Kuuden suurimman kaupungin johtajat: Valtion kannattaa tehdä isojen kaupunkien kanssa diili koko Suomen kasvun vauhdittamiseksi

Suomen kuusi suurinta kaupunkia esittää valtiolle uudenlaista allianssia kaupunkien kasvun ja koko Suomen vahvistamiseksi. Ehdotus kaupunkiallianssista sisältyy Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Turun ja Oulun 31. tammikuuta julkaistuihin kaupunkien yhteisiin hallitusohjelmatavoitteisiin.

– Suomi kohtaa monia visaisia pulmia aina julkisen talouden kestävyysvajeesta osaajapulaan ja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Niitä ei ratkota vanhoilla toimintamalleilla. Esitämme uudenlaista yhteistyön mallia, jotta suurten kaupunkien rooli Suomen talouskasvun ja hyvinvoinnin moottorina voidaan valjastaa koko maan hyödyksi, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

– Allianssimallin etuna on, että siinä asetetaan yhteinen maali, jonka saavuttamiseksi myös työskennellään yhdessä tasavertaisina kumppaneina. Keinovalikoimaan kuuluvat esimerkiksi yhteiset investoinnit, valtion ja kaupunkien tiivis yhteistyö ideoiden eteenpäin viemiseksi sekä kaupunkien toimintavapauksien lisääminen, jatkaa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Allianssimalli on tuttu muun muassa suurista julkisen ja yksityisen sektorin infrahankkeista, ja sitä on hyödynnetty onnistuneesti esimerkiksi Tampereen ratikan rakentamisessa.

Seuraavan hallituksen on tehtävä ripeitä päätöksiä kasvun vahvistamiseksi ja esimerkiksi osaajapulan ratkaisemiksi. Kuutoskaupunkien mielestä ongelman ratkaisu vaatii nykyistä paljon vahvempaa yhteistyötä.

– Suomi tarvitsee osaavia tekijöitä – pian ja paljon. Tämä koskee sekä yritysmaailmaa että julkista puolta, esimerkiksi kouluja ja varhaiskasvatusta. Tuoreen selvityksen mukaan etenkin hoiva- ja opetuspuolella on tulevina vuosina edessä laajoja eläköitymisiä. Nyt on konkreettisten tekojen aika. Hallituksen kannattaa hyödyntää kaupunkien tuntemus omasta alueestaan ja miettiä yhdessä keinoja vahvistaa osaamista tehokkaasti, muistuttaa Turun pormestari Minna Arve.

Kuutoskaupungit lisäisivät korkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja pysyvästi kasvukeskuksissa etenkin työvoimapulasta kärsivillä aloilla, kuten varhaiskasvatuksessa. Ammatillisen koulutuksen järjestämistä puolestaan on kehitettävä joustavammaksi, jotta osaajapulaan voidaan vastata notkeasti ja nopeasti. Myös kansainvälisten osaajien houkuttelua pitää lisätä ja helpottaa heidän asettumistaan Suomeen.

– Osaajista ei kilpailla vain maan sisällä, vaan kansainvälisesti. Ikääntyvänä kansakuntana Suomen ainoa mahdollisuus on menestyä tässä kilpailussa. Suomeen kotoutumisen täytyy olla sujuvaa aina lupaprosesseista lasten varhaiskasvatuspaikkojen järjestämiseen ja englanninkieliseen ylioppilastutkintoon asti. Suurten kaupunkien kansainvälisten osaajien asettautumista tukevat palvelut on vakinaistettava, jotta osaajien houkuttelun kokonaisuus toimii, Oulun vs. kaupunginjohtaja Ari Alatossava sanoo.

Hyvinvointialueiden aloitus korostaa kaupunkien roolia sivistyksen ja osaamisen sekä etenkin elinvoiman rakentajina.

