Sibelius-museossa elektro-joikua, polkkaa ja keskiajan musiikkia
Sibelius-museon kevään konserttikausi starttaa helmikuussa. Joikua, bassoklarinettia ja elekronista musiikkia yhdistelevä Wimme & Rinne kapuavat lavalle 1. helmikuuta. 10. helmikuuta yhdistellään keskiajan musiikkia, kansansävelmiä ja elektronisia äänimaisemia Ensemble Gamut!:n parissa ja 15. helmikuuta kansanmusiikki-illassa tarjoillaan muun muassa pohjanmaalaista pelimannimusiikkia.
Kauden avauskonsertissa 1. helmikuuta betonisalissa kuullaan sähköisiä tunnelmia, kun maamme kansainvälisesti tunnetuin nykyjoikaaja Wimme Saari ja arvostettu saksofonisti ja klarinetisti, RinneRadiostakin tutuksi tullut, Tapani Rinne luovat arktisen ambienssin joikun, bassoklarinetin ja elektronisten äänten voimin.
– Musiikissa on herkkyyttä, mutta myös kiihkoa, dark ambientin sävyjä ja elektronista tulikiveä, kuvailee Sibelius-museon kulttuurituottaja Johannes Juva.
Aino Peltomaa & Ensemble Gamut! esiintyy Fredagar på Sibben kevään ensimmäisessä konsertissa 10. helmikuuta. Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin soundinsa yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista.
Yhtyeen ensimmäinen levy UT valittiin YLE:n parhaiden taidemusiikkilevyjen joukkoon vuonna 2020 ja heidät palkittiin myös ”Vuoden vanhan musiikin teko” -palkinnolla. Uusin levy RE joulukuulta 2022 on saanut ylistäviä arvioita. Yhtyeessä vaikuttavat Aino Peltomaan (laulu, harppu, lyömäsoittimet, elektroniikka) lisäksi Ilkka Heinonen (jouhikko, viola da gamba, G-violone, laulu, elektroniikka) sekä Juho Myllylä (nokkahuilut, laulu, elektroniikka).
Kansanmusiikki-illassa 15. helmikuuta kuullaan I Fäälan -albumin vuonna 2019 julkaisseen Mats Granforsin johdolla eteläpohjalaista perinnemusiikkia. Trion muodostavat Mats Granfors (viulu), Kenneth Nordman (viulu, avainviulu) ja Tom Forsman (kitara, luuttu).
Muusikoiden juuret ovat eteläpohjanmaalaisessa kansanmusiikkiperinteessä. Suuri osa yhtyeen soittamasta perinteisestä ohjelmistosta on nykyään UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Erityisesti Etelä-Pohjanmaan perinteisen, muun muassa 1700-luvun polkkaan ja menuetteihin perustuvan, pelimannimusiikin lisäksi kokoonpano soittaa itsesävellettyä musiikkia.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)