OP: Suomen talouden näkymä pysyy heikkona

OP:n ekonomistit arvioivat talouden vaipuvan lievään taantumaan kuluvana vuonna huolimatta pahimpien energiakriisihuolien hellittämisestä. Suomen talous, ja siihen keskeisesti vaikuttavat tekijät, kuten korot, ovat kehittyneet viime aikoina odotusten mukaisesti.

Suomen bruttokansantuotteen ennustetaan supistuvan 0,5 prosenttia vuonna 2023 ja kääntyvän 0,5 prosentin kasvuun vuonna 2024.

– Viime kesän jälkeen ennusteeseemme on tarvinnut tehdä lähinnä hienosäätöä, jos sitäkään. Tämä ei silti tarkoita sitä, että talouden näkymä olisi selkeä. Näköpiirissä on enemmänkin pari vuotta epämääräisen heikkoa kehitystä kuin selväpiirteinen taantuma ja rivakka elpyminen, sanoo OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Laskusuhdanne koettelee taloutta laaja-alaisesti. Vienti, yksityinen kulutus ja investoinnit heikkenevät.

Viennin arvo kasvoi vuonna 2022 ennätyksellistä vauhtia. Lähelle vastaavia lukuja on päästy viimeksi 1970-luvulla. Viennin määrän kasvu jäi kuitenkin muutamaan prosenttiin. Kuluvana vuonna viennin määrä supistuu hieman, kun vientikysyntä heikkenee, palveluviennin elpyminen hiipuu ja Venäjän viennin lopahtaminen painaa alkuvuoden kasvulukuja. Vientihinnat kääntyvät vuoden aikana laskuun.

Korkea inflaatio ja korkojen jyrkkä nousu heijastuvat voimakkaimmin yksityiseen kulutukseen ja investointeihin. Yksityinen kulutus kasvoi viime vuonna käytettävissä olevien reaalitulojen vähenemisestä huolimatta hyvää vauhtia korona-aikojen säästöjen tukemana. Säästämisaste painui matalimmilleen sitten 1980-luvun loppuvuosien. Nousseet korot ja heikkenevä taloustilanne kääntävät vuonna 2023 säästämisasteen jälleen nousuun, ja yksityinen kulutus supistuu. Käytettävissä olevat reaalitulot eivät kuitenkaan enää vähene.

– Vuonna 2022 nopea hintojen ja korkojen nousu koetteli erityisesti kotitalouksia. Tänä vuonna yritysten tilanne alkaa heikentyä kustannusten noustessa ja kysynnän huonontuessa. Tämän seurauksena niin työllisyyden kuin investointien kehitys kääntyy laskuun, arvioi pääekonomisti Heiskanen.

Investoinnit olivat viime vuonna hyvässä vauhdissa. Tänä vuonna erityisesti rakennusinvestoinnit vähenevät, ja investoinnit kokonaisuutena kääntyvät laskuun. Työllisyys parani vielä viime vuoden lopulla, mutta hidastuva talouskasvu alkaa vähitellen näkyä työmarkkinoilla. Työttömyysaste nouseekin viime vuoden lukemista ja työllisyysaste laskee hieman.

Inflaatio saavutti huippunsa talvella. Kuluttajahintojen nousu vaimenee kuitenkin pohjimmiltaan hitaasti, erityisesti palveluiden hintojen nousun taittuminen tulee olemaan verkkaista palkkapaineiden lisääntyessä.

Vaihtotaseen vaje paisui viime heikoimpiin lukemiin sitten 1990-luvun alun. Suomen talouden ulkoinen tasapaino säilyy heikkona myös lähivuosina. Lisäksi julkisen talouden vaje kasvaa jälleen.

– Ennusteen riskit ovat tasapainossa. Lähiaikojen odotettua parempi kehitys ei kuitenkaan ennakoi myönteisempää kehitystä tulevaisuudessa. Jatkon kannalta maltillinen taantuma, joka oikaisee korona-ajan jälkeen syntyneitä epätasapainoja voisi olla paras skenaario taloudelle, toteaa Heiskanen.

Maailmantalouden kasvu on keskeisten suhdanneindikaattorien perusteella hidastumassa edelleen. Suhdannekuva ei ole kuitenkaan yhtenäinen. Kehittyneissä maissa talous on laskusuhdanteessa, ja osin taantuman partaalla. Kehittyvissä maissa kasvunäkymät ovat osin jopa paranemassa.

