Väitös: Kinky on kokijoilleen positiivinen osa arkea ja identiteettiä

Kinky on epänormatiivinen ja usein väärinymmärretty ilmiö, joka on kuitenkin kokijoilleen merkittävä ja positiviinen osa elämää ja arkea. FM Johanna Pohtinen selvitti etnologian alan väitöstutkimuksessaan, miten kinky ilmenee ihmisten arjessa ja miksi kinky-yhteisöt ovat tärkeitä niihin kuuluville.

Kinky tarkoittaa epätavallisena pidettyä, usein seksuaalista identiteettiä tai toimintaa, joka perustuu aina suostumukseen ja kommunikaatioon. Tämä epänormatiivinen ja usein väärinymmärretty ilmiö on parhaimmillaan merkittävä ja positiivinen osa kokijansa identiteettiä ja arkielämää. Pohtinen perehtyi etnologian alan väitöstutkimuksessaan kinkyn ilmenemiseen arjessa sekä siihen, kuinka tunteet ja keholliset tunnekokemukset, eli affektit, liittyvät kinkyyn. Pohtinen selvitti, millä tavoin yhteisö ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat tärkeitä kinkyille.

Tutkijan pääaineistona oli kinkyiksi itsensä määritelleiltä ihmisiltä kerätyt 28 teemakirjoitusta, jotka käsittelivät kinkyjen suhdetta yhteisöönsä ja omaan kinkyyteensä. Lisäksi aineisto sisälsi kuvia kinkyistä esineistä ja kodeista, osallistuvaa havainnointia kinkybileissä sekä bileitä käsitteleviä haastatteluita. Monipuolinen aineisto loi tutkitusta ilmiöstä monitahoisen kuvan.

Kinky seksuaalisuus, kuten vaikkapa sadomasokismi ja fetisismi, on näkynyt viime vuosina populaarikulttuurissa ja jopa tietokirjallisuudessa. Erilaiset kinkyn muodot poistettiin suomalaisesta ICD-10-tautiluokituksesta vasta vuonna 2011. Silti arjessa kinky on yhä usein ”kaapissa” ja siihen liittyy stigma, jota pidetään yllä esimerkiksi yhdistämällä sadomasokismi väkivaltaan tai pitämällä fetisismiä vitsinä.

Pohtisen mukaan omaa kinkyyttä saatetaankin joskus hävetä tai piilotella, mikä voi aiheuttaa yksinäisyyden kokemuksia ja ahdistusta.

– Kasvotusten tai internetissä toteutuvat kinky-yhteisöt ovatkin kokijoilleen tärkeitä, koska ne saattavat olla ainoita paikkoja, joissa voi olla avoimesti kinky. Yhteisön löytäminen auttaa hyväksymään oman kinkyyden, mikä rikastaa arjen kokemusta ja parantaa elämänlaatua, kertoo Pohtinen.

Pohtisen mukaan yhteisöllisyyttä rakennetaan solidaarisuudella, esimerkiksi jakamalla tietoa ja osallistumalla vapaaehtoistoimintaan. Jaetut affektit ovat yhteydessä yhteenkuuluvuuden tunteen luomiseen ja kinkyn identiteetin muodostumiseen.

– Jaettu kokemus stigmatisoiduista mieltymyksistä tai identiteetistä luo yhteisön jäsenten välille me-henkeä. Ihminen on saattanut kokea olevansa yksin ja ahdistunut, mutta löytäessään kinky-yhteisöön oppiikin, että omasta erilaisuudestaan voi olla ylpeä ja että se on rikkaus. Yhteisön löytyminen on usein valtavan helpottava kokemus ja saattaa tuntua siltä, kuin olisi vihdoin tullut kotiin, kertoo Pohtinen.

Kinkyn tekemistä kutsutaan sessioimiseksi ja sessio voi tarjota irtautumisia arjesta, jopa pakoa siitä. Sessiossa voimassa ovat eri säännöt kuin muussa elämässä.

– Kinkyyn kuuluu tabuaiheilla leikittely, ja kinkyn parissa voikin toteutua turvallisesti se, mitä muussa arjessa halutaan välttää, kertoo Pohtinen.

Kinkyistä asioista voidaan myös fantasioida ja unelmoida. Näin kinkyys tulee osaksi arkea juuri irtautumisen kokemuksen kautta. Moni Pohtisen tutkimukseen osallistuneista totesi kinkyn olevan kuitenkin arjen ja minuuden pysyvä osa samalla tavalla kuin mikä tahansa identiteetti.

