Poliisi: Kuvan jakamisella voi olla kauaskantoiset seuraukset

Poliisin julkaisema YouTube-video muistuttaa, että kenenkään alastonkuvaa ei saa jakaa eteenpäin. Kuvien, myös alastonkuvien jakaminen nuorten keskuudessa on yleistä. Nuori ei välttämättä tule ajatelleeksi, että toisen nuoren alastonkuvan luvatta jakaminen kavereille voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Vuoden alussa voimaan tulleen uuden rikoslain mukaan teko täyttää seksuaalisen kuvan laiton levittäminen -rikosnimikkeen.

Nuori tulee rikosvastuulliseksi täyttäessään 15 vuotta, mutta hän on kuitenkin aina alle 15-vuotiaanakin vahingonkorvausvelvollinen.

– Tärkeintä ei ole se, että onko asia rikos vai ei, vaan se, että teolla aiheutetaan mittavaa vahinkoa ja kärsimystä uhrille eikä kyseessä ole "vain harmiton pila". Kuvan hallitsematon leviäminen on lähes aina nuorelle uhrille raskasta ja ahdistavaa. Kuva, joka on levitetty verkkomaailmaan myös pysyy siellä ja kuvan leviäminen laajallekin yleisölle voi tapahtua silmän räpäyksessä, muistuttaa ylikomisario Miia Lehtinen Poliisihallituksesta.

– Tällä videolla poliisi haluaa tuoda vahvasti esiin, että uhrin ei tule koskaan jäädä yksin ja jos nuoren alastonkuva levitetään, siitä on tärkeä ilmoittaa poliisille asian selvittämiseksi sekä uhrin tuen ja avun saamiseksi.

Video on osa sisäministeriön ja poliisin toteuttamaa Nuoret ja rikollisuus -sivustoa. Sivusto tarjoaa lapsille ja nuorille hyödyllistä tietoa rikoksista ja vastaa mm. kysymyksiin; miten tunnistan tilanteen, jossa on tapahtunut rikos, mistä saan apua, jos olen kohdannut rikoksen ja onko rikosilmoituksen tekeminen vaikeaa?

Rikoksen uhriksi joutuminen ei ole koskaan uhrin omaa syytä. Joskus rikoksen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Kuka tahansa voi joutua rikoksen uhriksi, eikä tilanteita pysty aina estämään. Apua kannattaa hakea aina, jos epäilee jonkin rikoksen tapahtuneen.

– Ei tarvitse tietää, mikä rikos olisi kyseessä. Riittää, jos sinulle on jäänyt tunne, että jotain väärää on tapahtunut. Apua kannattaa hakea myös silloin, jos epäilee kaverin joutuneen rikoksen uhriksi tai on itse nähnyt jonkun rikoksen tapahtuneen, kertoo Maatu Arkio-Lampinen Rikosuhripäivystyksestä.

Luotettavalle aikuiselle puhuminen voi olla helpompaa, jos lapsen tai nuoren kanssa on aikaisemmin keskusteltu mahdollisista rikoksista ja siitä, miten tulee toimia, jos joutuu rikoksen uhriksi. Lapselle ja nuorelle kannattaakin säännöllisesti muistuttaa, että vaikeistakin asioista voi aina tulla juttelemaan, vaikka tilanne tuntuisi kuinka hankalalta.

Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje on jo 20 vuoden ajan tehnyt työtä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemiseksi, edistääkseen varhaista puuttumista lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin ja nopeuttaakseen lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin poistumista netistä. Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu vastaanottaa ilmoituksia sekä aikuisilta että lapsilta, jos he ovat kohdanneet tai nähneet netissä lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvää toimintaa tai kuvamateriaalia. Viime vuonna Nettivihjeeseen tuli kymmenkertainen määrä vihjeitä aiempiin vuosiin verrattuna.

- Suuri osa lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ei tule viranomaisten tietoon esimerkiksi siksi, että kynnys ilmoittaa viranomaisille epäillystä rikoksesta tai laittomasta materiaalista on korkea. Matalan kynnyksen Nettivihje-palvelun avulla voidaan saada viranomaisten tietoon myös ne tilanteet, joita ei syystä tai toisesta haluta ilmoittaa suoraan poliisille. Näin yhä useampi lapsiin kohdistunut seksuaalirikos saadaan selvitettyä ja lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia poistettua tehokkaasti netistä, toteaa Nettivihjeen asiantuntija Pauliina Sillfors.

Rikoksen uhriksi joutunut lapsi tai nuori tarvitsee tukea läheisiltään. On tärkeää, että uhri ei jää yksin ja hän saa tarvitsemansa tuen tilanteeseen. Kun lapsi tai nuori kertoo huoltajalle tai aikuiselle kokemuksestaan, kiitä häntä siitä, että hän rohkeasti kertoi asiasta sinulle. Muistuta, että vaikeistakin asioista saa aina kertoa.

Anna aikaa kertomiselle ja pysy itse rauhallisena. Kuuntele häntä ja anna mahdollisuus keskustelemiseen.