Kokonaisuutena maailmantalouden kasvu painuu tänä vuonna hieman taantuman rajana pidetyn 2,5 prosentin alapuolelle. Kehittyneissä maissa talouskasvu on heikointa sitten 1980-luvun alun, kun finanssikriisin ja koronapandemian vuosia ei oteta huomioon.

Yhdysvalloissa talous ylikuumeni selvästi koronapandemiasta elvyttäessä. Sittemmin kiihtynyt inflaatio ja rahapolitiikan kiristyminen ovat painaneet ennakoivat suhdanneindikaattorit taantuman partaalle. Koronapandemian aikana kertyneet säästöt ja vahvojen työmarkkinoiden tukema reipas palkkojen nousu ovat pitäneet talouden toistaiseksi kasvussa. Vähitellen talous on kuitenkin painumassa taantumaan, kun koronanaikana kertyneet puskurit on käytetty ja työmarkkinat alkavat viilentyä.

– Talousindikaattorien perusteella on 90 prosentin todennäköisyys, että Yhdysvaltain talous vajoaa taantumaan seuraavien kuuden kuukauden aikana. Tähän nähden tunnelmat ovat olleet viime aikoina yllättävän leppoisia. Vanha totuus ”kun Yhdysvallat aivastaa, muu maailma sairastuu” on yhä kohdallaan, sanoo Heiskanen.

Euroalueella talousindikaattorit ovat painuneet talouden taantumista ennakoiviin lukemiin, jotka kuitenkin ovat olleet markkinoiden odotuksia parempia. Talviselta energiakriisiltä ollaan välttymässä, mutta talouskehitys on silti heikkenemässä lievän taantuman mittoihin, ja näkymät ovat jatkossakin vaisut ja epävarmat.

Kiinan talous kulkee tänä vuonna vastavirtaan. Viime vuonna rankat koronarajoitukset painoivat kasvun heikoksi. Lähiaikoina koronatapaukset voivat vaikeuttaa kehitystä, mutta Kiinan talous on vähitellen jättämässä korona-ajan taakseen. Talouskasvu nopeutuukin tänä vuonna melko selvästi osin talouspolitiikan tukemana.

Korkein inflaatiohuippu jäi taakse viime vuoden lopulla useimmissa maissa. Inflaatio hidastuu selvästi, mutta säilyy tavoitteita korkeammalla. Pohjainflaatio hellittää hitaammin, ja työmarkkinat ovat laajalti yhä tiukat.

Keskuspankit ovat hankalassa tilanteessa, kun nopea korkojen nousu ei ole vielä täysin heijastunut talouteen. Tarvittavan politiikan kiristämisen suuruus on hämärän peitossa. Olisi vältettävä liiallinen korkojen nousu, mutta inflaation kiihtyminen uudestaan olisi vältettävä.

– Nykyiset markkinakorot pitävät sisällään jo odotuksen siitä, että EKP tulee kiristämään rahapolitiikkaansa edelleen. Tällä hetkellä on vielä jonkin verran epävarmuutta siitä, miten korkealle korot tulevat nousemaan. Selvää kuitenkin on, että suurin nousu on jo takana ja lyhyiden korkojen kehitys on tänä vuonna viime vuotta maltillisempaa, toteaa senioriekonomisti Tomi Kortela.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kesäaika sotki rautatieliikenteen matkustajainformaatiojärjestelmä

Viime yönä tapahtunut kesäaikaan siirtyminen vikaannutti asemien informaatiojärjestelmän, jotka jäivät näyttämään niin sanottua normaaliaikaa eli ovat tunnin myöhässä. Osa asemien kelloista on oikeassa ajassa, mutta junien lähtöajat ovat virheelliset.

Italialainen herkkuparatiisi ja miestenvaateliike avaavat Hansakorttelissa

Hansakorttelin kävijämäärä on kasvussa.

Hansakortteli saa vuoden ensimmäisen uuden liikkeensä jo Hansailmiön käynnistyessä maaliskuun lopulla, kun miestenvaateliike Jack & Jones avaa myymälänsä Hansakorttelin toiseen kerrokseen. Ravintolauutuus Gelateria Nuvolen, Pizzeria 450C:n ja Bastan yhdistävä italialaisten makujen herkkukeidas. Uusia kasvoja Hansakorttelissa nähdään myös uudistetussa Intersportissa, jonka kauppiaspariskuntana on aloittanut Maaria ja Teemu Holma .

