Näyttely myyttisistä olennoista, ilmiöistä ja tapahtumista
Marianne Saarenvirran näyttely Myytti on 11.2.–11.3. esillä Galleria Alkuvoimassa (Halistentie 2).
– Näyttelyni käsittelee myyttisiä olentoja, ilmiöitä ja tapahtumia, jotka liittyvät myös omakohtaisiin kokemuksiin, uskomuksiin ja omaan mielikuvitusmaailmaani. Noituus, luonnonuskonnot, yliluonnollisuus, mystiikka ja kaikenlainen okkultismi kiehtoo minua. Monesti teoksissani ilmenee arkkityyppisiä olentoja, joita esiintyy muun muassa myyttisissä tarinoissa.
Analyyttisen psykologian perustaja Carl Gustav Jung kehitti arkkityypin käsitettä. Hän tarkoitti piilotajunnan teemoja, jotka ilmenevät psyykessä luonnostaan. Arkkityypin todellinen olemus ei ole näkyvä, eikä rationaalisesti käsiteltävä. Arkkityyppi on tiedostamaton tajunnan sisältö, jolla on oma psyykkinen energia. Arkkityypit sijaitsevat kollektiivisessa piilotajunnassa. Ne tulevat esiin unissa ja myyteissä.
– Koen, että alitajunnan arkkityypit ilmestyvät monesti taiteessani. Huomaan,että jokin sama teema voi toistua joskus pidemmän aikaa teoksessa, kun teen taidetta alitajunnasta. Enkä osaa selittää miksi näin käy. Tuntuu, että jokin vain yrittää tulla näkyväksi taiteeni kautta.
– Teen paljon taidetta musteella. Olen viime aikoina hyödyntänyt myös virkattuja pitsejä teoksissani. Teen taidetta paljon piirtäen ja maalaten. Myös installaatiot innostavat minua. Olen tehnyt myös keramiikasta eläimiä ja satuhahmoja.
Myytti on jumalaistaru, jossa on yliluonnollisia olentoja ja jumalia, sekä kaikkeuden syntyä käsittelevä kertomus. Hyvin ihailtuja ja tarunomaisia henkilöitä, pidetään myös myyttisinä. Myytillä voidaan tarkoittaa myös jotain tarunomaista uskomusta, asiaa tai kuvitelmaa, jota ei voi järjellä selittää. Myyttien aiheita ovat erilaiset syntytarinat, kuten jumalat, maailmankaikkeus, ihmiset ja eläimet.
Luonnonilmiöt ja luonnossa tapahtuvat muutokset kuten vuodenajat, myrskyt ja auringonpimennys, sekä luonnossa olevat kohteet kuten vuoret, puut, lähteet ja joet, samoin kuin muodonmuutokset kuten ihmisen muuttuminen eläimeksi, tai hirviöt ja demonit sekä kuolemanjälkeinen elämä, historialliset sankarit ja tapahtumat. Myös tulta ja tulen teon taitoa on pidetty myyttisenä. Myös sadut ja tarinat ovat myyttisiä. Näissä tarinoissa voi esiintyä keijuja, jättiläisiä, peikkoja, haltijoita, merenneitoja, vampyyreja ja ihmissusia.
– Minua kiehtoo etenkin vampyyri. Vampyyri on kansanperinteisiin, mytologiaan ja nykyään enemmän myös populaarikulttuuriin kuuluva vainajaolento. Myytti on symbolinen ilmaisutapa. Myyttisen ajattelun avulla ihmiset ovat jäsentäneet maailmaa symbolisesti. Teen monesti alitajunnasta taidetta. Myös myytti on tiedostamattoman ja alitajuisen heijastumaa."
Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 11. helmikuuta.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)