– Kinky on monelle luonnollinen osa elämää siinä missä vaikkapa työ, koti tai terveys. Monilla elämä tuntuu jäävän jotenkin vajavaiseksi, jos omaa kinkyyttä ei pääse toteuttamaan, Pohtinen toteaa.

Arjessa kinky voi näkyä vaikkapa yhdistystoimintaan osallistumisena ja siinä, että henkilön sosiaalinen piiri koostuu lähinnä muista kinkyistä. Kinky-yhdistykset toimivat hyvin samalla tavalla kuin mitkä tahansa muutkin harrastusyhdistykset hallituksen kokouksineen ja tapahtumanjärjestämisineen. Varsinaisten kinkybileiden lisäksi kinkyt saattavat vaikkapa mökkeillä tai mennä teatteriin porukalla.

Se mitä yhteiskunnassa kulloinkin pidetään hyväksyttynä tai poikkeavana vaihtelee ajasta ja paikasta riippuen. Kinkyn käsitekään ei ole pysyvä ja mikä on kinkyä yhdelle, ei välttämättä ole sitä toiselle. Etnologiassa on aiemmin tarkasteltu vaikkapa yöstelytapoja tai esiaviollisia suhteita ja suhtautumista niihin suomalaisessa talonpoikaiskulttuurissa. Nykykulttuurissa esiaviollisia suhteita ei laajasti enää pidetä poikkeavina tai tuomittavina, mutta esimerkiksi monet kinkyn muodot ovat yhä normeista poikkeavia.

– Kinkyt itse toivovat kinkyyn liittyvän stigman hälventämistä ja kinkyyden laajempaa hyväksymistä. Tämä tarkoittaa sitä, että ymmärrettäisiin, että myös tavanomaisuudesta poikkeava seksuaalisuus tai tavat järjestellä ihmissuhteensa voivat olla ihmiselle positiivinen ja elämää rikastuttava kokemus, sanoo Pohtinen.

Pohtinen esittää väitöskirjansa The Kink Community in Finland: Affect, Belonging, and Everyday Life julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 25. helmikuuta kello 12 (Arcanum, Auditorio Aava, Arcanuminkuja 4, Turku).

Yleisön on mahdollista seurata väitöstä etäyhteydellä.

Vastaväittäjänä on professori Laura Stark (Jyväskylän yliopisto) ja kustoksena professori Helena Ruotsala (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on etnologia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaksoismusta-aukon toinenkin aukko havaittu ensimmäisen kerran

Turun yliopiston johtama kansainvälinen ryhmä tähtitieteilijöitä löysi ensimmäiset signaalit molemmista massiivisista mustista aukoista, jotka kiertävät toisiaan galaksin OJ 287 keskustassa.

Varsinais-Suomessa tehty eniten taloyhtiöiden energiaremontteja

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä on tehty suhteellisesti eniten energiaremontteja koko Suomessa. ARA on myöntänyt ja myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2023.

Linnanniemen taideohjelma merkittävä investointi kaupungin viihtyvyyteen

Turun kaupunginhallitus on kokouksessaan 5. kesäkuuta vahvistanut Linnanniemen taideohjelman. Samassa kokouksessa kaupunginhallitus päätti Linnaniemeen sijoittuvan Historian ja tulevaisuuden museon arkkitehtuurikilpailun käynnistämisestä.

Kevään aikana kymmeniä tuhansia havaintoja Punkkiliveen

Kuluvan kevään aikana kansalaiset ovat tehneet puutiaishavaintoja etelä- ja länsirannikon lisäksi erittäin runsaasti esimerkiksi Oulussa. Kansalaisten puutiaishavaintoja on kahden vuoden ajan kerätty Punkkilive-palveluun, jonka avulla Turun yliopiston tutkijat seuraavat ja tutkivat puutiaisten levinneisyyttä.

Tallink Silja lanseeraa uuden risteily-hotellipaketin Turusta Maarianhaminaan

Tallink Silja on lanseerannut uuden risteily-hotellituotteen Turusta Maarianhaminaan. Tämä matkapaketti tarjoaa mahdollisuuden yöpyä ensimmäinen yö rennosti laivalla upeaa saaristoa ihaillen ja sen jälkeen viettää yhden tai useamman yön hotellissa Maarianhaminassa tai Ahvenanmaalla sujuvien aikataulujen puitteissa.

Uudet jätehuoltomääräykset voimaan 1. heinäkuuta

Lounais-Suomen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätehuoltomääräykset on uudistettu. Määräysten päivittäminen tuli tarpeelliseksi jätelainsäädännössä tapahtuneiden muutosten vuoksi sekä alueen määräysten yhtenäistämiseksi.