Älä syyllistä, epäile tai vähättele. Suhtaudu kertomukseen vakavasti. On normaalia reagoida epänormaaliin tilanteeseen. Reaktioita voivat olla esimerkiksi unettomuus, painajaiset, ahdistuneisuus ja keskittymisvaikeudet. On myös normaalia, jos nuori ei reagoi voimakkaasti tilanteeseen.

Tarjoa hänelle aikuisen turvallista läsnäoloa. Huolehdi arjen jatkumisesta mahdollisimman normaalina sekä perustarpeista, esimerkiksi syömisestä ja nukkumisesta. Luo toivoa tilanteesta selviytymiseen.

Tehkää asiasta rikosilmoitus. Keskustele lapsen kanssa ennen ilmoituksen tekoa siitä, miksi ilmoituksen tekeminen on tärkeää ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Jos on huoli lapsen hyvinvoinnista, voit olla yhteydessä oman kunnan sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kesäaika sotki rautatieliikenteen matkustajainformaatiojärjestelmä

Viime yönä tapahtunut kesäaikaan siirtyminen vikaannutti asemien informaatiojärjestelmän, jotka jäivät näyttämään niin sanottua normaaliaikaa eli ovat tunnin myöhässä. Osa asemien kelloista on oikeassa ajassa, mutta junien lähtöajat ovat virheelliset.

Italialainen herkkuparatiisi ja miestenvaateliike avaavat Hansakorttelissa

Hansakorttelin kävijämäärä on kasvussa.

Hansakortteli saa vuoden ensimmäisen uuden liikkeensä jo Hansailmiön käynnistyessä maaliskuun lopulla, kun miestenvaateliike Jack & Jones avaa myymälänsä Hansakorttelin toiseen kerrokseen. Ravintolauutuus Gelateria Nuvolen, Pizzeria 450C:n ja Bastan yhdistävä italialaisten makujen herkkukeidas. Uusia kasvoja Hansakorttelissa nähdään myös uudistetussa Intersportissa, jonka kauppiaspariskuntana on aloittanut Maaria ja Teemu Holma .

Loton potti nousee 7,7 miljoonaan, Jokerissa kaksi täysosumaa

Lotossa ei löytynyt täysosumaa, joten ensi viikolla tarjolla on jo 7,7 miljoonaa euroa. Loton kierroksen 12/2023 oikea rivi on 4, 14, 15, 20, 21, 30, 31 sekä lisänumero 40. Plusnumeroksi arvottiin 26.

Miksi romuttaa apteekkijärjestelmä?

Kirjoittaja puolustaa nykyistä apteekkijärjestelmää.

Viime päivien keskustelujen perusteella näyttää siltä, että joillakin tahoilla on vahvana päämääränä romuttaa nykyinen apteekkijärjestelmämme. Perusteluina käytetään omistajuuden vapauttamista tai lääkkeiden hintojen alentamista, jotka saavat uudistuksen kuulostamaan asiaan perehtymättömän korvaan kilpailullisten näkökulmien valossa hyvältä.

Rohkea ja sosiaalinen luonne sekä puhdas hiekkalaatikko näyttävät edistävän kissan sisäsiisteyttä

Erityisen yleisiä sisäsiisteysongelmat ovat leikkaamattomilla kissoilla.

Helsingin yliopiston tutkijat tunnistivat useita yhteyksiä erilaisten riskitekijöiden ja kissojen sisäsiisteysongelmien välillä. Moninaisten riskitekijöiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden olosuhteiden muokkaamiseen kissan ympäristössä ja voi tätä kautta ehkäistä ja vähentää sisäsiisteysongelmia.

Rasekon vaatteidenvaihtotilaisuus uusitaan kahdesti

Rasekossa järjestetään pikapikaa kaksi uutta vaatevaihtaritilaisuutta.

Rasekossa järjestettiin helmikuussa kaksi kaikille avointa vaatteiden vaihtotilaisuutta. Tapahtumien suosio ylitti odotukset, ja useiden osallistujien toiveena oli saada tapahtumalle jatkoa.

Riistakameroilla uutta tietoa merimetson ja harmaahaikaran käyttäytymisestä vesiviljelylaitoksilla

Luonnonsuojelulailla rauhoitettujen merimetson ja harmaahaikaran pesimäkannat ovat vahvistuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Suomen rannikko- ja merialueilla. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa selvitettiin riistakameroiden käyttöä harmaahaikaroiden ja merimetsojen seurantamenetelmänä vesiviljelylaitoksilla.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

Suomalaisten kiinnostus lyhennysvapaisiin ei ole kasvanut

Danske Bankin Asuntolainapulssin mukaan lyhennysvapaiden suosio ei ole kasvanut, vaikka korot ovat nousseet ja inflaatio pysynyt korkeana.

Suuria klassikkoja soolokitaralla

Tomi Paldanius.