Loton potti nousee 7,7 miljoonaan, Jokerissa kaksi täysosumaa

Lotossa ei löytynyt täysosumaa, joten ensi viikolla tarjolla on jo 7,7 miljoonaa euroa. Loton kierroksen 12/2023 oikea rivi on 4, 14, 15, 20, 21, 30, 31 sekä lisänumero 40. Plusnumeroksi arvottiin 26.

Miksi romuttaa apteekkijärjestelmä?

Kirjoittaja puolustaa nykyistä apteekkijärjestelmää.

Viime päivien keskustelujen perusteella näyttää siltä, että joillakin tahoilla on vahvana päämääränä romuttaa nykyinen apteekkijärjestelmämme. Perusteluina käytetään omistajuuden vapauttamista tai lääkkeiden hintojen alentamista, jotka saavat uudistuksen kuulostamaan asiaan perehtymättömän korvaan kilpailullisten näkökulmien valossa hyvältä.

Rohkea ja sosiaalinen luonne sekä puhdas hiekkalaatikko näyttävät edistävän kissan sisäsiisteyttä

Erityisen yleisiä sisäsiisteysongelmat ovat leikkaamattomilla kissoilla.

Helsingin yliopiston tutkijat tunnistivat useita yhteyksiä erilaisten riskitekijöiden ja kissojen sisäsiisteysongelmien välillä. Moninaisten riskitekijöiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden olosuhteiden muokkaamiseen kissan ympäristössä ja voi tätä kautta ehkäistä ja vähentää sisäsiisteysongelmia.

Rasekon vaatteidenvaihtotilaisuus uusitaan kahdesti

Rasekossa järjestetään pikapikaa kaksi uutta vaatevaihtaritilaisuutta.

Rasekossa järjestettiin helmikuussa kaksi kaikille avointa vaatteiden vaihtotilaisuutta. Tapahtumien suosio ylitti odotukset, ja useiden osallistujien toiveena oli saada tapahtumalle jatkoa.

Riistakameroilla uutta tietoa merimetson ja harmaahaikaran käyttäytymisestä vesiviljelylaitoksilla

Luonnonsuojelulailla rauhoitettujen merimetson ja harmaahaikaran pesimäkannat ovat vahvistuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Suomen rannikko- ja merialueilla. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa selvitettiin riistakameroiden käyttöä harmaahaikaroiden ja merimetsojen seurantamenetelmänä vesiviljelylaitoksilla.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

Suomalaisten kiinnostus lyhennysvapaisiin ei ole kasvanut

Danske Bankin Asuntolainapulssin mukaan lyhennysvapaiden suosio ei ole kasvanut, vaikka korot ovat nousseet ja inflaatio pysynyt korkeana.

Suuria klassikkoja soolokitaralla

Tomi Paldanius.

Fingerstyle-kitaristi Tomi Paldanius soittaa tunnetuiden kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti. Paldanius konsertoi Rieskalähteen koulun auditoriossa tiistaina 28. maaliskuuta kello 18.

Varjoista vapauttava kantaesityskonsertti Martinkirkossa

Turun konservatorion kamarikuoron konsertti Sept Anges – Pandemian varjoista pureutuu lähivuosiin ja purkaa tuntoja Martinkirkossa lauantaina 25. maaliskuuta kello 19. Konserttiin on vapaa pääsy.

Puukauppa käynnistyi viime vuotta vilkkaammin

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi–helmikuussa puuta yksityismetsistä 5,5 miljoonaa kuutiota. Määrä on noin kolmanneksen edellisvuoden alkua enemmän, ja neljä prosenttia enemmän kuin viiden vuoden keskiarvo.

Vanhan liiton työmoraalin mies – Sami Huhtala ajautui jälkiruokaekspertiksi sattumalta

 Sami Huhtala on pyörittänyt Sanna-vaimonsa kanssa Xoco’sia kahdeksan vuotta.

Xoco’sin Sami Huhtala on tullut tunnetuksi ennen kaikkea jälkiruokien taitajana. Xoco’sin jälkiruoka- ja konditoria-annokset ovat keränneet viimeisen kahdeksan vuoden aikana runsaasti kiitosta ja pari vuotta sitten Huhtala voitti Makea mestari -kilpailun.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

Eurojackpotin päävoitto kohoaa jo 73 miljoonaan euroon

Eurojackpotin perjantaisessa arvonnassa (kierros 12/2023) ei tällä kertaa löytynyt täysosumaa.

Kysely: Enemmistö vastustaa hyvinvointialueveroa

Enemmistö suomalaisista (57%) ilmoittaa, että heille on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Yli kolmannes (37%) torjuu väittämän. Kansalaismielipide ei ole paljon muuttunut aiemmista mittauskerroista. Väitteeseen yhtyvien osuus on eri vuosia liikkunut 54–62 prosenttiyksikön välillä.