– On selvää, että kuntien rahoitusjärjestelmää tulee muokata tukemaan kasvua ja elinvoiman edistämistä. Valtionosuusjärjestelmässä pitää huomioida nykyistä paremmin esimerkiksi vieraskielisten asukkaiden määrä, investointitarpeet ja elinvoiman edistäminen, painottaa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

– Suomen kohtalonkysymys on, säilyykö kaupunkien kriittisen tärkeä kyky investoida kasvuun. Tulevan hallituksen on toimillaan varmistettava, että kaupungeilla säilyvät sekä kyky että kannusteet kehittää niin asukkaille kuin yrityksillekin vetovoimaista toimintaympäristöä ja houkutella kansainvälisiä kasvuinvestointeja Suomeen. Valtion, kaupunkien, yritysten ja yliopistojen yhteistyö on Suomen kilpailukyvyn kannalta ratkaisevan tärkeää, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tiivistää.

Kuutoskaupungit ovat listanneet hallitusohjelmatavoitteensa. Ne ehdottavat, että muodostetaan kuuden suurimman kaupungin ja valtion välinen strateginen allianssi ja pysyvä yhteistyöelin. Allianssin kautta luodaan kasvua ja edistetään osaavan työvoiman saatavuutta, digitalisaatiota, TKI-toimintaa ja vientiä sekä houkutellaan investointeja ja lisätään kaupunkien toimintavapautta.

Osaajapulan ratkaisemiseksi ja osaamisen vahvistamiseksi nostetaan pysyvästi korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen määrää kasvukeskuksissa. Koulutusjärjestelmää ja tutkintorakenteita kehitetään vastaamaan muuttuvan työelämän tarpeita.

Nopeutetaan kansainvälisten työntekijöiden oleskelulupa- ja rekisteröintiprosesseja. TE-palvelujen rahoitus turvataan, jotta kunnilla on mahdollisuudet onnistua kohtaanto-ongelman ratkaisemisessa.

Kaupunkien kasvua tuetaan ja investointikykyä vahvistetaan selkeyttämällä valtionosuusjärjestelmää ja parantamalla kuntien veropohjaa.

Parannetaan saavutettavuutta sekä kansainvälisiä ja kansallisia yhteyksiä.

Kestävää kasvua sekä vihreää ja digitaalista siirtymää nopeutetaan nostamalla tieteen rahoituksen tasoa ja vähentämällä korkeakoulukentän pirstaleisuutta. Suurimpien kaupunkien alueellisten kiertotalousekosysteemien toimintaa vauhditetaan ja resursseja kohdennetaan kaupunkien työhön, joka tähtää valtakunnallisten hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseen sekä digivihreää kaksoissiirtymää tukeviin innovaatioihin.

Suomen kuusi suurinta kaupunkia eli niin sanotut kuutoskaupungit ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku ja Oulu. Niissä asuu yhteensä rutkasti yli 1,8 miljoonaa asukasta: 37 prosenttia Suomen alle 30-vuotiaista ja 67 prosenttia Suomen vieraskielisistä.

Kuutoskaupunkien osuus koko maan työpaikoista on 40 prosenttia ja työttömistä on 38 prosenttia. Korkeakoulututkinnoista 47 prosenttia suoritetaan kuudessa suurimmassa kaupungissa.

Kuutoskaupungeissa syntyy noin 55 prosenttia Suomen bruttokansantuotetta. Tulevaisuudessa Suomen väestö kasvaa vain kaupungeissa – kuuden suurimman kaupungin asukasluvun ennustetaan kasvavan lähes 2,2 miljoonaan vuoteen 2040 mennessä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kesäaika sotki rautatieliikenteen matkustajainformaatiojärjestelmä

Viime yönä tapahtunut kesäaikaan siirtyminen vikaannutti asemien informaatiojärjestelmän, jotka jäivät näyttämään niin sanottua normaaliaikaa eli ovat tunnin myöhässä. Osa asemien kelloista on oikeassa ajassa, mutta junien lähtöajat ovat virheelliset.

Italialainen herkkuparatiisi ja miestenvaateliike avaavat Hansakorttelissa

Hansakorttelin kävijämäärä on kasvussa.