Fingerstyle-kitaristi Tomi Paldanius soittaa tunnetuiden kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti. Paldanius konsertoi Rieskalähteen koulun auditoriossa tiistaina 28. maaliskuuta kello 18.

Varjoista vapauttava kantaesityskonsertti Martinkirkossa

Turun konservatorion kamarikuoron konsertti Sept Anges – Pandemian varjoista pureutuu lähivuosiin ja purkaa tuntoja Martinkirkossa lauantaina 25. maaliskuuta kello 19. Konserttiin on vapaa pääsy.

Puukauppa käynnistyi viime vuotta vilkkaammin

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi–helmikuussa puuta yksityismetsistä 5,5 miljoonaa kuutiota. Määrä on noin kolmanneksen edellisvuoden alkua enemmän, ja neljä prosenttia enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo.

Vanhan liiton työmoraalin mies – Sami Huhtala ajautui jälkiruokaekspertiksi sattumalta

 Sami Huhtala on pyörittänyt Sanna-vaimonsa kanssa Xoco’sia kahdeksan vuotta.

Xoco’sin Sami Huhtala on tullut tunnetuksi ennen kaikkea jälkiruokien taitajana. Xoco’sin jälkiruoka- ja konditoria-annokset ovat keränneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana runsaasti kiitosta ja pari vuotta sitten Huhtala voitti Makea mestari -kilpailun.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

Eurojackpotin päävoitto kohoaa jo 73 miljoonaan euroon

Eurojackpotin perjantaisessa arvonnassa (kierros 12/2023) ei tällä kertaa löytynyt täysosumaa.

Kysely: Enemmistö vastustaa hyvinvointialueveroa

Enemmistö suomalaisista (57%) ilmoittaa, että heille on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Yli kolmannes (37%) torjuu väittämän. Kansalaismielipide ei ole paljon muuttunut aiemmista mittauskerroista. Väitteeseen yhtyvien osuus on eri vuosia liikkunut 54–62 prosenttiyksikön välillä.

Kuntien saamat kiinteistöverotuotot reippaassa kasvussa, syynä rakennuskustannusten ennätyksellinen nousu

Verohallinnon ennakkotietojen perusteella kiinteistöveroja kerätään tänä vuonna kunnille 2,2 miljardia euroa. Kiinteistöveron tuotto nousee noin 170 miljoonaa (+8,2 %) suuremmaksi kuin viime vuonna. Kasvu johtuu siitä, että rakennuskustannusten nousu on nostanut rakennusten verotusarvoa.

Nuoret toivovat mutkattomia matalan kynnyksen palveluita

Nuoret toivovat, että oman paikkakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut löytyisivät helposti yhdestä paikasta ja apua voisi saada ilman ajanvarausta. Nuorten toiveet palvelukynnysten madaltamiseksi ovat myös hyvin käytännönläheisiä, kuten toimintaympäristön kehittäminen viihtyisäksi ja turvalliseksi esimerkiksi niin, että tilassa on sohva, sateenkaarilippu seinällä ja juliste turvallisemman tilan periaatteista.

Urheilu

Yhdessä tehokkaammin kauhoen – Turkulaisten uintiseurojen yhdistymistä valmisteltiin pitkään

Tero Laine näkee, että uimarin kriittisiin vuosiin pitää panostaa, paitsi yksilön myös seuran. – On suuri haaste, että saadaan tuettua vaikkapa nuorten EM-tasolla olevaa urheilijaa niin, että hän nousee aikuisten EM-tasolle.

Turkulainen uinti astui uuteen aikaan maaliskuussa, kun Aurajoen Uinti ja Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry. ÅSK yhdistyivät. Fuusion muodostama seura tunnetaan nimellä Uinti Turku.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

RNK:n Petra Ojarannalle tänään 700 peliä täyteen

Petra Ojaranta.

Suomalaisen ringeten legenda, RNK:n Petra Ojaranta saavuttaa 700 pelatun SM-sarjaottelun rajan toisena suomalaispelaajana. 46-vuotias Ojaranta saa 700 peliä täyteen ringeten ensimmäisessä finaalissa 25. maaliskuuta, kun RNK kohtaa Raisiossa NoU Ringeten. Vuonna 1990 ensimmäisen SM-sarjaottelunsa pelannut Ojaranta on voittanut urallaan muun muassa kaksi Suomen mestaruutta ja viisi maailmanmestaruutta.

FBC nousi kuilun partaalta voittoon

Juuso Forsman. Kuva on viime keväältä.

Salibandyn F-liigakarsinnassa FBC Turku siirtyi Karhuja vastaan 2–1-johtoon voittamalla kotonaan rangaistuslaukauskisan jälkeen 6–5. Paikka karsinnan toisessa vaiheessa aukeaa kolmella voitolla.

Puukkokatsomo: Tepsillä raskaan analyysin aika

Lassi Lehtinen.

Hienoja peliasuja, hienoja hatunnostoja satavuotiselle historialle. Mutta urheilullisesti HC TPS:n juhlakausi ei jättänyt kerrottavaa jälkipolville.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.