Ruissalon erakkokuoriaiset saavat humuspöntöt

Turku suojelee harvinaista erakkokuoriaispopulaatiota asentamalla kuoriaisille humuspönttöjä, sillä pitkällä aikavälillä lajille välttämättömien onkalopuiden määrä saarella on vähenemässä.

Naantalin kaupungin ilmastotiekartta valmistui

Naantalin ilmastotiekartta on valmistunut. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ilmastotiekartan kokouksessaan maanantaina 5. kesäkuuta.

Varsinais-Suomessa tehty eniten taloyhtiöiden energiaremontteja viime vuosina

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä on tehty suhteellisesti eniten energiaremontteja koko Suomessa. ARA on myöntänyt ja myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–23.

Kirjastosta sähköauton lainanneet antoivat ylistävää palautetta

.

Turun kaupunginkirjastosta oli toukokuussa mahdollista lainata sähköauto omaan käyttöönsä. Kolmen viikon aikana 20 ihmistä pääsi auton rattiin tutustumaan yhteiskäyttöiseen täyssähköautoon. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Toyota Auto Finlandin kanssa.

Linnateatteri tarjoaa ilmaista nukketeatteria lapsille kesällä Turun leikkipuistoissa

Osana 20-vuotisjuhlaansa Linnateatteri järjestää kesällä 2023 ilmaista nukketeatteria lapsille Turun leikkipuistoissa. Esiintyjä on nukketeatteritaiteilija Helena Markku . RomuLuxen vieraat on lapsille suunnattu nukketeatteriesitys, jossa kaksi aurinkokuntamme ulkopuolelta tullutta muukalaista tekee hätälaskun Turkuun, Linnateatterin edustalle. Aluksesta nousee kaksi vierailijaa kaukaiselta RomuLux-planeetalta. Heidän aluksensa moottoriin on ilmennyt odottamaton ongelma ja nyt he tarvitsevat kipeästi Maapallon asukkaiden apua.

Neljännes suomalaisista masturboi useammin kuin kerran viikossa

Jopa 25 prosenttia suomalaisista masturboi useammin kuin kerran viikossa, vaikka tahti onkin hidastunut koronavuosista. Tämä selviää Kaalimato.comin tuoreesta Seksuaalisuuden Suomi -tutkimuksesta. Nykyään monet käyttävät sooloseksissä seksivälineitä, mutta suomalaiset ovat käyttäneet itsetyydytykseen myös luovia ratkaisuja, kuten vihanneksia ja hajuvesipulloja. Kotikutoisissa seksivälineissä piilee kuitenkin turvallisuusriski.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat auki kesälläkin

Lapset ja nuoret löytävät kuuntelijan ja tukea Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista myös kesäkuukausina. Juhannuksesta lähtien puhelin ja chat ovat avoinna joka päivä kello 17–20.

Tuulivoima ja keinovalo vaikuttavat Suomen lepakoihin

Seurattuaan lepakoiden aktiivisuutta kahden kesän ajan väitöskirjatutkija Simon P. Gaultier havaitsi, että lepakot välttelevät tuulivoimaloita ja keinovaloja metsäalueilla. Väitöskirjatutkimuksen tulokset korostavat myös tarvetta ottaa lepakot paremmin huomioon tuulivoimahankkeissa koko Euroopan boreaalisella alueella.

Luonnon monimuotoisuutta Henrikinkirkon ympäristöön nurmikoita niityttämällä

Turun Henrikinkirkon ympäristössä on ryhdytty vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta antamalla nurmikkoalueiden kasvaa vapaasti. Tavoitteena on kaupunkiniityn kasvaminen Henrikinkirkon ja Peltolantien väliselle alueelle. Kevyemmälle hoidolle jätetään monimuotoisuuden edistämiseksi myös puustoisia alueita Peltolantien reunassa ja kirkon takana.

Varsinais-Suomen liitto sitoutuu edistämään yrittäjämyönteisyyttä

Hanna Munter.

Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen Yrittäjät ovat solmineet elinvoimalupauksen. Varsinais-Suomen liitto sitoutuu lupauksella yhdessä Varsinais-Suomen Yrittäjien kanssa edistämään maakunnan yrittäjämyönteistä ilmapiiriä.

Naantalin Musiikkijuhlat käynnistyvät tiistaina

Elina Vähälä on Naantalin musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja.

