Aistit koetukselle! – Forum Marinumissa tarinoidaan Titanicin suomalaiskohtaloista
Maailman tunnetuin merionnettomuus, Titanic-laivan uppoaminen vuonna 1912, kiehtoo ihmisiä sukupolvesta toiseen. Merikeskus Forum Marinum on tarttunut tähän tarunhohtoiseen aiheeseen suomalaismatkustajien näkökulmasta. Forum Marinumin näyttely on koottu erittäin mukaansa tempaavalla tavalla ja se kertoo osin dramatisoidusti suomalaismatkustajien kohtaloista.
Näyttelyn vahva visuaalinen kerronta ja tunteisiin uppoava äänimaailma luovat melkoisen latauksen ja saattavat näyttelyvieraat vauhdilla ensimmäistä maailmansotaa edeltävän ajan tunnelmiin. Tarinoissa on yhdistetty herkullisella tavalla tarkka tutkimustieto, ihan oikeat ihmiskohtalot sekä dramatisoitu kerronta.
Kuunnelmapätkistä on tehty mitoiltaan juuri sopivan ytimekkäitä. Kun ääniteokset yhdistetään muiden visuaalisten elementtien kanssa, joutuvat eri aistit mukavalla tavalla koetukselle. Kuunnelmien rooleissa tunnelmaa luovat turkulaisnäyttelijät Kirsi Tarvainen, Alexandra Oupornikova sekä Akseli ja Mikko Kouki.
Titanicin neitsytmatkalle lähti Englannin Southamptonin satamasta 10. huhtikuuta mukaan yhteensä 63 suomalaismatkustajaa, joista lähes kaikki olivat majoittuneet laivan kolmanteen luokkaan, jota myös siirtolaisluokaksi kutsuttiin. Suomalaiset tavoitteena oli ylittää Atlantin valtameri mahdollisimman sutjakasti ja aloittaa uusi elämä paremmissa olosuhteissa Pohjois-Amerikan mantereella. Titanicin uppoamishetki osui aamuyön tunteihin, maanantaina 15. huhtikuuta.
Vajaa kolmasosa suomalaisista selvisi onnettomuudesta hengissä. Loppujen 43 suomalaisen matka päättyi karmaisevalla tavalla hyiseen ja pimeään Atlanttiin. Peräti neljä pelastuneista oli kotoisin pieneltä Varsinais-Suomen Taalintehtaalta. Onnettomuus oli aikanaan jättiluokan uutinen myös Suomessa.
Suomalaisista hukkuneista tunnistettiin aikanaan ainoastaan neljän vainajan ruumiit. Heistä kolmen viimeinen leposija on Kanadassa Halifaxin rannikkokaupungissa ja siellä Fairview Lawnin hautausmaalla. Laitilasta kotoisin ollut 23-vuotias Wendla Heininen lepäsi Halifaxin hautausmaalla vuosikymmeniä tunnistamattomana, mutta hänkin on vihdoin saanut oman nimensä hautakiveen.
Tällä valtavalla inhimillisellä tragedialla on ollut merkittävä vaikutus populaarikulttuuriin ja tapahtuma on synnyttänyt elokuvia, kirjoja, näytelmiä, näyttelyitä ja erilaista taidetta. Nyt keskiössä ovat ensimmäistä kertaa kaikki Titanicin suomalaismatkustajat.
Näyttelyyn järjestetään maaliskuun ajan vartin mittaisia johdantoja joka lauantai ja sunnuntai kello 13 alkaen. Näyttelyyn voi tilata myös opastukset: varaukset.fm@forum-marinum.fi.
Heikki Möttönen