Kuntien saamat kiinteistöverotuotot reippaassa kasvussa, syynä rakennuskustannusten ennätyksellinen nousu

Verohallinnon ennakkotietojen perusteella kiinteistöveroja kerätään tänä vuonna kunnille 2,2 miljardia euroa. Kiinteistöveron tuotto nousee noin 170 miljoonaa (+8,2 %) suuremmaksi kuin viime vuonna. Kasvu johtuu siitä, että rakennuskustannusten nousu on nostanut rakennusten verotusarvoa.

Nuoret toivovat mutkattomia matalan kynnyksen palveluita

Nuoret toivovat, että oman paikkakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut löytyisivät helposti yhdestä paikasta ja apua voisi saada ilman ajanvarausta. Nuorten toiveet palvelukynnysten madaltamiseksi ovat myös hyvin käytännönläheisiä, kuten toimintaympäristön kehittäminen viihtyisäksi ja turvalliseksi esimerkiksi niin, että tilassa on sohva, sateenkaarilippu seinällä ja juliste turvallisemman tilan periaatteista.

Urheilu

Yhdessä tehokkaammin kauhoen – Turkulaisten uintiseurojen yhdistymistä valmisteltiin pitkään

Tero Laine näkee, että uimarin kriittisiin vuosiin pitää panostaa, paitsi yksilön myös seuran. – On suuri haaste, että saadaan tuettua vaikkapa nuorten EM-tasolla olevaa urheilijaa niin, että hän nousee aikuisten EM-tasolle.

Turkulainen uinti astui uuteen aikaan maaliskuussa, kun Aurajoen Uinti ja Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry. ÅSK yhdistyivät. Fuusion muodostama seura tunnetaan nimellä Uinti Turku.

Loimu iski mitalipeleihin

Loimun välieräsarja Akaa-Volleyta vastaan alkaa torstaina.

Raision Loimu iski itsensä välieriin lentopalloilun Mestaruusliigassa selättämällä Hurrikaani-Loimaan perjantaina Loimaalla puhtaasti luvuin 0–3 (27-29, 22-25, 19-25). Välieräpaikka on vuoden 2001 mestaruuskevään jälkeen vasta kolmas kaikkien aikojen menestyneimmälle suomalaiselle lentopalloseuralle. Tällä vuosituhannella Raisiossa on juhlittu liigamatalia vain kahdesti, joten nälkää riittää joukkueen lisäksi myös koko oranssimustalla seurayhteisöllä.

TPS kolmantena miesten välieriin, FBC Turku eteni karsinnan toiseen vaiheeseen

TPS löi Indiansin murskalukemin.

TPS eteni kolmantena joukkueena miesten salibandyn F-liigan välieriin, kun se kaatoi Westend Indiansin kotonaan maalein 10–2 ja jatkaa neljän joukkoon voitoin 4–1. Viimeisestä paikasta pelaavat sunnuntaina Jyväskylässä viidennen ottelunsa Happee ja SPV, ja jatkopaikka on katkolla kotijoukkueelle.

RNK:n Petra Ojarannalle tänään 700 peliä täyteen

Petra Ojaranta.

Suomalaisen ringeten legenda, RNK:n Petra Ojaranta saavuttaa 700 pelatun SM-sarjaottelun rajan toisena suomalaispelaajana. 46-vuotias Ojaranta saa 700 peliä täyteen ringeten ensimmäisessä finaalissa 25. maaliskuuta, kun RNK kohtaa Raisiossa NoU Ringeten. Vuonna 1990 ensimmäisen SM-sarjaottelunsa pelannut Ojaranta on voittanut urallaan muun muassa kaksi Suomen mestaruutta ja viisi maailmanmestaruutta.

FBC nousi kuilun partaalta voittoon

Juuso Forsman. Kuva on viime keväältä.

Salibandyn F-liigakarsinnassa FBC Turku siirtyi Karhuja vastaan 2–1-johtoon voittamalla kotonaan rangaistuslaukauskisan jälkeen 6–5. Paikka karsinnan toisessa vaiheessa aukeaa kolmella voitolla.

Puukkokatsomo: Tepsillä raskaan analyysin aika

Lassi Lehtinen.

Hienoja peliasuja, hienoja hatunnostoja satavuotiselle historialle. Mutta urheilullisesti HC TPS:n juhlakausi ei jättänyt kerrottavaa jälkipolville.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.