassa pelannut ja maratontaulukon piikkipaikalla oleva Raision Loimu tuo alumnitoiminnan lentopalloon tiettävästi ensimmäisenä lentopalloseurana Suomessa. Loimun edustusjoukkueisiin vuosien saatossa kuuluneita henkilöitä on valtava määrä ja nyt näitä halutaan koota yhteen alumniverkostoon. Alumneiksi hyväksytään missä tahansa edustusjoukkueen roolissa vähintään yhden virallisen ottelun verran olleet henkilöt.

TPS:lle toinen voitto, Miko Kailialalle sadas pudotuspelimaali

Olli Laine ja Miko Kailiala.

TPS otti jo toisen kiinnityksen välieräpaikkaan, kun se kaatoi perjantain ainoassa miesten ottelussa Espoossa Westend Indiansin 5–4. Sarja katkeaa neljällä voitolla, ja joukkueet kohtaavat kolmannen kerran sunnuntaina Turussa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.