Savi taipuu Vimmassa moneen
– Savi taipuu moneen ja sitä on niin kiva työstää, toteaa Vimman keramiikkapajassa säännöllisesti käyvä Eve Nummela, 27.
Keskustassa sijaitseva, Turun kaupungin nuorisopalveluiden ylläpitämä, nuorten Taide- ja toimintatalo Vimma sijaitsee Nummelan mielestä myös helposti saavutettavassa paikassa.
– Olen käynyt täällä nyt noin vuoden ajan, ja pyrin käymään kerran viikossa. Tämä on todella edullinen paikka harrastaa keramiikkaa, ja keskustaan on helppoa tulla, Nummela toteaa.
Nummelaa vastaapäätä istuva Tapio Helminen, 26, lähtee välillä keramiikkapajaan Nummelan innostamana. Hänen käsissään valmistuu pieniä saviveistoksia, jotka ovat tuttuja roolipelien maailmasta.
– En käy kovin säännöllisesti täällä, mutta välillä tulen valmistamaan savesta hahmoja roolipelejä varten. Tulee halvemmaksi tehdä tällaisia hahmoja itse savesta kuin ostaa muovista valmistettuna uutena. Ja on tämä ihan kivaa tekemistä, Helminen sanoo.
Nummela kertoo innostuneensa keramiikasta niin paljon, että siitä voisi olla kiva saada tulevaisuudessa myös pienimuotoinen sivuammatti.
– En nyt välttämättä ihan kokoaikaista työtä itselleni keraamikan parissa ajattele, mutta olisi kiva joskus tulevaisuudessa perustaa oma paja, ja valmistaa keramiikkaa jotenkin sivutoimisesti. Joku näissä maaperän aineksissa vetää minua puoleensa, sillä opiskelen Turun yliopistossa geologiaa, Nummela naurahtaa ja muotoilee savesta käärmeenmallisia servettirenkaita.
– Tosin meidän asunto alkaa pian täyttyä keramiikkaesineistä tämän harrastuksen myötä, Helminen paljastaa hymyillen.
Sijaisena toiminut keramiikkapajan ohjaaja Ilona Häsänen kertoo, että myös hän innostui keraamikasta juuri Vimmassa.
– Aloin käydä täällä keramiikkapajoissa, ja hurahdin niin paljon koko savitöiden maailmaan, että lähdin Forssaan opiskelemaan keraamikoksi. Nämä pajat ovat todella suosittuja, ja keramiikkapajaan on usein jonoa, joten ne täyttyvät nopeasti.
Vimman präkäämöt ovat taidepajoja, joissa valmistetaan erilaisia käsitöitä. Kaikki taidepajat ja harrastusmahdollisuudet löytyvät Vimman nettisivuilta. Vimmassa voi opetella myös kankaanpainannan sekä -värjäyksen saloja, ja pajan ohjaaja Maria Marquisin mukaan ideoita kehittää itsekin.
– Olemme avoimia ottamaan myös asiakkaiden omia ideoita. Joku on halunnut vaikka ommella pussukan, ja painaa siihen jonkin kuvion, niin neuvomme miten sellainen tehdään. Pajassa on mahdollisuus muun muassa valotetun seulan tekoon sekä solmuvärjäykseen, sanoo Vimman viestintävastaava Minna Nieminen.
Vimman taidepajoihin voi tulla suoraan mukaan ellei kyseessä ole ilmoittautumista vaativa kurssi. Pajan täyttyessä jono suljetaan, mutta ennakkoilmoituksia ei tarvitse tehdä. Mukaan voi siis lähteä hetken mielijohteesta samana päivänä.
– Paikat jaetaan saapumisjärjestyksessä, ja lipunmyynti aukeaa 15 minuuttia ennen pajan alkua. Avoimet taidepajat on tarkoitettu 13–28-vuotiaille. Präkäämöt on tarkoitettu 10–18-vuotiaille, ja ne edellyttävät nuorisokortin, jonka saa ilmaiseksi palvelupisteeltä. Meidän nettisivuilta löytyy erilaisia pajoja, joihin voi tulla vaikka vain tutustumaan kerran, Nieminen toteaa.
Nieminen painottaa, että Vimmaan voi tulla vapaasti hengailemaan.
– Kahvilassa voi käydä kaikenikäiset ja kerran kuukaudessa sunnuntaina meillä on taidepajoja, johon voi tullamyös aikuinen nuoren mukana. Nyt täällä on Helmi Kuirinlahden taidenäyttely 26. maaliskuuta asti, jota saa tulla vapaasti katsomaan.
Marianne Rovio