Naantalin Musiikkijuhlat järjestetään 43. kerran 6.–17. kesäkuuta. Ohjelman on suunnitellut ensimmäistä kertaa viulisti Elina Vähälä , joka nimettiin tapahtuman taiteelliseksi johtajaksi Arto Noraksen yli 40 vuotta jatkuneen kauden jälkeen. Hienovaraisesti uudistuneen festivaalin yksittäisistä huipputaiteilijoista lähes puolet esiintyy Naantalissa ensimmäistä kertaa.

Fuugan valmistelu siirtymässä seuraavaan vaiheeseen

Musiikkitalo on nousemassa Itsenäisyyden aukiolle Aurajokirantaan.

Turun musiikkitalo Fuugan valmistelu jatkuu työntäyteisenä kesän ajan. Musiikkitalohanke on nyt kehitysvaiheessa, joka jatkuu sopimuksen mukaisesti kesäkuun loppuun saakka. Hankkeessa työstetään vielä viimeisiä kehitysvaiheen kokonaisuuksia.

Kaupunki

Näyttelijä Lauri Tilkanen tulkitsee Metsänneito-runon.
Ihmisasutus valtaa yhä etenevässä määrin kettujen luonnollisia alueita, joka sitten osaltaan lisää erilaisia yhteydenottoja TESYn Eläinten hätäkeskukseen, kertoo Britt-Marie Juup.
Elina Vähälä on Naantalin musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja.
Petri Kirkkomäki (vas.) ja taiteellinen johtaja Folke Gräsbeck ovat järjestäneet Sibelius Korppoossa -festivaalia yhteistyössä jo yli kymmenen vuoden ajan. Gräsbeck on ollut alusta asti festivaalin taiteellinen johtaja.
Musiikkitalo on nousemassa Itsenäisyyden aukiolle Aurajokirantaan.
Kuvassa ylhäältä vasemmalta Turkuseuran järjestösihteeri Katriina Pakkanen, vapaaehtoiset Ulla Kaarnavaara ja Leena Suominen, toiminnanjohtaja Kati Leskinen ja Nappe Naakkaa esittävä Aleksi Kauppinen
Bad Media Company Turun ylioppilasteatterissa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyn MM-huumaa Turkuun

Milla Nordlund.

Turussa järjestetään salibandyn naisten MM-kisat vuonna 2027. Kyseessä on kolmas kerta, kun naisten MM-kisat järjestetään Suomessa. Turussa kisat järjestetään ensimmäisen kerran.

Karppinen TPS:n naisten data-analyytikoksi

Kansallisessa Liigassa pelaavan Turun Palloseuran taustatiimi on vahvistunut data-analyytikko Oskari Karppisella . Karppinen tekee TPS:n valmennuksen käyttöön tilastoja Tepsin otteluista ja pelaajista sekä analysoi etukäteen tilastojen kautta tulevat vastustajajoukkueet.

Varpu Allenius haaveilee Tanssikoulu Å:n nousevan Turun ikonien joukkoon

Tanssikoulu Å:n takana olevilla Varpu Alleniuksella ja Olli Santalahdella on vielä pitkiä työpäiviä edessä ennen heinäkuun alkua, jolloin toiminta alkaa.

Varpu Alleniuksen ja Olli Santalahden vappu sujui tänä vuonna rauhallisesti.

Otteluanalyysi: Inter kukoistaa Kupittaan tekonurmella

Petteri Forsell oli pelipäällä. Hän pohjusti Interin toisen osuman.

Kaksi peliä Kupittaan uudella tekonurmikentällä uuden päätykatsomon edessä. Kaksi voittoa, kuusi pistettä maalierolla 5–0. Nyt uhriksi joutui Honka, jonka Inter voitti jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa 2–0.

Naisten Superpesiksen uuden mestaruuspokaalin suunnittelija on turkulainen Heini Aho

Heini Aho.

Naisten Superpesikselle suunnitellaan uusi mestaruuspokaali, joka jaetaan ensimmäisen kerran kauden 2023 päätteeksi suomenmestaruusjoukkueelle. Naisten Superpesiksen pelaajat valitsivat kolmen ehdotuksen joukosta voittajaksi taiteilija Heini Ahon työn. Mestaruuspokaali julkistetaan syyskuussa.

Kaksinkertainen Suomen mestari Casimir Jürgens Turun Palloseuraan

Casimir Jürgens vaihtaa mustavalkoiseen nuttuun.

Puolustaja Casimir Jürgens siirtyy Turun Palloseuraan Tampereen Tapparasta kahden vuoden sopimuksella. Kaksinkertainen Suomen mestari vahvistaa TPS:n takalinjaa. Helsinkiläislähtöinen 28-vuotias puolustaja on voittanut urallaan myös Champions Hockey Leaguen mestaruuden.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.