Hansakortteli saa vuoden ensimmäisen uuden liikkeensä jo Hansailmiön käynnistyessä maaliskuun lopulla, kun miestenvaateliike Jack & Jones avaa myymälänsä Hansakorttelin toiseen kerrokseen. Ravintolauutuus Gelateria Nuvolen, Pizzeria 450C:n ja Bastan yhdistävä italialaisten makujen herkkukeidas. Uusia kasvoja Hansakorttelissa nähdään myös uudistetussa Intersportissa, jonka kauppiaspariskuntana on aloittanut Maaria ja Teemu Holma .

Loton potti nousee 7,7 miljoonaan, Jokerissa kaksi täysosumaa

Lotossa ei löytynyt täysosumaa, joten ensi viikolla tarjolla on jo 7,7 miljoonaa euroa. Loton kierroksen 12/2023 oikea rivi on 4, 14, 15, 20, 21, 30, 31 sekä lisänumero 40. Plusnumeroksi arvottiin 26.

Miksi romuttaa apteekkijärjestelmä?

Kirjoittaja puolustaa nykyistä apteekkijärjestelmää.

Viime päivien keskustelujen perusteella näyttää siltä, että joillakin tahoilla on vahvana päämääränä romuttaa nykyinen apteekkijärjestelmämme. Perusteluina käytetään omistajuuden vapauttamista tai lääkkeiden hintojen alentamista, jotka saavat uudistuksen kuulostamaan asiaan perehtymättömän korvaan kilpailullisten näkökulmien valossa hyvältä.

Rohkea ja sosiaalinen luonne sekä puhdas hiekkalaatikko näyttävät edistävän kissan sisäsiisteyttä

Erityisen yleisiä sisäsiisteysongelmat ovat leikkaamattomilla kissoilla.

Helsingin yliopiston tutkijat tunnistivat useita yhteyksiä erilaisten riskitekijöiden ja kissojen sisäsiisteysongelmien välillä. Moninaisten riskitekijöiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden olosuhteiden muokkaamiseen kissan ympäristössä ja voi tätä kautta ehkäistä ja vähentää sisäsiisteysongelmia.

Rasekon vaatteidenvaihtotilaisuus uusitaan kahdesti

Rasekossa järjestetään pikapikaa kaksi uutta vaatevaihtaritilaisuutta.

Rasekossa järjestettiin helmikuussa kaksi kaikille avointa vaatteiden vaihtotilaisuutta. Tapahtumien suosio ylitti odotukset, ja useiden osallistujien toiveena oli saada tapahtumalle jatkoa.

Riistakameroilla uutta tietoa merimetson ja harmaahaikaran käyttäytymisestä vesiviljelylaitoksilla

Luonnonsuojelulailla rauhoitettujen merimetson ja harmaahaikaran pesimäkannat ovat vahvistuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Suomen rannikko- ja merialueilla. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa selvitettiin riistakameroiden käyttöä harmaahaikaroiden ja merimetsojen seurantamenetelmänä vesiviljelylaitoksilla.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

Suomalaisten kiinnostus lyhennysvapaisiin ei ole kasvanut

Danske Bankin Asuntolainapulssin mukaan lyhennysvapaiden suosio ei ole kasvanut, vaikka korot ovat nousseet ja inflaatio pysynyt korkeana.

Suuria klassikkoja soolokitaralla

Tomi Paldanius.

Fingerstyle-kitaristi Tomi Paldanius soittaa tunnetuiden kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti. Paldanius konsertoi Rieskalähteen koulun auditoriossa tiistaina 28. maaliskuuta kello 18.

Varjoista vapauttava kantaesityskonsertti Martinkirkossa

Turun konservatorion kamarikuoron konsertti Sept Anges – Pandemian varjoista pureutuu lähivuosiin ja purkaa tuntoja Martinkirkossa lauantaina 25. maaliskuuta kello 19. Konserttiin on vapaa pääsy.

Puukauppa käynnistyi viime vuotta vilkkaammin

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi–helmikuussa puuta yksityismetsistä 5,5 miljoonaa kuutiota. Määrä on noin kolmanneksen edellisvuoden alkua enemmän, ja neljä prosenttia enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo.

Vanhan liiton työmoraalin mies – Sami Huhtala ajautui jälkiruokaekspertiksi sattumalta

 Sami Huhtala on pyörittänyt Sanna-vaimonsa kanssa Xoco’sia kahdeksan vuotta.

