Vaalidebatti: Seila vs. Ruusunen
Pitäisikö työaikaa lyhentää?
Seila: Perusteita on ihan loputtomasti, puolesta ja vastaan. OECD:n laskelman mukaan mielenterveyskustannukset ovat noin 11 miljardia euroa Suomessa tulonmenetyksinä ja palveluina. Näkisin ratkaisuna sen, että lyhennetään työaikaa ja jaetaan työtaakka useammalle. Pystytään työllistämään ja vähentämään sosiaaliturvan tarvetta. Palkan pitäisi pysyä nykyisellään.
Ruusunen: Olen todella paljon samaa mieltä. Ei kaikille aloille, mutta varsinkin hoitoalalle kuuden tunnin työpäivä sopisi, koska työ niin raskasta ja kuormittavaa. On paljon sairaspoissaoloja. Kuuden tunnin päivä toisi lisää virtaa. Palkan pitäisi riittää silti elämiseen.
VS: Naiset tekevät keskimäärin useammin lyhyempää työpäivää ja ovat pienipalkkaisilla aloilla. Kelalla on pienten lasten vanhemmille kompensaatioetuus. Voi tehdä 80-prosenttista työaikaa ja Kela tukee osan. Meillä on jo hiukan systeemiä, jossa perhe-elämää pystytään yhdistämään työelämän kanssa. Systeemin pitäisi olla universaalimpi. Miten tuntityöntekijät otettaisiin huomioon? Kuukausipalkkaiselle kuuden tunnin työpäivä on helppo pilotoida.
MR: Hyvinvoivan ihmisen työ tuottaa paremmin tulosta. Varsinkin sairaspoissaolot vähenisivät. Saataisiin veto- ja pitovoimaa alalle. Tyksissä on työpaikkoja auki eikä kukaan hae. Se on kriisin paikka. Moneen läpikäytyyn kriisiin on löydetty rahaa. Miksei sote-kriisiin löydetä?
VS: Sote-puolella jo mahdollistetaan kuuden tunnin työpäivän tekeminen vuokratyöfirmojen kautta. Maksettava korvaus tunneilta tai päiviltä on sen verran parempi, että pystyy tekemään lyhyempää työpäivää. Sen takia vakituisiin työsuhteisiin ei enää tahdo saada työntekijöitä. Ihmiset haluavat itse valita, koska ovat töissä ja saada parempaa palkkaa. Saa vallan omaan käteen. Suunta on jo sellainen.
MR: Kyllä sekin talouttakin vahvistaa, kun ihmiset voivat hyvin.
VS: Kansalaispalkka on kaikille. Onko järkevää verovarojen käyttöä, jos annetaan kaikille, niillekin, jotka eivät tarvitse? Ei pidä mennä siihen suuntaan, että annetaan työnantajille mahdollisuus, ettei tarvitse maksaa elämiseen riittävää palkkaa, koska on sosiaalietuudet. Yksinhuoltajaäiti saattaa nytkin tarvita asumistukea, vaikka tekisi sataprosenttista työaikaa, koska asuminen on niin kallista. Ihan älytöntä.
MR: Rekrytointilisät vievät työntekijöitä eriarvoiseen asemaan. Se ei ole reilua. En ole vastikkeettoman perustulon kannalla.
Lasse Virtanen