Xoco’sin Sami Huhtala on tullut tunnetuksi ennen kaikkea jälkiruokien taitajana. Xoco’sin jälkiruoka- ja konditoria-annokset ovat keränneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana runsaasti kiitosta ja pari vuotta sitten Huhtala voitti Makea mestari -kilpailun.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

Eurojackpotin päävoitto kohoaa jo 73 miljoonaan euroon

Eurojackpotin perjantaisessa arvonnassa (kierros 12/2023) ei tällä kertaa löytynyt täysosumaa.

Kysely: Enemmistö vastustaa hyvinvointialueveroa

Enemmistö suomalaisista (57%) ilmoittaa, että heille on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Yli kolmannes (37%) torjuu väittämän. Kansalaismielipide ei ole paljon muuttunut aiemmista mittauskerroista. Väitteeseen yhtyvien osuus on eri vuosia liikkunut 54–62 prosenttiyksikön välillä.

Kuntien saamat kiinteistöverotuotot reippaassa kasvussa, syynä rakennuskustannusten ennätyksellinen nousu

Verohallinnon ennakkotietojen perusteella kiinteistöveroja kerätään tänä vuonna kunnille 2,2 miljardia euroa. Kiinteistöveron tuotto nousee noin 170 miljoonaa (+8,2 %) suuremmaksi kuin viime vuonna. Kasvu johtuu siitä, että rakennuskustannusten nousu on nostanut rakennusten verotusarvoa.

Nuoret toivovat mutkattomia matalan kynnyksen palveluita

Nuoret toivovat, että oman paikkakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut löytyisivät helposti yhdestä paikasta ja apua voisi saada ilman ajanvarausta. Nuorten toiveet palvelukynnysten madaltamiseksi ovat myös hyvin käytännönläheisiä, kuten toimintaympäristön kehittäminen viihtyisäksi ja turvalliseksi esimerkiksi niin, että tilassa on sohva, sateenkaarilippu seinällä ja juliste turvallisemman tilan periaatteista.

Urheilu

Yhdessä tehokkaammin kauhoen – Turkulaisten uintiseurojen yhdistymistä valmisteltiin pitkään

Tero Laine näkee, että uimarin kriittisiin vuosiin pitää panostaa, paitsi yksilön myös seuran. – On suuri haaste, että saadaan tuettua vaikkapa nuorten EM-tasolla olevaa urheilijaa niin, että hän nousee aikuisten EM-tasolle.

Turkulainen uinti astui uuteen aikaan maaliskuussa, kun Aurajoen Uinti ja Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry. ÅSK yhdistyivät. Fuusion muodostama seura tunnetaan nimellä Uinti Turku.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

RNK:n Petra Ojarannalle tänään 700 peliä täyteen

Petra Ojaranta.

Suomalaisen ringeten legenda, RNK:n Petra Ojaranta saavuttaa 700 pelatun SM-sarjaottelun rajan toisena suomalaispelaajana. 46-vuotias Ojaranta saa 700 peliä täyteen ringeten ensimmäisessä finaalissa 25. maaliskuuta, kun RNK kohtaa Raisiossa NoU Ringeten. Vuonna 1990 ensimmäisen SM-sarjaottelunsa pelannut Ojaranta on voittanut urallaan muun muassa kaksi Suomen mestaruutta ja viisi maailmanmestaruutta.

FBC nousi kuilun partaalta voittoon

Juuso Forsman. Kuva on viime keväältä.

Salibandyn F-liigakarsinnassa FBC Turku siirtyi Karhuja vastaan 2–1-johtoon voittamalla kotonaan rangaistuslaukauskisan jälkeen 6–5. Paikka karsinnan toisessa vaiheessa aukeaa kolmella voitolla.

Puukkokatsomo: Tepsillä raskaan analyysin aika

Lassi Lehtinen.

Hienoja peliasuja, hienoja hatunnostoja satavuotiselle historialle. Mutta urheilullisesti HC TPS:n juhlakausi ei jättänyt kerrottavaa jälkipolville.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.